RO EN
Coșul este gol

MAZARS: Piata de M&A din Romania se mentine printre cele mai dinamice din regiune

Mazars, firma internationala de audit si consultanta, lanseaza astazi un nou studiu, in parteneriat cu Mergermarket, care dezvaluie faptul ca tranzactiile din regiunea ECE au ramas robuste in 2023, in ciuda provocarilor existente.
Studiul anual, Investing in CEE: Inbound M&A report 2023/2024, ofera o imagine de ansamblu a activitatii de fuziuni si achizitii in regiunea ECE de-a lungul anului 2023 si analizeaza provocarile si oportunitatile din urmatoarele luni.
Per total, regiunea ECE a inregistrat 1.097 de tranzactii, acestea avand o valoare totala comunicata de 37,3 miliarde de euro, conform datelor raportate si avand in vedere criteriile stabilite in metodologia studiului. Desi aceste cifre reprezinta o scadere fata de anul precedent - volumul si valoarea comunicata fiind fiecare in scadere cu 15% fata de 2022 - aceasta evolutie a fost mai putin severa decat cele inregistrate in multe alte parti ale lumii.
“In 2023, activitatea a fost semnificativa; de fapt, atat volumele, cat si valorile comunicate in regiunea ECE au depasit nivelurile din perioada pre-pandemica”, a declarat Razvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader, Mazars in Romania. “Ne-am descurcat bine ca regiune, in pofida ingrijorarilor legate de inflatie, presiunea asupra preturilor la energie si conflictul de la granita Europei. Acest lucru demonstreaza ca ECE este o piata puternica, capabila sa depaseasca provocarile", a adaugat el.
Desi se preconiza faptul ca activitatea de fuziuni si achizitii in cazul companiilor aflate in dificultate va creste in 2023, acest lucru nu s-a intamplat. Cu toate acestea, tranzactiile de fuziuni si achizitii pentru companiile aflate in dificultate tind sa aiba un efect intarziat pe masura ce afacerile intampina dificultati in refinantarea datoriilor intr-un mediu de creditare tot mai restrans.
"Desi inca nu am observat multe cazuri de tranzactii cu companii aflate in dificultate, anticipam o crestere a acestora in 2024”, declara Günther Mayrleitner, Partner la Mazars in Austria. „Pe piata, exista disponibilitate de capital din partea birourilor de familie, a firmelor de private equity (PE) si a altor investitori care cauta oportunitati, inclusiv companii subevaluate, companii aflate in dificultate si cele care se confrunta cu provocari economice. Ne asteptam sa vedem o intensificare a tranzactiilor la inceputul anului 2024.”
Sectorul de telecomunicatii a generat un interes deosebit, fiind responsabil pentru doua dintre cele mai mari zece tranzactii din regiune. Cea mai importanta tranzactie, si de departe cea mai mare din ECE, a fost achizitia unei participatii de 50% in activele PPF Telecom din Bulgaria, Ungaria, Serbia si Slovacia, evaluate la 2,5 miliarde de euro, efectuata de catre Emirates Telecommunications Group, cu sediul in Emiratele Arabe Unite.
Activitatea fondurilor private de investitii (private equity) s-a mentinut solida in 2023, in ciuda conditiilor dificile. Valoarea totala comunicata a achizitiilor a inregistrat o crestere semnificativa, ajungand la 5,4 miliarde de euro, o crestere de 33% fata de anul precedent, chiar daca volumul achizitiilor a scazut cu 11% in aceeasi perioada. In acelasi timp, valoarea totala comunicata a vanzarilor a inregistrat o crestere de 91%, ajungand la 5,6 miliarde de euro, fiind a doua cea mai mare valoare anuala din ultimii ani. Cu toate acestea, volumul de iesiri a fost mai mic, cele 46 de tranzactii anuntate reprezentand o scadere cu 16% fata de 2022.
Privind inainte, incertitudinile geopolitice par sa aduca un element de imprevizibilitate in 2024. Cu toate acestea, perspectiva macroeconomica este mult mai imbucuratoare decat acum 12 luni. Inflatia scade rapid in unele regiuni din ECE. In acelasi timp, se preconizeaza reduceri ale ratei dobanzii. „Ne asteptam sa vedem o relaxare monetara in urmatoarele 12 pana la 18 luni,” a declarat Andrija Garofulić, Partner la Mazars in regiunea Adriatica. „Ma astept ca evaluarile sa creasca, dar nu in aceeasi masura ca acum doi ani, deoarece nu ar fi realist. Acum exista o oportunitate de a reporni piata, pentru a incepe intr-un mod mai echitabil.”
Alte concluzii cheie ale raportului includ:
  • Hotspot-uri regionale. Polonia, Austria, Romania si Republica Ceha se remarca ca fiind cele mai active piete de fuziuni si achizitii din regiunea ECE in 2023, in ceea ce priveste volumul tranzactiilor. Impreuna, aceste patru tari au generat 709 de tranzactii, reprezentand 65% din totalul inregistrat in intreaga regiune.
  • Sectorul tehnologic ramane liderul pietei M&A. Inca o data, sectorul tehnologic a inregistrat cel mai mare numar de tranzactii de achizitie, cu un total de 114 tranzactii. Desi in scadere fata de anul precedent, 2023 se evidentiaza ca una dintre cele mai aglomerate perioade pentru tranzactiile transfrontaliere in domeniul tehnologiei. Astfel, tehnologia a fost sectorul principal in ceea ce priveste valoarea totala comunicata a tranzactiilor transfrontaliere in 2023, inregistrand o crestere semnificativa de 36% fata de anul precedent, ajungand la 4,5 miliarde de euro. Acest lucru plaseaza anul 2023 pe locul doi ca valoare pentru tranzactiile de achizitie din ultimii opt ani.
  • Ar putea valorile sa inceapa sa creasca din nou? Multiplicatorul median EV/EBITDA pentru regiunea ECE, in toate sectoarele, a fost de 6,7x in perioada 2022-2023, conform datelor Mergermarket. Aceasta reprezinta o scadere semnificativa fata de multiplicatorul median de 8,1x inregistrat in perioada 2021-2022. Multiplicatorul a inregistrat, de asemenea, o descrestere si in alte regiuni din Europa, desi mai putin pronuntata decat in ECE, cu un multiplicator mediu coborat la 11,4x in perioada 2022-2023, fata de 12,1x in 2021-2022. Cu toate acestea, cifra anterioara a crescut usor, comparativ cu perioada 2020-2021, cand multiplicatorul median EBITDA in restul Europei a fost de 11,2x, in timp ce in ECE, tendinta descendenta a ramas constanta (9,2x in 2020-2021).
 
 
Romania creste in topul preferintelor investitorilor, ocupand locul trei in Europa Centrala si de Est
De-a lungul anilor, cu toate provocarile semnificative intampinate, piata de M&A din Romania a dovedit ca are capacitatea de a se adapta si de a infrunta cu succes obstacolele intalnite.
Piata de M&A din Romania se numara printre primele patru din regiune, in ceea ce priveste volumul tranzactiilor, castigand din ce in ce mai multa vizibilitate in fata investitorilor internationali si dezvoltand o baza puternica de investitori locali.
In anul 2023, Romania a inregistrat o crestere a volumului tranzactiilor, acestea ajungand la 110, ocupand astfel locul trei in ceea ce priveste numarul de tranzactii M&A realizate cu succes in regiune. De asemenea, valoarea tranzactiilor aproape s-a dublat fata de 2022, totalizand aproximativ 4,1 miliarde de euro. Cea mai mare tranzactie a fost achizitia Profi Rom Food de catre Ahold Delhaize, un jucator semnificativ in piata globala de retail alimentar, de la fondul de private equity Mid Europa Partners, pentru suma de 1,3 miliarde de euro.
Razvan a adaugat: „La inceputul anului, am remarcat o incetinire a activitatii in piata de M&A, iar in primele doua trimestre, a fost evidenta o dinamica redusa a tranzactiilor. Cu toate acestea, incepand cu trimestrul trei, s-a simtit o revigorare a pietei, marcata de un numar crescut de cereri de oferta si initierea a numeroase procese de due dilligence, constituind o schimbare importanta fata de perioada anterioara. Aceasta tendinta s-a tradus printr-un volum semnificativ mai mare de tranzactii in ultima parte a anului si anticipam ca acest impuls va continua, generand un volum important si in primele luni din 2024. Totusi, anul 2024 va fi unul cu multe provocari, atat la nivel local, cat si regional si international. Am incredere in evolutia buna a pietei de M&A din ECE, avand in vedere maturitatea si oportunitatile oferite.”
Daca vorbim de sectoare, cel tehnologic ramane cel mai dinamic, nu doar in Romania, ci si in intreaga regiune.
"La nivel local, sectorul tehnologic este urmat de sectoare specifice pentru tara noastra, precum farma si servicii medicale, care desi nu au tranzactii cu valoare foarte mare, volumul este semnificativ. Pe langa acestea, putem mentiona si sectorul agro-alimentar, real estate sau serviciile din zona financiara, care au performat destul de bine in acest an.”, a mentionat Adrian Mihalcea, Director, Deal Advisory, Mazars in Romania.
In perioada urmatoare, trebuie sa analizam cu atentie ce factori stimuleaza sau impiedica piata de fuziuni si achizitii, pentru a intelege ce modele influenteaza actuala activitate si in ce directie se dezvolta dinamica pietei.
Studiul poate fi descarcat aici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter