Trendul pozitiv al pietei de fuziuni si achizitii (M&A) va continua si in anul 2020 pe fondul cresterii increderii investitorilor, dupa ce anul trecut a reprezentat unul dintre cei mai importanti ani din ultimul deceniu, arata prima editie a publicatiei KPMG, Contextul pietei de M&A in Romania. Potrivit companiei de consultanta, concluziile prezentate in studiu au fost formulate pe baza raspunsurilor oferite de persoane implicate atat direct, cat si indirect, in activitatea de fuziuni si achizitii din Romania.
Conform participantilor studiului KPMG, asteptarile pozitive sunt alimentate de tendinta de crestere economica a Romaniei si de contextul geopolitic favorabil din regiune.
"Sondajul evidentiaza un scenariu favorabil pentru acest an; piata este influentata de un numar mare de tranzactii in curs de desfasurare si de un apetit sporit pentru M&A. Piata de M&A din Romania este pe un trend puternic ascendent, care este asteptat sa continue si in urmatoarele 12 luni. Romania este o piata atractiva atat pentru investitorii strategici, cat si pentru cei financiari, datorita pozitiei favorabile in Europa Centrala si de Est (este a doua cea mai mare tara din punct de vedere al populatiei si a avut cea mai rapida crestere economica din anul 2016 pana in prezent), nivelurilor scazute de impozitare, salariilor competitive si oportunitatilor semnificative de consolidare a pietei in industrii dinamice. Companiile internationale se orienteaza catre Romania in cautarea unei piete pentru extindere, bazandu-se pe cresterea economica sustenabila si forta calificata de munca, in timp ce antreprenorii romani incep sa considere optiunea M&A ca un mijloc viabil pentru expansiune", explica Bogdan Vaduva, Partener, Head of Deal Advisory, KPMG in Romania.
"Este probabil cea mai favorabila perioada pentru a valorifica o piata emergenta, datorita existentei unui potential de consolidare a pietei si a unui mediu economic stabil. Intrucat in Romania sunt foarte multe sectoare fragmentate ce ofera posibilitatea consolidarii, este de asteptat ca investitorii strategici sa fie cei mai activi pe piata de M&A, in cautarea sinergiilor si imbunatatirea pozitiei competitive. De asemenea, fondurile de investitii consolideaza companii locale, transformandu-le in campioni locali si regionali. Mai mult, mediul economic si increderea investitorilor completeaza obiectivele de consolidare. PIB-ul Romaniei este prevazut sa creasca pana in 2024 cu o rata medie mai mare decat media Europei Centrale si de Est sau media UE, facand Romania o piata atractiva pentru investitorii internationali si locali", a adaugat George Dumitrascu, Director Deal Advisory, KPMG in Romania.
Rezultatele studiului KPMG arata ca 67% dintre respondenti se asteapta ca nivelul ridicat al activitatii de M&A din Romania sa continue si in viitor, in linie cu trendul global. Tehnologia, sanatatea si energia sunt considerate cele mai atractive sectoare.
Studiul releva faptul ca pregatirea in prealabil a companiei pentru o viitoare tranzactie va avea un impact pozitiv asupra procesului. Pe de alta parte, anumiti respondenti considera ca incertitudinea macroeconomica la nivel global si asteptarile asupra pretului pot fi motive de ingrijorare pentru succesul tranzactiei.
Richard Perrin, Partener, Head of Advisory, KPMG in Romania, subliniaza atractivitatea in ascensiune a sectorului tehnologic romanesc pentru investitori.
"Sectorul tehnologiei s-a extins si a atras investitori importanti in ultimii zece ani, urmand ca aceasta tendinta ascendenta sa se mentina si in viitor. Romania este o piata atractiva pentru industria IT, datorita numarului ridicat de furnizori de servicii software si a numarului in continua crestere de specialisti IT acreditati", a spus Richard Perrin.
***
KPMG este o retea internationala de firme membre care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si consultanta in afaceri in 153 de tari, avand 207.000 de profesionisti in toata lumea. Firmele membre independente din reteaua KPMG sunt afiliate la KPMG International Cooperative, o entitate elvetiana. Fiecare firma membra a retelei KPMG reprezinta o entitate distincta si separata din punct de vedere juridic.
In Romania si Republica Moldova, KPMG are 6 birouri localizate in Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau.