RO EN
Coșul este gol

DELOITTE: Increderea fondurilor de capital, la cel mai scazut nivel din ultimii 7 ani

Activitatea fondurilor de capital privat din Europa Centrala ar putea incetini, conform celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey, in conditiile in care aproximativ jumatate din participantii la sondaj (46%) declara ca se asteapta ca situatia economica sa se inrautateasca in lunile urmatoare. In ciuda acestor previziuni ingrijoratoare, economiile celor mai multe tari din Europa Centrala cresc de doua-trei ori mai repede decat cele ale statelor din Europa de Vest, Polonia estimand un avans de 3,5%, iar Romania, de 3,1% in 2020, fata de 1%, in zona euro.
Increderea profesionistilor din cadrul firmelor de private equity (PE) din Europa Centrala a scazut treptat in ultimii doi ani si a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii sapte ani. Activitatea acestora, deja in scadere in 2019, ar putea continua sa se reduca, conform estimarilor a mai mult de un sfert din respondenti (27%).
Ponderea profesionistilor in tranzactii care se asteapta sa-si concentreze eforturile pe investitii noi in urmatoarele luni este in scadere in ultimii patru ani, de la 73% in 2016, la 52% in cea mai recenta editie a studiului. In ceea ce priveste valorile tranzactiilor, majoritatea participantilor la studiu (69%) estimeaza ca acestea vor ramane la acelasi nivel.
Previziunile economice prudente si preturile mari stimuleaza apetitul pentru vanzare, un sfert dintre respondenti (25%) declarand ca se vor concentra pe acest aspect in urmatoarea perioada.
"In acest moment, Romania pare sa fie o piata a vanzatorilor, insa asteptarile lor privind preturile s-ar putea ajusta usor, in conditiile in care acestea e posibil sa scada in 2020, dupa cum spun 48% dintre respondenti. Totusi, observam in continuare un apetit mare al fondurilor de private equity pentru tranzactii in Romania, cei mai multi dintre jucatorii locali fiind implicati activ in astfel de proiecte, mai ales in calitate de cumparatori", a spus Radu Dumitrescu, Partener Servicii Suport in Tranzactii, Deloitte Romania.
Liderii de piata sunt considerati, in continuare, cei mai atractivi pentru cumparatori, tinand cont de faptul ca 62% dintre respondenti se asteapta ca aceste business-uri sa fie cele mai competitive. Merita notat si ca o zecime dintre participantii la studiu cred ca start-up-urile vor fi cele mai cautate de cumparatori, acestea reprezentand un segment de piata care a aparut pe radarele investitorilor in anul 2015.
"Cele mai multe tranzactii din Romania in care au fost implicate firme de PE in 2019 au fost achizitii si este imbucurator sa observam ca, pe langa jucatorii care sunt activi in Romania de ceva timp (investitia Mezzanine Management in PetStar, preluarea de catre Abris Capital a Global Technical Group si a Dentotal Protect, achizitia de catre Innova a Optiplaza si a Optical Network, preluarea de catre Mid Europa Partners a unor clinici si integrarea lor in reteaua Regina Maria), am asistat si la primele achizitii locale ale unor fonduri noi: investitia Highlander Partners in Ares, a celor de la Greenbridge Partners in Rus Savitar, a celor de la CEE PE in Flash Lighting Services, Brise Group si Farmavet-Pasteur. Apropo de premiere, merita mentionata si prima achizitie efectuata de o firma locala de private equity, si anume investitia Morphosis Capital in DocProcess. Tinand cont de investitia Blackstone Group de 175 de milioane de euro in Superbet, sunt increzator ca in Romania vor putea activa firme mai mari de PE in viitorul apropiat", a adaugat Radu Dumitrescu.
"In Romania, activitatea fondurilor de private equity a continuat sa creasca pe partea de cumparare, cu un total de 22 de tranzactii in 2019, fata de 11 in 2018, a caror valoare estimata a fost de aproximativ doua miliarde de euro. Ne asteptam ca acesti investitori sa ramana activi in 2020, insa e posibil ca valoarea totala a tranzactiilor sa fie mai mica, dat fiind ca in 2019 a existat o situatie atipica, si anume au fost incheiate doua tranzactii mari", a spus Ioana Filipescu Stamboli, Partener Corporate Finance, Deloitte Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter