Specialistul in insolventa CITR, ROCA - platforma de investitii dedicata companiilor aflate in dificultate si ROCA X - proiect destinat start-up-urilor disruptive de pe piata de tehnologie, se unesc sub umbrela Impetum Group, care isi propune sa devina un hub de resurse, care maximizeaza valoarea de business a companiilor din Romania.
Grupul a fost lansat ieri si ar urma sa aduca la un loc investitorii, managerii si expertii in gestionarea situatiilor dificile si in finantare si va evalua nevoile fiecarei companii pentru a le directiona apoi spre unul dintre cele trei vehicule ale grupului.
"Impetum Group este suma a tot ceea ce am creat si dezvoltat pana acum. Este reunirea si sinergizarea sub aceeasi umbrela a tuturor initiativelor pe care le-am dezvoltat in paralel in ultimii 20 de ani, cu scopul de a maximiza valoarea din orice business, indiferent de stadiul de dezvoltare. O economie solida are nevoie de afaceri sanatoase, de capital, de adaptarea la tendintele globale in tehnologie si de antreprenori si manageri curajosi si bine pregatiti. Prin reunirea brandurilor CITR, ROCA si ROCA X si generarea de sinergii, Impetum Group va impacta mai mult decat suma companiilor si astfel vom reusi sa contribuim in mod real la consolidarea economiei romanesti", a declarat Andrei Cionca, CEO al Impetum Group.
Numai 0,1% din companiile din Romania au active mai mari de 50 de milioane de euro
Potrivit datelor prezentate de Impetum Group, 0,1% (729 de societati) din numarul total al companiilor din tara noastra au active mai mari de 50 de milioane de euro si produc 39% din cifra de afaceri la nivel national. 2.913 societati au active intre 10 si 50 de milioane euro si produc 17% din cifra de afaceri la nivel national, 24.967 de societati au active intre 1 si 10 milioane de euro si produc 23% din cifra de afaceri, iar majoritatea, 660.000 de firme (95% din numarul total al societatilor din Romania) au active de pana intr-un milion de euro si produc 21% din cifra de afaceri a tarii.
"Daca una dintre companiile mari sufera un esec sau are un faliment rasunator, economia romaneasca se debalanseaza si mai mult, in contextul in care 50% dintre companiile de impact pentru economia romaneasca (cu active de peste un milion euro) sunt in dificultate", a precizat Andrei Cionca.
Managerul Impetum a mai aratat ca impactul tehnologiei in dezvoltarea companiilor de la noi din tara este, inca, la un nivel incipient, desi economia globala migreaza de la cea industriala la cea axata pe tehnologie si informatii.
"Diferentele dintre primele zece companii (ca valoare) de la nivel global si cele din Romania sunt evidente. In timp ce primele 10 companii din lume sunt companii de tehnologie, in marea lor majoritate, in topul primelor 10 companii din Romania nu exista nicio companie de tehnologie, ci se regasesc, in general, companii de productie. Putem, asadar, sa observam ca economia romaneasca nu este, momentan, aliniata trendului global, dar nu putem sa nu ne imaginam ca nu vom reusi, intr-o anumita perioada de timp (1 an, 5 ani, 10 ani). Lansand ROCA X, am incercat sa ne uitam la ce se intampla pe trei piete mari: SUA, Asia si Europa si care este rolul Romaniei in Europa. Anul trecut, in SUA nivelul investitiilor tip venture capital a fost de aproape 120 miliarde dolari, in Asia nivelul a fost cam la jumatatea celor din SUA, iar in Europa, la circa 25% din nivelul SUA (putin peste 30 milioane dolari)", a explicat Andrei Cionca.
Impetum vrea sa readuca pe piata locala a muncii studentii romani din strainatate
In contextul problemelor legate de lipsa fortei de munca cu care se confrunta economia romaneasca, Impetum Group are in vedere dezvoltarea unui program pentru consolidarea si dezvoltarea culturii antreprenoriale de management din Romania, prin intermediul Fundatiei Impetum, prin care sa aduca pe piata muncii din tara studentii romani din strainatate.
Potrivit estimarilor lui Andrei Cionca, peste 40.000 de romani studiaza in strainatate si nu au nicio perspectiva reala sa se intoarca in tara, desi beneficiul acestora pe piata muncii din Romania, desi greu de cuantificat, ar fi enorm.
Prin ROCA Management Accelerator, Impetum Group isi propune (pentru primul an de activitate) sa acorde 10 burse, cu valori cuprinse intre 800 si 1.000 euro lunar, pentru absolventii romani din strainatate pe care sa ii aduca inapoi, sa comprime perioada de formare a unui manager complet, intr-un orizont de timp de 3-5 ani, si sa le ofere ocazia sa invete de la antreprenorii de succes din Romania. Cei 10 tineri recrutati ar urma sa se implice in toate companiile din portofoliul grupului pentru o anumita perioada de timp, avand un program bine definit si obiective clar stabilite, au mai precizat reprezentantii Impetum Group.