RO EN
Coșul este gol

IG: Cresterea nivelului de indatorare al populatiei a majorat pretul caselor cu 42%

De la 10 miliarde lei (in 2007) la aproape 70 miliarde lei (mijlocul anului 2018), acesta din urma reprezentand 54% din totalul creditelor acordate populatiei (comparativ cu 19% in anul 2007)? Acesta este principalul motiv din cauza caruia relansarea economica din urmatoarea recesiune o sa fie foarte lenta: avem o pondere foarte ridicata a populatiei indatorate pe termen lung.
Supraindatorarea populatiei pe termen lung pentru achizitionarea unui imobil a fost principalul factor de sustinere a cererii de imobiliare in ultimii 4 ani, determinand cresterea pretului mediu cu 42%. In contextul cresterii accelerate a indatorarii populatiei pe segmentul creditelor imobiliare, BNR a plafonat gradul de indatorare la 40% (pentru creditele contractate in valuta) si 20% (Lei), masura care a intrat in vigoare incepand cu anul curent.
Aceasta masura, coroborata cu taxarea excesiva a creditelor bancare (care va complica accesul la credit si va scumpi dobanzile) si emigrarea accelerata a populatiei, determina scaderea accelerata a cererii de imobiliare. Astfel, toate fundamentele economice indica o scadere a cererii si, in contextul cresterii (decalate) a ofertei, cred ca pretul mediul al imobiliarelor o sa scada cu minim 25% in urmatorii doi ani.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter