RO EN
Coșul este gol

FRAMES: Piata de asigurari va depasi 16 miliarde lei in 2023, un record istoric

Piata de asigurari din Romania ar putea atinge in acest an un record istoric, de peste 16 miliarde de lei, pe fondul cresterii valorii politelor dar si ca urmare a interesului tot mai mare al romanilor pentru asigurari, in contextul cutremurelor din ultime vreme, estimeaza analistii companiei de consultanta Frames. Asigurarile in caz de incendiu si calamitati naturale (cutremur, inundatii etc.) au trecut in prim-plan in aceasta perioada, alaturi de cele din segementul auto. Un interes in crestere se manifesta si pe zona asigurarilor de viata si sanatate.
Datele statistice ASF, RECOM, MF si UNSAR, consultate de Frames, indica o preocupare tot mai mare a romanilor pentru asigurarea bunurilor, dincolo de cele auto (RCA in principal)
Potirivit estimarilor companiei de consultanta, numarul politelor de asigurare a locuintelor ar putea depasi, in acest an, 600 de milioane de lei, o valoare aproape dubla fata de 2017.
Nu este exclus, astfel, ca numarul contractelor de asigurare de locuinta sa atinga borna de 2 milioane, fata de 1,48 milioane in 2021.
,,Cutremurul din Turcia, seismele din Oltenia din ultimele zile, au generat o vie emotie in randul romanilor iar relatarile massmedia au determinat un efect fara precedent in piata. In ultimele saptamani, potrivit datelor UNSAR, a fost inregistrata o crestere cu 170% a numarului de oferte emise pentru asigurarile de locuinte fata de aceeasi perioada a anului trecut’’, arata analiza Frames.
La inceputul anului 2023, circa 7,8 milioane de locuinte din cele 9,6 milioane nu erau protejate de o asigurare.
Si asigurarile auto anunta un record istoric in 2023. Ultimele date anuntate de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara), indicau o crestere de 49% a volumului primelor subscrise in primele 9 luni din 2022, la 5,47 milioane lei.
Potrivit analistilor Frames, pe fondul scumpirii politelor, nu este exclus ca piata asigurarilor RCA sa atinga in 2023 un record istoric, de peste 9 miliarde de lei.
In 2021, piata asigurarilor auto a raportat un nivel de 6,1 miliarde de lei, iar perspectivele lui 2022, vazute din prisma rezultatelor la 9 luni, indica o depasire a nivelului de 7,5 miliarde lei.
Focus pe asigurarile de sanatate
Piata asigurarilor auto reprezinta, in prezent, mai mult de jumatate din piata asigurarilor din Romania, insa perspectivele urmatorilor ani indica o schimbare a balantei inspre asigurarile de bunuri, cele de viata si sanatate.
Datele statistice indica faptul ca, dincolo de asigurarea masinii si a casei, romanii sunt tot mai interesati de asigurarile de sanatate si cele de viata.
In 2021, valoarea pietei asigurarilor de viata a fost de 2,6 miliarde lei, in crestere cu circa 18% comparativ cu anul anterior, iar cea a asigurarilor de sanatate de 497 milioane lei, in crestere cu 10% fata de anul 2020.
Cele mai noi date de la ASF indica o crestere de peste 7% a politelor de asigurari de viata si de 33% a asigurarilor de sanatate in primele 9 luni din 2022, iar perspectivele lui 2023 indica un record si pe acest segment.
,,Probleme din spitalele publice, pandemia, valul de imbolnaviri de gripa si viroze din iarna, cresterea temerilor legate de efectele unui eventual cutremur sunt doar cativa dintre principalii vectori care anima acest segment de asigurari. Un alt push semnificativ este dat de interesul tot mai mare al companiilor de a include in pachetele de beneficii pentru angajati asigurari de sanatate si de viata. Nu este exclus ca segmentul asigurarilor de viata si sanatate sa atinga borna de 4 miliarde de lei in 2023’’, a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.
Potrivit datelor ASF, la finele primelor 9 luni din 2022, volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurarilor de viata a depasit nivelul de 2 miliarde lei, fiind sustinut de cresterea cu circa 7% a subscrierilor pentru clasa C1 (Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare).
Asigurarile de sanatate au continuat sa inregistreze o dinamica pozitiva in primele 9 luni ale anului 2022, cu un volum al subscrierilor de peste 509 milioane lei, in crestere cu aproximativ 33% fata de aceeasi perioada a anului 2021 (384 milioane lei), detinand o pondere de 4,22% in totalul primelor brute subscrise de societatile autorizate si reglementate de ASF.
Piata asigurarilor si nevoia de predictibilitate
Evolutia pozitiva a pietei asigurarilor din Romania are sanse sa continue atata timp cat autoritatile vor sustine aceasta industrie cu decizii predictibile si cu programe de educatie financiara, afirma analistii de la Frames.
,,Nevoia de predictibilitate este decisiva in conditiile in care ne dorim ca aceasta piata sa creasca, sa atraga noi investitori.
Marile companii internationale nu vor veni sa investeasca in Romania atata timp cat la noi avem cazuri precum City Insurance si dispute controversate intre autoritati si principalii jucatori din piata, precum cazul Euroins vs. ASF.
De la zona fiscala la modul in care se desfasoara monitorizarea si activitatea de control a statului, mai ales prin Autoritatea de Supraveghere Financiara, companiile si clientii au nevoie de certitudini, de un cadru foarte clar si bine reglementat care sa evite dezastre precum cel la City Insurance care a dus la o crestere semnificativa a valorii politelor de asigurare si o accentuare a neincrederii clientilor in modul in care statul le apara interesele’’, mai arata analiza Frames.
 
Principalii jucatori din piata asigurarilor
La 30 septembrie 2022, potrivit datelor ASF, in Romania activau 26 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 13 au practicat numai activitate de asigurari generale („AG”), 7 au practicat numai activitate de asigurari de viata („AV”) si 6 au practicat activitate compozita.
La finalul primelor 9 luni din 2022, asiguratorii raportau prime brute subscrise in valoare de aproximativ 12,06 miliarde lei, volum in crestere cu aproximativ 23% fata de cel inregistrat in perioada similara a anului anterior.
Cele mai multe contracte de asigurari erau realizate in Bucuresti si Ilfov, dupa care urmeaza, la o distanta semnificativa, regiunile Nord-Vest si Centru.
Din totalul primelor, 97% erau realizate de primele 10 societati de asigurare din piata. Topul asiguratorilor este condus de GROUPAMA ASIGURARI S.A., cu o cota de piata de 17,94%. Pe locurile urmatoare se claseaza Allianz - Tiriac Asigurari S.A. (17.67%) Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A. (15,83%), OMNIASIG VIG (12,69%) si Asirom Vienna Insurance Group S.A. (7,29%).
Analiza Frames a fost realizata pe baza datelor Autoritatii pentru Supraveghere Financiara, a Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania, pe datele de la Ministerul Finantelor si Registrul Comertului.
Estimarile privind rezultatele pietei asigurarilor in 2022 si 2023 sunt estimative si iau in calcul dinamica rezultatelor in primele 9 luni din 2022, comunicate oficial de ASF si evolutia preturilor politelor in contextul inflatiei generale din economie.
Datele privind cotele de piata ale firmelor de asigurari si clasamentul general al asiguratorilor din Romania apartin ASF.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter