RO EN
Coșul este gol

FRAMES: Necesar de investitii de 3 miliarde de euro in termoficarea Capitalei

Zeci de mii de bucuresteni au fost nevoiti in ultimele luni sa indure frigul iernii, ca pe vremea lui Ceausescu, din cauza avariilor in serie inregistrate de RADET. Iar vestile proaste continua, functionarea la parametri normali a retelei de termoficare fiind in continuare sub semnul intrebarii. Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Potrivit unei analize realizate de compania de consultanta Frames, tergiversarea procedurii de insolventa a RADET, subfinantarea cronica a regiei si atitudinea falimentara a autoritatilor locale reprezinta principalele motive pentru care bucurestenii ingheata de frig, desi isi platesc facturile.
Cine are interesul ca RADET sa nu furnizeze caldura si apa calda la parametri normali? In niciun caz bucurestenii. Ei sunt victimele de serviciu intr-un adevarat razboi institutional si juridic, in care birocratia, incompetenta, interesele politice si lipsa de viziune administrativa fac din RADET candidatul ideal la un loc in topul falimentelor.
Ceea ce analistii de la Frames anticipau in toamna, in analiza ,, Bucuresti, extrema urgenta. Fara investitii urgente, sistemul de termoficare risca sa crape in aceasta iarna”, s-a confirmat. Reteaua de termoficare a RADET a ajuns intr-o situatie critica, iar sutele de avarii inregistrate in ultima perioada indica faptul ca furnizarea caldurii si apei calde a ajuns sa reprezinte o adevarata provocare de ordin tehnologic.
,,Cum mai mult de 80% din conductele termice ale RADET au o vechime de peste 20 de ani, furnizarea de agent termic la parametri normali a devenit, in multe cazuri, o misiune riscanta. Pentru ca reteaua sa nu crape, s-au luat masuri pentru adaptarea presiunii din conducte’’, arata analiza Frames. Asa s-a ajuns ca multi bucuresteni sa reclame ca caloriferele sunt reci, iar apa calda e mai mult calaie.
Cine poarta vina pentru aceasta situatie? Oficialii de la RADET spun ca fac toate eforturile pentru a furniza serviciile la standardele normale si, atunci cand mass-media reclama avariile, dau vina pe lipsa finantarii pentru refacerea conductelor. Cu un personal subdimensionat si fara bani pentru investitii, RADET se zbate intr-o situatie la limita falimentului.
,,Situatia dezastruoasa in care se afla RADET a fost cauzata de neplata subventiilor promise de Guvern si Primaria Capitalei catre RADET, plata cu intarziere a subventiilor, ceea ce a dus la acumularea de penalitati, inghetarea tarifului desi se impunea o crestere, reteaua invechita si lipsa investitiilor’’, afirma, intr-un raport, RomInsolv, administratorul judiciar al RADET.
Sa fie doar acestea motivele? Potrivit analistilor de la Frames, insasi procedura de insolventa a RADET reprezinta o piedica in calea salvarii situatiei.
,,RADET a ajuns in insolventa pentru ca nu a mai putut sa isi plateasca datoriile de 3,7 mld.lei catre ELCEN. Ramane un mare semn de intrebare de ce Ministerul Energiei, principalul actionar al ELCEN, Primaria Capitalei, cea care detine RADET, si ANAF, unul dintre principalii creditori, nu s-au asezat la masa negocierilor pentru a-si compensa creantele, in asa fel incat RADET sa nu fie limitata de prevederile legii insolventei, care exclud stergerea datoriilor’’, arata analiza. Intrarea in insolventa a RADET si apoi a ELCEN a complicat, astfel, aceasta situatie.
De ce se tergiverseaza dosarul RADET
Interesant este ca, in timp ce ELCEN are un plan de reorganizare aprobat de creditori in septembrie 2018 si este pregatita de atunci pentru preluarea de catre Energetica, in cadrul SACET ( Sistemul de Alimentare Centralizata cu Energie Termica), la RADET incertitudinea continua.
Chiar daca planul pentru RADET a fost depus la grefa Tribunalului Bucuresti inca din 2 februarie 2018, acesta nu a fost nici pana acum supus aprobarii Adunarii Creditorilor, pentru a se trece la pasul urmator.
Pe 19 decembrie, RomInsolv, administratorul judiciar al RADET, a remis Tribunalului Bucuresti un addendum in care afirma, in esenta, ca solutia absorbtiei ELCEN de catre societatea pe actiuni RADET va fi inlocuita, conform deciziei Consiliului General, cu transferul catre Compania Muncipala Energetica si ca asteapta de la Primarie ,,componenta de finantare” pentru plata datoriilor catre ELCEN, evaluate la 3,4 mld.lei.
Miercuri, pe 15 ianuarie 2019, Tribunalul Bucuresti a solicitat, in mod expres, ca planul de reorganizare intocmit de RomInsolv sa fie prezentat pe 27 februarie, dupa ce sedinta Adunarii Creditorilor, stabilita pentru 14 ianuarie, nu a mai avut loc.
,,A trecut aproape un an de cand aceasta situatie stagneaza. In plus, planul de reorganizare pentru RADET nu are o sursa de finantare. Altfel spus, Primaria nu a oferit inca nicio solutie pentru a asigura gestiunea datoriilor pe care RADET le are la ELCEN. Asta desi creditorii ELCEN au fost dispusi la o reducere a datoriei la 1,1 mld.lei. Cine e de vina? Cine are interesul ca aceasta situatie sa continue? Cert este un singur lucru. Ca in Consiliul General planul nu a ajuns. In plus, si situatia stingerii datoriei catre ANAF a ramas in suspans”, afirma analistii de la Frames.
Potrivit unui Ordin al Ministerului Energiei, ELCEN, care este principalul creditor al RADET (97%) solicita ca planul de reorganizare al RADET sa fie aprobat intai de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, inainte de a intra in Adunarea Creditorilor. In plus, RADET sa faca dovada ca poate plati datoriile catre ELCEN, minim circa 1,1 miliarde lei din cele 3,7 miliarde lei.
Prioritate zero, doar pe hartie
Termoficarea, clamata drept prioritatea zero a actualei administratii a Capitalei, a ramas doar pe hartie, sustin analistii de la Frames.
Primarul General si echipa sa au venit, pana in prezent, cu mai multe variante de salvare a sistemului de termoficare, de la contopirea RADET cu ELCEN si stergerea datoriilor, la cumpararea actiunilor de la ELCEN, apoi la un transfer de afacere catre Compania Municipala Energetica, iar Consiliul General a aprobat o majorare de capital la Compania Municipala Energetica - 1,2 miliarde lei - pentru cumpararea creantelor ELCEN in vederea fuzionarii cu RADET.
,,Nimic din toate aceste intentii nu s-a finalizat. Mai mult, Energetica a sarit din schema, infiintarea acesteia fiind respinsa de Curtea de Apel si, pana la finalizarea disputei din justitie, aceasta nu mai poate sa functioneze’’, afirma analistii.
Intre timp, situatia sistemului de termoficare continua sa fie una extrem de dificila. Banii de investitii au fost taiati, astfel ca inlocuirea conductelor vechi a devenit o misiune imposibila, iar RADET isi plateste cu si mai mare intarziere facturile catre ELCEN.
,,Chiar daca bucurestenii isi platesc la timp facturile, RADET a ajuns sa achite catre ELCEN la 5 luni, iar penalizarile cresc de la o zi la alta. Regia se afunda si mai mult in datorii, iar falimentul bate la usa’’, afirma analistii.
Intre timp, CET-urile din Bucuresti au devenit precum niste bombe cu ceas. Cazanele nr. 1 si 2 din CTE Grozavesti vor epuiza numarul de ore de functionare alocat in anul 2020, la fel ca si CAF-urile nr. 1 si 2 din CTE Bucuresti Sud. Practic, acestea nu vor mai putea functiona, in conditii de siguranta, dupa expirarea numarului de ore de functionare alocat.
Fara investitii sustinute in urmatorii 4-5 ani, CET-urile vor mai putea produce maxim 370 Gcal/h in 2023 (Ciclul Combinat de la CTE Bucuresti Vest si cele doua CAF-uri de cate 100 Gcal/h), mult sub necesarul de energie termica al Capitalei, acoperit din sursele ELCEN, de circa 1800 Gcal/h.
,,In acest moment, necesarul de investitii in sistemul de termoficare al Bucurestiului este de peste 3 miliarde de euro’’, arata analiza Frames.
Numai in cazul ELCEN, este nevoie de investitii de peste 515 milioane de euro in retehnologizarea si refacerea CET-urilor, investitii fara de care productia la nivelul scontat va fi sub semnul intrebarii. Investitiile sunt necesare, totodata, si pentru a respecta legislatia de mediu, conform angajamentelor luate fata de UE.
Iar pentru RADET, investitiile in refacerea conductelor si a punctelor termice sunt cifrate la alte cateva miliarde de euro.
,,De unde vor veni banii? Principala sursa de finantare ar trebui sa fie fondurile UE. Muncipalitatea tot promite astfel de proiecte, fara insa nicio finalitate. Facem un apel public la Primaria Capitalei sa ofere detalii concrete despre demersurile sale, dincolo de intentii. Situatia de la RADET trebuie sa devina prioritate zero nu doar pe hartie, ci si in fapte’’, afirma analistii de la Frames.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter