RO EN
Coșul este gol

EY: Sectorul imobiliar genereaza cele mai ridicate randamente pentru investitori

Costul capitalului a urmat o evolutie crescatoare in ultimul trimestru din 2021, dupa perioada de stabilitate remarcata in prima parte a anului, conform analizei sectoriale EY Romania.
Dupa un an 2020 caracterizat de volatilitate, 2021 a fost conturat de perspective pozitive asociate cu relansarea economica, concomitent cu cresterea ratelor de vaccinare din regiune. Totusi, ingrijorarile privind noile mutatii ale Covid-19 produc in continuare incertitudini. In ciuda provocarilor generate de contextul pandemic, produsul intern brut a crescut la nivel global, finalizand tranzitia de la redresare la expansiune si depasind nivelul inregistrat anterior pandemiei. Spre finalul anului 2021, pe fondul unui ritm atipic de redresare si a unui mediu in continuare imprevizibil, ritmul global de crestere a incetinit, cu precadere in economiile emergente. Presiunile inflationiste si contextul geopolitic afecteaza de asemenea mediul investitional.
Pachetul de instrumente de finantare nerambursabila, subiect urmarit la nivel european, dar si in Romania, provoaca in continuare atat oportunitati, cat si incertitudini. Astfel, anul 2021 s-a incheiat intr-o nota pozitiva datorita avizarii Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) de catre Consiliul Uniunii Europene. Exista insa ingrijorari referitoare la capacitatea de absorbtie a acestor fonduri, avand in vedere faptul ca Romania se situeaza sub media europeana in ceea ce priveste gradul de absorbtie a fondurilor europene alocate prin programele operationale anterioare (50% comparativ cu media europeana de 61% pentru fondurile aferente Cadrului Financiar Multianual 2014-2020).
“In Romania, randamentele asteptate de investitori au inregistrat o evolutie ascendenta pe fondul evolutiei situatiei pandemice, dar si a contextului geopolitic si macroeconomic. Ne asteptam ca presiunile inflationiste sa persiste si in 2022, in contextul cresterii costurilor de productie, generate de distorsiuni ale procesului de aprovizionare cu materii prime, evolutiei preturilor energiei electrice si gazelor, cresterii salariilor, dar si a ratelor dobanzilor”, declara Ileana Gutu, Partener Asociat si Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiara si analize economice, EY Romania.
Conform analizei trimestriale EY, la nivel local, cea mai ridicata volatilitate a costului capitalului pe parcursul anului 2021 se remarca in sectorul produselor industriale, fiind urmata de sectorul materiilor prime. Lanturile de aprovizionare globale deja destabilizate au fost afectate puternic de pandemia Covid-19. Acest lucru a dus la o reducere semnificativa a materiilor prime critice in Europa, ceea ce a provocat dificultati industriei in asigurarea accesului la resurse. Unul din principalele motive pentru care intreaga Uniune Europeana se confrunta cu lipsuri si vulnerabilitati in lantul de aprovizionare este dependenta masiva de importuri din surse unice.
La finalul anului 2021, in Romania, sectoarele ale caror randamente au inregistrat cele mai scazute valori sunt telecomunicatiile si tehnologia informatiei, in timp ce sectorul proprietatilor imobiliare si al serviciilor financiare se afla la limita superioara. Comparativ cu trimestrul precedent, randamentele in sectorul serviciilor financiare au revenit pe o panta ascendenta, in linie cu evolutia tuturor sectoarelor analizate.
Analiza se bazeaza pe datele financiare disponibile la sfarsitului ultimului trimestru (T4) al anului 2021, publicate de companiile listate din principalele 10 sectoare din Romania: bunuri de consum si de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informatiei, materii prime, proprietati imobiliare si servicii de telecomunicatii.
 
In Romania multiplicatorii financiari au variat diferit in functie de industrie, insa poate fi observata o usoara tendinta de scadere, conturata inca din timpul celui de-al treilea trimestru al anului 2021
Apetitul investitorilor, dorinta de a remodela afaceri si de a consolida pozitiile din piata au putut fi observate prin intensificarea activitatii pe piata tranzactiilor in 2021, un an al recordurilor pe piata de fuziuni si achizitii, atat la nivel local, cat si international. Interesul companiilor pentru listarea la bursa si atragerea de finantari prin intermediul bursei a fost si este in crestere.
Planurile de investitii ale companiilor sunt insa afectate de riscuri provenind din mediul extern acestora. Competitivitatea crescuta, ingrijorarile in legatura cu cresterea costurilor de productie, dar si incetinirea ritmului de crestere al Produsului Intern Brut au redefinit valorile inregistrate de multiplicatorii financiari pe finalul anului 2021.
Sectoarele din Romania ale caror multiplicatori financiari au inregistrat cresteri in a doua parte a anului 2021 sunt serviciile de sanatate precum si sectorul energiei.
In Romania, in cel de-al treilea trimestru al anului 2021, avansul Produsului Intern Brut a inregistrat o temperare a ritmului trimestrial, cu un nivel de 0,4%. Pe de alta parte, din perspectiva cresterii economice anuale, Romania se afla printre primele pozitii din clasament, cu o crestere de 8,1% raportata la aceeasi perioada a anului precedent, comparativ cu media Uniunii Europene de 4,1%.
“La circa doi ani de la inceputul pandemiei COVID-19, care s-a tradus intr-o recesiune profunda, dar de scurta durata, ne aflam intr-un context de excese si extreme - o lichiditate a pietei rezultata primordial din stimulente publice. Vedem anul 2022 ca pe un an critic, in care ne dorim ca dezechilibrele provocate de pandemie sa se atenueze, iar ciclurile de afaceri sa se normalizeze. Lucrurile depind, in mod evident, foarte mult de evolutia contextului geopolitic. Ritmul de crestere al economiei si al inflatiei vor genera insa rate nominale si reale ale dobanzilor mai ridicate, fiind asociate cu o comprimare a multiplicatorilor in sectoarele care nu reusesc sa reflecte in preturile de vanzare cresterea costurilor de productie sau costurile bancare”, concluzioneaza Ileana Gutu.
Instrumentul de analiza sectoriala este dezvoltat de Echipa de evaluare, analiza economica si modelare financiara (Valuation, Modelling and Economics - VME) din cadrul departamentului de Strategie si Tranzactii al EY Romania, iar analiza sectoriala poate fi accesata in sectiunea site-ului EY “Valuation Insights”/”Perspective de Evaluare”, baza de date fiind actualizata trimestrial.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter