RO EN
Coșul este gol

EY: Preturile de transfer, un subiect cheie al noii furtuni fiscale aflate in derulare

Companiile se confrunta cu presiuni economice complexe, iar preturile de transfer raman un element central, care pune in balanta pe de o parte povara fiscala si pe de cealalta parte reducerea controverselor fiscale.Preturile de transfer pot afecta nu doar profitabilitatea si impozitul datorat statului, ci si fluxul de numerar al companiei, deciziile de investitii, modelul de afaceri sau indicatorii de performanta. In acest context, este posibil ca unele companii sa traverseze aceasta perioada doar cu "o umbrela", dar, pentru furtuna care urmeaza, trebuie demarate actiuni mult mai consistente, considera reprezentantii EY Romania.
Preturile de transfer sunt preturile la care se deruleaza tranzactiile intre companiile din cadrul aceluiasi grup, care trebuie sa fie echivalente cu preturile la care ar fi fost incheiata o tranzactie similara intre parti independente, in conditii economice comparabile. Daca pretul tranzactiei intre afiliati nu este in "intervalul de piata", se considera ca profiturile obtinute de parti in urma tranzactiei nu sunt corect reflectate, afectand astfel impozitele si taxele platite.
 
"Zona preturilor de transfer capata o importanta si mai mare, avand in vedere potentialul sau de reducere a deficitului bugetar, care tocmai a urcat la 96 miliarde lei, prin nivelul semnificativ al sumelor ce se pot colecta in urma inspectiilor fiscale. Anul trecut, Fiscul a stabilit suplimentar in sarcina contribuabililor verificati, prin majorarea bazei impozabile, peste 166 de milioane de euro", spune Adrian Rus (foto), PartenerLiderul Departamentului de Preturi de Transfer, EY Romania.
 
La randul sau, Georgiana Iancu, Partener, Liderul Departamentului de Taxe indirecte, EY Romania, semnaleaza faptul ca introducerea in formularul de TVA 394 a obligatiei de raportare a tranzactiilor cu afiliati poate fi interpretata ca un semnal de extindere a analizei de risc si asupra companiilor multinationale. "Cum vad autoritatile fiscale tranzactiile efectuate intre persoane afiliate care fac parte din grupuri multinationale? Pe scurt, ca acestea sunt realizate la un pret inferior sau superior celui de piata, in detrimentul afiliatilor romani si, implicit, a bugetului general consolidat. Aproximativ o treime din veniturile atrase la bugetul de stat este reprezenta de taxele indirecte (TVA, accize, taxe vamale) si o patrime este reprezentata doar de TVA. In acelasi registru, TVA si accizele ocupa o pondere de 50% in total obligatii suplimentare stabilite la contribuabilii persoane juridice. In acest context, este important sa ne asiguram ca modul in care tratam din perspectiva taxelor indirecte efectul unor ajustari de preturi de transfer este de interes nu doar pentru buzunarul contribuabilului, dar si pentru cel al bugetului de stat”,considera Georgiana Iancu.
 
"Din cate vedem in ultima perioada, aproape fiecare inspectie fiscala care are ca obiect impozitul pe profit se finalizeaza cu sume suplimentare si, implicit, cu o disputa fiscala, care, de cele mai multe ori, se incheie cu o hotarare judecatoreasca", spune si Emanuel Bancila, Partener, Liderul practicii de dispute si litigii fiscale, EY Romania.
 
Gabriela Bancescu, Director, Departamentul de Preturi de Transfer, EY Romania face cateva precizari privind desfasurarea unei inspectii fiscale in zona preturilor de transfer: "In ultimii ani, controalele autoritatilor fiscale, realizate in zona preturilor de transfer, sunt foarte riguroase. Pentru a verifica daca tranzactiile sunt realizate la pretul corect, autoritatile analizeaza inclusiv selectarea partii testate, care poate fi compania din Romania, dar si partenerul din grup, modul de intocmire a studiilor de comparabilitate din perspectiva tuturor criteriilor aplicate, si, de multe ori, actiunile autoritatilor duc la modificarea intervalului de referinta la care se raporteaza rezultatul companiei testate. (...) Mai mult, vedem ca autoritatile testeaza profitabilitatea obtinuta din tranzactiile analizate. Nu este suficient sa aratam ca politica de preturi este una corecta, ci, mai important, trebuie sa aratam ca rezultatele efectiv obtinute se incadreaza in intervalul de piata", subliniaza Gabriela Bancescu. 
Pentru a se asigura ca dosarul de preturi de transfer va trece cu bine de o inspectie fiscala, companiile care fac parte dintr-un grup trebuie sa il adapteze si actualizeze periodic, in asa fel incat sa corespunda cerintelor din Romania, sa verifice implementarea politicii de preturi de transfer, sa justifice rezultatele aferente perioadei de criza si sa tina la indemana documentatia suport suplimentara.
 
Alex Slujitoru, Director la Radu si Asociatii, firma de avocatura asociata EY, comenteaza, la randul sau, in legatura cu incidentele care pot aparea in timpul procedurilor inspectiei fiscale – suspendarea inspectiei, pentru a studia dosarele de preturi de transfer sau suspendarea inspectiei, fara insa ca activitatea de control sa fie efectiv oprita. "Exista o jurisprudenta nationala in care decizia de suspendare a inspectiei, pentru studierea dosarului, este anulata. Dosarul de preturi de transfer face obiectul inspectiei. Nu poti suspenda inspectia ca sa indeplinesti obiectul inspectiei. Contribuabilii aflati intr-o astfel de situatie ar trebui sa atace aceasta suspendare si sa o invalideze. Ei trebuie sa se asigure ca perioada de suspendare va fi luata in calculul duratei finale a inspectiei fiscale si ca orice decizie luata cu depasirea intervalului maxim de inspectiei poate fi invalidata".
 
In ceea ce priveste suspendarea fara ca activitatea de control sa fie oprita – adica inspectorii sa continue sa solicite documente etc., se considera ca niciun contribuabil nu poate fi obligat sa ofere informatii pe perioada suspendarii.
Exista si alternative la un litigiu national, care ar avea, intre principalele inconveniente pe acelea ca dureaza mult, iar jurisprudenta este limitata. Aceasta ar fi, asa cum a explicat Alex Slujitoru, procedura amiabila in baza conventiilor pentru eliminarea dublei impuneri, in baza Conventiei de Arbitraj a UE sau in baza unei Directive a Consiliului privind mecanismele de solutionare a litigiilor fiscale in Uniunea Europeana.
Pe de alta parte, in decursul anului 2019, ANAF a finalizat doar trei proceduri amiabile cu alte state, in vreme ce 61 se afla in lucru, in diferite stadii de solutionare.
 
Din perspectiva valorii in vama, deloc de neglijat este si impactul relatiilor intre partile dintr-un grup, considera Mihai Petre, Director, Comert International, EY Romania. "In ultimul an, am sesizat un numar mare de decizii ale Curtii Europene de Justitie legate de nevoia de adaugare in valoarea in vama a marfurilor importate a redeventelor platite catre partile afiliate. Iar tratamentul ajustarilor de preturi de transfer, din perspectiva valorii in vama, inca necesita reglaje fine, in functie de tipul de adaptare dorit - bazat pe cost sau pe marja de profit, simplist vorbind", a conchis Mihai Petre.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter