RO EN
Coșul este gol

EY: Mai mult de jumatate din directorii generali isi vor accelera investitiile in 2022

Pe masura ce lumea intra intr-o noua faza a pandemiei de Covid-19, majoritatea directorilor generali (CEO) sunt pregatiti sa-si accelereze planurile de investitii si fuziuni si achizitii (M&A) pentru a creste business-ul, conform studiului EY 2022 CEO Outlook, care analizeaza raspunsurile a peste 2.000 de directori generali din intreaga lume cu privire la perspectivele, provocarile si oportunitatile cu care se confrunta.
In privinta directiilor de investitii, mai bine de jumatate dintre respondenti (54%) considera prioritare activitatile de business existente, transformarea digitala si sustenabilitatea. In plus, peste trei sferturi dintre respondenti (79%) si-au ajustat deja sau planuiesc sa isi ajusteze lantul de aprovizionare pentru a reduce costurile si a diminua riscurile, astfel incat companiile sa fie pregatite in cazul unor viitoare perturbari.
Dupa un an al recordurilor, in care s-au inregistrat tranzactii M&A in valoare totala de 5.000 de miliarde de dolari, tranzactiile vor ramane un instrument-cheie pentru directorii generali in 2022, in completarea altor zone de investitii. Aproape doua treimi dintre respondenti (59%) preconizeaza ca organizatiile lor vor realiza achizitii in urmatoarele 12 luni, in crestere de la 48% la inceputul lui 2021.
"Ne asteptam ca ritmul din zona fuziunilor si a achizitiilor locale sa se intensifice si mai mult in 2022, pe masura ce directorii generali continua sa caute oportunitati pentru a accelera transformarea afacerii lor si consolidarea pozitiilor din piata. Cu toate acestea, odata cu cresterea concurentei pentru active de buna calitate, asteptarile vanzatorului privind preturile sunt in crestere si va fi important ca directorii generali sa mentina o abordare riguroasa a deciziilor de evaluare a investitiilor, avand in vedere semnalele inflationiste nefavorabile date de cresterea costurilor cu energia, salarii, costul materiilor prime si ratele dobanzilor, precum si de perturbarea continua a lanturilor de aprovizionare cauzata de pandemie", a declarat Peter Latos, Partener, lider al departamentelor de Consultanta si Strategie si Tranzactii, EY Romania.
Planurile de investitii ale directorilor generali ar putea fi totusi afectate de riscurile provenind din exteriorul companiilor lor. Majoritatea directorilor generali intervievati (87%) si-au exprimat ingrijorarea cu privire la cresterea preturilor materiilor prime si au identificat tensiunile comerciale (18%), impactul schimbarilor climatice (17%) si intensificarea concurentei (13%) drept cele mai importante riscuri la adresa cresterii companiilor lor in viitor.
 
Care sunt perspectivele pentru tranzactiile M&A in 2022?
In urmatoarele 12 luni, directorii generali vor acorda prioritate tranzactiilor care ar putea imbunatati capacitatile operationale (26%), pozitionarea in legatura cu aspectele de mediu, sociale si de guvernanta (ESG) si amprenta de sustenabilitate (20%), potrivit studiului.
SUA, Regatul Unit, China, India si Germania sunt destinatiile preferate ale directorilor generali care intentioneaza sa realizeze o achizitie in 2022, iar tehnologia, sanatatea si productia avansata sunt primele trei sectoare mentionate pe zona achizitiilor de active.
In privinta principalelor tendinte de pe piata M&A in 2022, directorii generali se asteapta la o intensificare a ofertelor ostile si competitive (72%), ca fondurile de investitii private sa devina un cumparator important (70%), la o crestere a tranzactiilor transsectoriale (68%) si transfrontaliere (65%), precum si la mai multe megatranzactii (56%).
Potrivit studiului, aspectele legate de ESG si sustenabilitate devin tot mai importante pentru investitori. Un procent covarsitor de 99% dintre directorii generali respondenti au declarat ca tin cont de aceste aspecte in dezvoltarea strategiilor lor de achizitii, in timp de 6% dintre respondenti au declarat ca au existat cazuri in care au renuntat anul trecut la tranzactii din cauza problemelor legate de ESG ale activelor vizate.
 
Concentrarea pe sustenabilitate naste tensiuni intre directorii generali si unii investitori
Tranzitia catre transformarea sustenabila devine o schimbare permanenta in randul directorilor generali in lumea de dupa conferinta COP26. Desi veniturile raman un factor esential, mai bine de trei sferturi dintre respondenti (82%) considera aspectele ESG drept extrem de importante sau importante in luarea deciziilor strategice. Totodata, 28% dintre respondenti vad clar avantajul competitiv al pozitiei de lider in materie de sustenabilitate.
Cu toate acestea, 65% dintre respondenti recunosc ca s-au confruntat cu rezistenta din partea investitorilor si actionarilor fata de strategia de tranzitie catre sustenabilitate, iar aproape un sfert (21%) au declarat ca investitorii nu manifesta sustinere fata de planurile de investitii pe termen lung sau ca acestia sunt fixati pe profiturile trimestriale.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter