RO EN
Coșul este gol

Euler Hermes: Investitiile in noi tehnologii, la concurenta cu capitalul de lucru

Pastrarea capitalului de lucru va fi prioritatea managerilor de companii in perioada urmatoare pentru circa 30% dintre managerii care au raspuns unui sondaj Euler Hermes. Intarzierile platilor reprezinta preocuparile cele mai presante ale liderilor din domeniul finantelor (65%), in timp ce numai 21% sustin investitiile in tehnologiile digitale, care raman esentiale, dar sunt conditionate de protejarea intreprinderilor de riscuri.
Raportul Euler Hermes analizeaza masura in care Covid-19 a schimbat increderea si prioritatile liderilor financiari europeni pentru anul 2020. Realizat inainte si in timpul crizei Covid-19 in Marea Britanie, Franta, Germania si Italia, sondajul a aratat ca liderii financiari au fost optimisti la inceputul acestui an, dar pandemia a generat niveluri crescute de stres si a exacerbat ingrijorarile legate de intarzierea platilor. In ciuda schimbarii prioritatilor de afaceri, tehnologia ramane un element cheie pentru directorii financiari, insa aceasta trebuie sa fie conditionata de protejarea intreprinderii fata de riscuri.
 
Criza Covid-19 a schimbat asteptarile factorilor de decizie din zona financiara pentru anul urmator
Inainte de raspandirea virusului in Europa, liderii din finante erau extrem de optimisti, previzionand performante financiare bune, fiind in acelasi timp si entuziasmati de rolul pe care il poate avea tehnologia in conducerea activitatii lor, in ciuda amenintarii unui risc politic ridicat, a cresterii protectionismului si a schimbarilor climatice. Departamentul de cercetare economica al companiei a identificat acest factor ca fiind un lant al slabiciunilor, alaturi de un levier excesiv in sectorul corporativ. De la aparitia virusului, optimismul liderilor financiari a scazut semnificativ, iar procentul celor care au spus ca s-au simtit „increzatori” cu privire la anul care urmeaza a scazut de la 50% la 36%, in timp ce procentul celor care se simt stresati a crescut de la 19% la 32%. Mai mult, grijile existente cu privire la platile intarziate au fost exacerbate si au aparut, de asemenea, noi preocupari legate de vanzari si rentabilitate.
 
Mentinerea capitalului de lucru este acum prioritatea principala a investitiilor in timpul crizei
Tehnologia digitala a reprezentat inainte de pandemie cea mai mare prioritate pentru investitii. De atunci, modul in care liderii financiari isi vad prioritatile s-a schimbat, iar investitiile in noile tehnologii sunt acum umbrite de capitalul de lucru. Anterior, acestia au vazut ca efectul de levier este o modalitate de a investi in tehnologie, produse si masini noi, dar acest lucru a trecut in planul doi, liderii concentrandu-se in prezent pe conservarea capitalului de lucru. Proportia celor care considera fondul de rulment prioritar a crescut de la 17% la 30%.
In ciuda unei potentiale intarzieri temporare a investitiilor in noi active pe termen scurt, tehnologia are o pondere semnificativa in prioritatile liderilor din domeniul finantelor, 21% dintre persoanele intervievate pledand pentru investitii in tehnologiile digitale in luna mai, fata de 22% inainte de izbucnirea infectiilor. Participantii au continuat sa clasifice necesitatea de a intelege tehnologia avansata ca fiind o competenta esentiala a unui CFO (49%) dupa planificarea financiara (67%), procesul decizional strategic (56%) si dezvoltarea planului de afaceri (53%).
 
Intarzierile platilor reprezinta cel mai mare motiv de ingrijorare pentru liderii financiari
Chiar si inainte de izbucnirea epidemiei Covid-19, au predominat riscurile legate de intarzierile platilor si de insolventele clientilor, riscuri care au afectat 47% si, respectiv, 32% din intreprinderi in anul precedent. De la izbucnirea epidemiei, lucrurile au devenit mai grave, 65% dintre respondenti declarand ca intarzierile platilor i-au afectat in ultimele doua luni. In plus, inainte de izbucnirea epidemiei, doar 44% dintre intreprinderi au declarat ca sunt „pe deplin pregatite” sa se ocupe de incidentele legate de plati si doar 40% au declarat acelasi lucru pentru „cazurile de insolventa ale clientilor”. De la izbucnirea epidemiei, aceste cifre au scazut la 31% si, respectiv, 35%. Analistii de la Euler Hermes se asteapta ca insolventa mondiala sa creasca cu cel putin 35% pana la sfarsitul anului 2021.
 
Intreprinderile bine pregatite pentru gestionarea riscurilor vor iesi castigatoare
Interviurile realizate arata ca directorii financiari preconizeaza o polarizare a peisajului de afaceri generata de criza actuala. Intreprinderile tehnologizate care se pot adapta cel mai rapid si care au strategii solide de reducere a riscurilor vor supravietui.
"La fel ca multi dintre respondentii acestui chestionar, am fost optimist si am crezut ca ne putem atinge tintele de crestere in 2020. Acum ne aflam intr-o lume diferita. Cred cu tarie ca fiecare criza reprezinta un punct de cotitura esential pentru liderii financiari. Este esential sa avem o marja de manevra in timpul unei crize si o viziune mult mai orientata spre viitor. In acest scop, noile tehnologii sunt fundamentale, astfel incat accentul sa fie pus pe continut si sa nu fie irosit pe foi de calcul", a declarat Loeiz Limon-Duparcmeur, director financiar al Grupului si membru al Consiliului de administratie, Euler Hermes.
***
Raportul sondajului a analizat lumea prin obiectivul liderului financiar atat inainte, cat si in timpul epidemiei Covid-19. Rezultatele s-au bazat pe trei faze de cercetare, fiecare desfasurata la o luna distanta, adresandu-se unui numar mai mare de 1.000 de lideri financiari. Pentru a consulta raportul integral, click aici

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter