Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 14 aprilie 2020, a unei persoane, reprezentant legal al unei firme private, pentru infractiunea de luare de mita.
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In calitate de reprezentant legal al unei firme private inculpatul ar fi pretins de la reprezentanta unei alte societati comerciale (martor), suma de 267.840 lei, reprezentand un comision de 2% din valoarea totala a facturilor emise si incasate de ultima societate, in baza a doua contracte de Reabilitare termica a unor blocuri de locuinte din Bucuresti, pentru ca in exercitarea atributiilor sale de serviciu, de supervizare a lucrarilor realizate in baza celor doua contracte, sa aprobe situatiile de lucrari, atasamentele aferente si sa emita certificatele de plata catre societatea respectiva, documente fara de care nu ar fi fost posibila incasarea contravalorii facturilor emise.
Potrivit unui contract de prestari de servicii incheiat cu o primarie de sector din Bucuresti, inculpatul ar fi trebuit sa verifice si sa semneze situatiile de lucrari, atasamentele (pozele si masuratorile) aferente lucrarilor executate in cadrul contractelor de reabilitare termica incheiate de diferite firme cu primaria de sector si totodata sa certifice ca sumele solicitate la plata sunt aferente lucrarilor executate.
In perioada 20 octombrie 2019-14 aprilie 2020, inculpatul ar fi primit banii pretinsi in mai multe transe din care ultima, de 35.000 euro, la data de 14 aprilie 2020, cand s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.
Inculpatului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala. La data de 15 aprilie 2020, inculpatul urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
DNA Face precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.