CertAsig, companie specializata in domeniul asigurarilor de tip corporate, cu activitati in Romania, Turcia si Bulgaria, a subscris, in primele sase luni din acest an, prime brute pentru asigurarea lucrarilor de constructii-montaj in valoare totala de 818.000 de euro. Potrivit datelor companiei, in 2012, valoarea cumulata a acestor prime se situa la 520.000 de euro, in 2014 ajungand la 1,8 milioane de euro. "Sectorul constructiilor a reprezentat dintotdeauna atat o provocare, cat si o oportunitate pentru noi, CertAsig fiind una dintre putinele companii de asigurari din Romania care pune la dispozitia firmelor de constructii o asigurare de tip «Toate riscurile» (CAR), oferindu-le astfel o protectie completa", a declarat Catalin Chioveanu, Sef Serviciu Asigurari Property & Engineering, din cadrul CertAsig. Evolutia pentru asigurarile de bunuri - cladiri si continut este de la 265.000 de euro in 2012, la 711.000 de euro in 2014 si a ajuns deja la 388.000 de euro in primul semestru al acestui an.
Printre proiectele de anvergura asigurate de CertAsig in ultima perioada se afla autostrada Sebes-Turda, loturile 2 (in valoare de circa 550 milioane de lei), 3 (420 milioane de lei) si 4 (470 milioane de lei), reabilitarea CET Oradea (242 milioane de lei), precum si parcuri fotovoltaice cu o putere instalata de peste 50 MW si parcuri eoliene cu puteri ce depasesc 30 MW.
La finele anului 2014, asigurarile incheiate de CertAsig cu firme din domeniul constructiilor aveau o pondere de 14% din portofoliul companiei, in primul trimestru al acestui an cota respectiva ajungand la 12%.
Portofoliu complex de asigurari pentru domeniul constructiilor
In Romania, CertAsig a dezvoltat un portofoliu de produse inovatoare, care este dezvoltat permanent cu produse noi, pentru a oferi o acoperire completa. Cele mai importante tipuri de asigurari oferite pietei constructiilor si sectorului imobiliar din portofoliul companiei sunt: asigurarile de constructii-montaj, de bunuri - cladiri si continut, de garantii contractuale, cele de raspundere civila generala/ profesionala, asigurarile de raspundere civila a chiriasului fata de proprietar si a proprietarului fata de chirias, cele de raspundere civila a angajatorului fata de angajati si asigurari de accidente pentru angajati. "Raspunderea asiguratorului incepe din momentul deschiderii santierului de constructii-montaj sau de la aducerea pe santier a primului lot de utilaje, materiale sau alte bunuri, dupa incheierea politei, plata primei/ ratei I de prima si efectuarea inspectiei de risc. Raspunderea asiguratorului inceteaza la data predarii sau punerii in functiune a obiectivului, pe baza de proces-verbal de receptie definitiva sau a unor parti ori faze de lucrare, potrivit graficelor de executie. Asigurarea se termina, cel mai tarziu, la data prevazuta in polita, orice prelungire a perioadei asigurate trebuind sa fie confirmata in prealabil, in scris, de asigurator, la cererea asiguratului. In caz de prelungire a perioadei de constructii-montaj peste termenul convenit, durata asigurarii se poate prelungi, cu plata unei prime suplimentare", a explicat Catalin Chioveanu.
Principalele criterii de care se tine cont pentru asigurarea constructiilor sunt reprezentate de specificul lucrarilor de constructii (civile, industriale, comerciale etc.), suma asigurata, durata de executie a lucrarilor, perioada de garantie, amplasamentul santierului (zona urbana sau rurala), expunerea la riscurile naturale catastrofice (cutremur, inundatii, alunecari de teren etc.), expunerea vizavi de raspunderea civila fata de terti (vecinatatile santierului), precum si alte clauze suplimentare solicitate a fi acoperite.