RO EN
Coșul este gol

BCR PMI: Impredictibilitatea mediului fiscal amana de multe ori deciziile de investitii

Banca Comerciala Romana (BCR), in colaborare cu Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a lansat indicele BCR Romania Purchasing Managers’ Index™ (PMI), un indicator esential in determinarea starii de sanatate a economiei. Aceasta initiativa marcheaza democratizarea accesului la informatii precise si de actualitate despre industria locala de prelucrare, in conformitate cu metodologia globala furnizata de S&P Global.
BCR Romania PMI masoara performanta industriei prelucratoare prin evaluarea comenzilor noi plasate de populatie, prin determinarea nivelului stocurilor, a capacitatii de productie, a livrarilor furnizorilor si a ocuparii fortei de munca. Indicele reprezinta un instrument esential pentru toate institutiile financiare, pentru bancile centrale, autoritati locale si guverne, dar si pentru investitori si companiile din toate sectoarele economice, oferind o baza fiabila in procesele decizionale strategice si in formularea de politici economice coerente. Romania a fost pana acum singura economie majora din Europa Centrala si de Est care nu a beneficiat de un indicator PMI.
"Romania continua sa aiba o economie bazata pe exporturi de materie prima, lucru sesizat si in anul 2023, an in care, spre exemplu, produsele chimice sau marfurile manufacturate au reprezentat cresteri semnificative (intre 13% si 17%) la import. Prin urmare, consider ca viitorul Romaniei trebuie sa insemne finantarea companiilor din diverse industrii prelucratoare, sustinerea crearii de locuri de munca si mai ales formarea resursei umane adecvate in domeniile industriale, iar acest index pe care il realizam in Romania impreuna cu BCR, tocmai aceste concluzii transmite. Vom continua sa analizam diversele componente ale economiei romanesti si vom veni intotdeauna cu solutii si propuneri concrete de politici publice", a declarat Florin Jianu, Presedinte CNI.
Potrivit raportului, indexul PMI, care masoara performanta industriei prelucratoare, a coborand in februarie la 47,1 fata de 47,6 in luna anterioara.
"La nivelul Consiliului National al IMM-urilor am facut o analiza dupa o prima luna de intrare in vigoare a noului Cod Fiscal, am vazut o oarecare descrestere si in indexul PMI tocmai in luna februarie. Am vazut ca indexul e undeva la 47,1 fata de 47,6 in luna anterioara. Antreprenorii din diverse domenii constata faptul ca avem o descrestere a noilor comenzi, ca noile reglementari fiscale nu rezolva problema generala a Romaniei si anume concurenta neloiala, ceea spunem noi mediul privat, respectiv activitatea economica la gri", a spus Florin Jianu.
El a mentionat ca, in egala masura, antreprenorii nu se asteapta la noi angajari. De altfel, si din datele INS pe luna ianuarie s-a vazut ca, mai ales in zona industriala, desi exista o oare relativa crestere a solicitarii pentru noi locuri de munca, acestea nu pot fi ocupate pentru ca nu exista oamenii potriviti.
La randul sau, Ciprian Dascalu, economist sef BCR, a declarat ca, pe componenta de preturi se observa in ianuarie si februarie, pe langa majorarile preturilor materiilor prime din cauza problemelor din Orientul Mijlociu, faptul ca o mare parte dintre participantii la studiu au mentionat majorarile de taxe.
"In general cresterile nepredictibile sau impredictibilitatea mediului fiscal in general poate amana decizii de investitii din partea sectorului privat. Si din partea consumatorilor intr-o anumita masura", a spus Ciprian Dascalu.
 
 
BCR Romania PMI este elaborat de S&P Global pe baza raspunsurilor la chestionarele trimise managerilor si directorilor de achizitii, dintr-un esantion de aproximativ 400 de companii din industria de prelucrare. Grupul de respondenti este stratificat in functie de sectorul acoperit si de marimea fortei de munca a companiei, pe baza contributiilor la PIB, iar colectarea datelor a inceput in iulie 2023.
Raspunsurile la sondaj sunt colectate in a doua jumatate a fiecarei luni si indica directia de schimbare fata de luna precedenta. Se calculeaza un indice de difuzie pentru fiecare variabila din sondaj. Indicele reprezinta suma dintre procentul de raspunsuri "mai mari" si jumatate din procentul de raspunsuri „neschimbate”. Indicii variaza intre 0 si 100, o valoare de peste 50 indicand o crestere generala fata de luna precedenta, iar sub 50 o scadere generala. Indicii sunt apoi ajustati sezonier.
Cifra principala este indicele Purchasing Managers’ Index (PMI). PMI este o medie ponderata a urmatorilor cinci indici: Comenzile noi (30%), Productia (25%), Ocuparea fortei de munca (20%), Termenele de livrare ale furnizorilor (15%) si Stocurile de achizitii (10%). Pentru calculul PMI, indicele termenelor de livrare ale furnizorilor este inversat, astfel incat sa se deplaseze intr-o directie comparabila cu ceilalti indici.
Indicele BCR Romania PMI are o frecventa de difuzare lunara si este publicat in prima zi lucratoare a fiecarei luni.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter