RO EN
Coșul este gol

AHK: Schimburile comerciale dintre Germania si Romania au scazut cu 10% in 2020

Conform celor mai recente date publicate de Oficiului Federal de Statistica (Destatis), volumul schimburilor comerciale dintre Germania si Romania a scazut puternic, cu minus 10%, ca urmare a crizei Corona. Exporturile totale catre Romania au fost anul trecut in valoare de 15,8 miliarde EUR (minus 5,9%), importurile au insumat 13,5 miliarde EUR, cu 14,4% mai putin decat in 2019. Cu un volum comercial bilateral de 29,36 miliarde EUR in 2020, Romania se situeaza pe locul 19 in randul partenerilor comerciali ai Germaniei, potrivit rezultatelor preliminare. Principalul partener comercial al Germaniei este China, cu un volum total de 212 miliarde EUR, urmata de Tarile de Jos (173 miliarde EUR) si SUA (171,6 miliarde EUR).
Dupa o scadere accentuata a schimburilor comerciale in lunile aprilie si mai 2020, a inceput in septembrie o redresare vizibila, care a continuat pana la sfarsitul anului. Desi a doua jumatate a anului a fost marcata de incertitudini din cauza restrictiilor impuse de pandemia Corona, comertul bilateral s-a redresat mai bine decat se estimase. „Suntem increzatori ca redresarea schimburilor comerciale din a doua jumatate a anului 2020 va continua si in 2021.
Totul depinde insa in continuare de evolutia pandemiei. Cu ingrijorare pentru circulatia marfurilor si, prin urmare, pentru lanturile de aprovizionare, urmarim masurile de inchidere a unor frontiere, cum a fost cea catre Republica Ceha”, spune Sebastian Metz, Director general al AHK Romania. „In general, companiile germane din Romania privesc cu mare incredere evolutia economica a Romaniei, mai ales avand in vedere fondurile europene care ii stau la dispozitie – avand totodata mari asteptari din partea Guvernului, si anume implementarea reformelor anuntate pentru urmatorii patru ani. Avem multe oportunitati in aceasta tara si potentialul este mare. Acum trebuie sa depunem toate eforturile pentru a le fructifica", rezuma Metz starea de spirit a economiei germane din Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter