RO EN
Coșul este gol

TOP: Obtinerea autorizatiei de construire in Romania, intre cele mai greoaie din lume

Complexitatea procedurilor de obtinere a autorizatiei de construire si durata mare de avizare a constructiilor care poate ajunge la 260 de zile, alaturi de racordul la energie electrica, ce necesita noua proceduri si o durata de pana la 174 de zile, reprezinta principalele zone care au generat coborarea Romaniei in clasamentul "Doing Business 2020" privind usurinta cu care se fac afaceri, elaborat de Banca Mondiala. Iara noastra a coborat, astfel, trei locuri fata de editia anterioara, pana pe locul 55 din 190 de tari incluse in top. Anul trecut, Romania a mai pierdut alte sapte locuri, in acelasi clasament.
In ceea ce priveste racordul la electricitate, Romania a ocupat locul 157, in timp ce in cazul obtinerii autorizatiei de construire, tara noastra s-a situat pe pozitia 147 din 190.
Romania se situeaza cel mai bine, pe primul loc, la indicatorul care masoara usurinta cu care se fac tranzactiile peste hotare, cu un scor de 100 de puncte pe o scara de la 0 la 100. De asemenea, tara noastra ocupa locul 19 in ceea ce priveste aplicarea contractelor si 25 in ceea ce priveste usurinta de a obtine un credit.
"Romania a introdus o noua contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale platita de angajator", se arata in raportul citat, care remarca si simplificarea procedurii de inregistrare in scopuri de TVA. Totusi, Romania a facut mai putin costisitoare plata taxelor prin eliminarea a cinci taxe si contributii platite de angajator.
In clasament, Romania se situeaza in fata unor tari precum Italia (58), Bulgaria (61), Luxemburg (72) sau Grecia (79), dar este devansata de Maroc, Belarus, Republica Moldova, Serbia sau Rwanda.
 
Economiile din Europa si Asia Centrala accelereaza ritmul reformelor menite sa imbunatateasca mediul de afaceri
Economiile din Europa si Asia Centrala inregistreaza o dinamica sporita in avantul, deja accentuat, de imbunatatire a mediului de afaceri, prin implementarea unui numar de 56 de reforme si prin pozitia de lider, la nivel mondial, din punct de vedere al reformelor directionate catre plata impozitelor si punerea in aplicare a contractelor, mai arata studiul Doing Business 2020. Regiunea gazduieste, totodata, doua dintre cele mai bune destinatii de afaceri din top 20 la nivel mondial - Georgia (locul 7 in clasament) si Macedonia de Nord (locul 17). Tadjikistan se situeaza printre primele zece economii care au inregistrat cel mai mare grad de imbunatatire la nivel mondial, iar Azerbaidjan, Kargazstan, Kosovo si Uzbekistan se numara printre primele 20 de economii cu cel mai ridicat grad de imbunatatire la nivel mondial.
"Economiile din Europa si Asia Centrala continua sa inregistreze un progres semnificativ in stimularea spiritului antreprenorial si promovarea cresterii economice. Pe masura accelerarii ritmului reformelor, economiile care au ramas in urma pot invata din bunele practici adoptate de tarile vecine", a declarat Santiago Croci Downes, Manager de Program al Unitatii Doing Business.
In pofida faptului ca majoritatea economiilor din regiune continua procesul de implementare a reformelor intr-un ritm constant, exista cateva economii care au ramas in continuare in urma. In ultimii cinci ani, Bulgaria a implementat o singura reforma menita sa imbunatateasca mediul de afaceri, in timp ce Bosnia si Hertegovina si Muntenegru au implementat, in aceeasi perioada, trei, respectiv patru reforme.
Pentru a consulta varianta integrala a studiului Doing Business 2020, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter