Agentia de rating S&P a reconfirmat in data de 13 octombrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta, precum si perspectiva stabila.
Decizia reconfirmarii ratingului suveran si a mentinerii perspectivei stabile este sustinuta, in opinia agentiei, de nivelul redus al datoriei externe si guvernamentale, precum si de perspectivele solide de crestere. Totodata, S&P anticipeaza ca angajamentele Romaniei in cadrul Mecanismului de Redresare si Rezilienta (MRR) al UE vor continua sa fie o ancora pentru reformele politice si fiscale.
"Reconfirmarea ratingului de catre S&P este o recunoastere a angajamentului nostru ferm de a mentine stabilitatea economica, a controla deficitul bugetar si a promova reformele structurale. Acest fapt ne ajuta sa accesam pietele de capital la costuri mai reduse si sa atragem mai multe investitii straine, ceea ce va contribui la cresterea economica, iar pentru oameni va insemna crearea de locuri de munca si imbunatatirea calitatii vietii. Ministerul Finantelor isi mentine prioritatile si obiectivele de implementare a masurilor care asigura consolidarea fiscal-bugetara si a celor necesare asigurarii unei cresteri economice sustenabile a Romaniei pe termen mediu. Ne angajam sa mentinem o gestionare prudenta a finantelor publice si sa reducem treptat deficitul” , a declarat ministrul Marcel Bolos.
In evaluarea realizata, S&P evidentiaza angajamentele de a continua reformele si agenda fiscala echilibrata si credibila pe termen mediu sustinute de Strategia de redresare si rezilienta a Romaniei. De asemenea, subliniaza rezilienta de care a dat dovada piata muncii din tara noastra, precum si cresterea salariului real care a devenit pozitiva in martie 2023, mai devreme decat in multe alte tari din Europa Centrala si de Est.
In opinia agentiei, economia Romaniei va inregistra o crestere de 2,3% in anul 2023, respectiv de aproape 4% in medie pana in anul 2026, in conditiile in care tara noastra va beneficia de fonduri europene importante atat din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cat si din Mecanismul de Redresare si Rezilienta (MRR).
Principalii factori ce pot conduce la imbunatatirea ratingului de tara sau a perspectivei sunt reducerea structurala a deficitului fiscal si a deficitului de cont curent, precum si imbunatatirea sustinuta a performantei economice a Romaniei. Totodata, scaderea costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale prin imbunatatirea structurii datoriei poate reprezenta un alt factor pozitiv.
Agentia ar putea decide inrautatirea ratingului de tara sau a perspectivei daca se va inregistra o crestere reala a economiei semnificativ sub asteptarile actuale ale agentiei si daca eforturile guvernamentale sunt insuficiente pentru consolidare fiscala pe termen mediu pentru reducerea sustenabila a deficitelor.
Reamintim ca in data de 8 septembrie 2023 Agentia de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta, precum si perspectiva stabila.