RO EN
Coșul este gol

Romania, pe locul patru in UE dupa ponderea firmelor straine in valoarea adaugata

Ponderea valorii adaugate brute aduse de filialele multinationalelor in economia romaneasca a crescut in anul 2017 pana la 44,2%, de la 43,3% in 2016, ceea ce plaseaza Romania pe locul patru in Uniunea Europeana, dupa Irlanda (62,8%), Ungaria (50%) si Slovacia (48,1%), arata datele publicate marti de Eurostat si citate de Agerpres.
Romania se situeaza inaintea unor state precum Luxemburg sau Cehia, unde multinationalele erau responsabile pentru 43,7% respectiv 42,9%, din valoarea adaugata realizata in sectorul non-financiar.
La polul opus, statele membre UE care depind cel mai putin de multinationale sunt: Cipru, unde filialele multinationalelor sunt responsabile pentru 13,2% din valoarea adaugata, Italia (15,9%), Grecia (16,5%) si Franta (17,2%).
In anul 2017, doar 1,3% din companiile din Uniunea Europeana erau controlate de o firma din strainatate, insa acestea erau responsabile pentru 26% din valoarea adaugata realizata in sectorul non-financiar. Eurostat precizeaza ca intre 2010 si 2017 ponderea valorii adaugate realizata de companiile controlate de firme din strainatate in UE a crescut cu 4,5 puncte procentuale.
Comparativ cu 2016, cele mai mari cresteri ale ponderii valorii adaugate generate de firmele straine au fost inregistrate in Irlanda (19,8 puncte procentuale), Malta (9,6 puncte procentuale), Croatia (5,5 puncte procentuale) si Germania (2,2 puncte procentuale).
Cele mai semnificative scaderi au fost consemnate in Ungaria (-1,4 puncte procentuale), Luxemburg (-0,9 puncte procentuale), Belgia (-0,8 puncte procentuale), Bulgaria (-0,7 puncte procentuale), Austria (-0,5 puncte procentuale) si Cehia (-0,4 puncte procentuale).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter