Presedintele Klaus Iohannis a emis astazi decretul prin care prelungeste starea de urgenta cu 30 de zile, pana la 15 mai, pentru a putea fi luate in continuare cele mai eficiente masuri de combatere a epidemiei Covid-19.
"In pofida restrictiilor fara precedent adoptate de statele lumii, nu exista semne certe ale unei eventuale incetiniri a ritmului evolutiei pandemiei la nivel global. Dimpotriva, numarul persoanelor infectate cu coronavirus, cat si numarul deceselor provocate de acesta cresc zilnic intr-un ritm alert. Este absolut evident ca ne luptam cu o epidemie extrem de greu de controlat, chiar si in contextul adoptarii, inca de acum o luna, a unor masuri de distantare sociala fara precedent, prin instituirea starii de urgenta. Cu siguranta ca fara aceste masuri de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul nostru de sanatate", a declarat Klaus Iohannis.
Presedintele face apel din nou la populatie sa stea acasa, pentru a "nu ajunge pe un pat de spital. Stati acasa pentru a ne putea recapata viata cat mai repede, altfel vom avea un val de imbolnaviri si de decese foarte mare. Ar insemna ca toate eforturile, toate sacrificiile pe care le-am facut pana acum ar fi fost in van. Nu putem permite niciun pas inapoi in contextul in care avem de-a face cu o raspandire intracomunitara, deocamdata limitata, dar foarte periculoasa", a mai psus Presedintele Romaniei.
Principalele prevederi ale noului decret
- Scolile raman inchise si se suspenda toate activitatile didactice care presupun prezenta fizica in institutiile de invatamant. Se organizeaza, in masura posibilitatilor, activitati didactice online.
- Guvernul va lua toate masurile astfel incat sa fie asigurata securitatea alimentara a cetatenilor prin continuarea aprovizionarii, productiei, procesarii, transportului si furnizarii catre oameni a bunurilor de stricta necesitate.
- Pe durata starii de urgenta, se pot plafona preturile la medicamente si aparatura medicala, la alimentele de stricta necesitate si la serviciile de utilitate publica, precum energie electrica si termica, gaze, alimentare cu apa, salubritate ori carburanti.
- S-a adaugat in decret o mentiune speciala pentru situatia in care se va constata o scadere a preturilor la energie electrica si gaze naturale, pe pietele regionale. In acest caz, Guvernul va lua masurile necesare astfel incat aceste scaderi sa se reflecte in pretul platit de consumator.
- S-a mentinut masura ca, pe durata starii de urgenta, pentru neindeplinirea atributiilor de serviciu, sa se poata lua masuri de urgenta, pana la demitere, impotriva celor care ocupa functii de conducere in unitati sanitare, directii de sanatate publica, case de asigurari de sanatate, servicii de ambulanta, precum si autoritati si institutii publice centrale si locale cu atributii in domeniul asistentei si protectiei sociale, indiferent de statutul lor.
- Se mentioneaza explicit si posibilitatea ca, pe durata starii de urgenta, managementul unitatilor sanitare publice civile sa poata fi asigurat de catre personalul detasat din cadrul institutiilor cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale.
- Termenele de preaviz in cazul demisiei personalului incadrat in unitati sanitare, de asistenta sociala, de asistenta medico-sociala si in institutiile din domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale se suspenda pe intreaga durata a starii de urgenta.
- Este interzisa incetarea sau suspendarea activitatii centrelor rezidentiale de ingrijire si asistenta a persoanelor varstnice, a centrelor rezidentiale pentru copii si adulti, cu si fara dizabilitati, precum si pentru alte categorii vulnerabile, publice si private. Este insa permis ca apartinatorii sau reprezentantii legali ai beneficiarilor acestor servicii sa ii poata transfera la propriul lor domiciliu sau resedinta, daca isi asuma, pe propria raspundere, ca au conditii corespunzatoare ocrotirii temporare a acestora.
- In domeniul justitiei, activitatea de judecata continua numai in cauzele de urgenta deosebita.
- S-a prevazut ca furnizorii de servicii de comunicatii electronice au obligatia de a asigura integritatea retelelor de comunicatii electronice si de a evita posibilele situatii de intrerupere a traficului in retelele publice de comunicatii electronice.
Pentru a citi intregul decret semnat astazi de presedintele Klaus Iohannis, click aici!