Ministrul mediului, apelor si padurilor, Barna Tanczos, a sustinut astazi o conferinta de presa, in cadrul careia a fost anuntata lansarea in consultare publica a doua ghiduri pentru investitii din cadrul Componentei Managementul apei din Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Astfel, primul ghid de finantare are in vedere extinderea sistemelor de apa si canalizare in aglomerari mai mari de 2.000 de locuitori echivalenti, iar al doilea ghid vizeaza investitii in colectarea apelor uzate in aglomerarile mai mici de 2.000 de locuitori echivalenti din arii naturale protejate. Componenta C1 - Managementul apei, gestionata de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor are un buget de 1,462 miliarde de euro.
„Avem prin PNRR un buget de aproximativ 1 miliard de euro pentru a sustine, atat comunitatile mai mici de 2000 de locuitori echivalenti cat si comunitatile mai mari de 2000 de locuitori echivalenti. Este prima data cand avem fonduri europene disponibile pentru comunitatile mai mici de 2000 de locuitori echivalenti, este un sprijin real pentru acele sate sau gospodarii care nu sunt in centrul unei localitati, nu sunt aproape de statiile de epurare, localitati sau parti din localitati care nu au putut sa indeplineasca criteriile din POIM si nu au putut beneficia de finantare europeana pentru retelele de apa sau pentru solutiile individuale/solutiile de grup – cateva case sau strazi, astfel incat sa beneficieze si acestea de infrastructura. In componenta managementul apei, in bugetul de 1 mld euro trebuie sa construim 1600 km de retele de apa, 2500 km de retele de canalizare in localitati cu peste 2000 de locuitori echivalenti si 400 km in localitati mai mici de 2000 de locuitori echivalenti, putem finanta aproape 13000 de sisteme individuale sau alte sisteme adecvate, construite si operationale in aglomerari mai mici de 2000 de locuitori echivalenti”, a declarat ministrul Barna Tanczos.
Astfel, activitatile finantate in cadrul primei investitii pentru aglomerarile cu peste 2000 locuitori echivalenti au in vedere extinderea retelelor de distributie a apei existente, precum si extinderea retelelor de apa uzata impreuna cu reabilitarea retelelor de apa uzata existente pentru reducerea nivelului de infiltratii. Alocarea financiara totala este de 780.000.000 Euro, suma care poate fi utilizata entru investitii in extinderea retelelor de distributie a apei, pentru investitii in extinderea retelelor de canalizare, pentru investitii in reabilitarea retelelor de canalizare.
Solicitantii pot fi Unitatile Administrativ Teritoriale (UAT) si asociatiile acestora (ADI), Operatorii Regionali (OR) din sectorul de apa/apa uzata, Operatorii locali si Parteneriate intre tipurile de solicitanti mentionati anterior. Rata de finantare acordata prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Criteriile de selectie pentru proiectele depuse sunt: aglomerari care au sau vor avea statii de epurare a apelor uzate, gradul de conectare a populatiei la canalizare/statii de epurare, aglomerari prioritizate prin Planul accelerat de conformare cu directivele europene, complementaritatea cu alte investitii si nivelul de maturitate al proiectelor, in functie de ultima documentatie elaborata/obtinuta pana la depunerea proiectului.
„PNRR inseamna, pentru Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, o sansa unica in dezvoltarea unor infrastructuri esentiale din punct de vedere al protectiei apelor, de exemplu, o sansa unica pentru dezvoltarea capacitatilor de prevenire a inundatiilor prin solutii moderne, prietenoase cu mediul, o sansa unica de digitalizare a unor activitati, inclusiv de control si de prevenire a criminalitatii din anumite domenii printre care domeniul forestier, crestem sanatatea si rezilienta economica si sociala si institutionala prin aceste investitii. De aceea, cele aproape 4 miliarde de euro care sunt disponibile pe diverse componente sunt esentiale, iar absorbtia acestora pana la sfarsitul perioadei este obiectivul principal al MMAP”, a adaugat demnitarul.
In cazul celei de-a doua investitii - Colectarea apelor uzate in aglomerarile mai mici de 2000 de locuitori echivalenti din arii naturale protejate - activitatile finantate sunt: infiintarea sistemelor individuale adecvate (SIA) de colectare si epurare a apelor uzate, infiintarea sistemelor publice inteligente alternative (SPIA) pentru procesarea apelor uzate, infiintarea sistemelor centralizate de colectare a apelor uzate, infiintarea sistemelor de distributie a alimentarii cu apa.
Solicitantii pot fi Unitatile Administrativ Teritoriale (UAT) si asociatiile acestora (ADI), Operatorii Regionali (OR) din sectorul de apa/apa uzata, Operatorii locali si Parteneriate intre tipurile de solicitanti mentionati anterior. Ca si in cazul primei investitii, rata de finantare acordata prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. Alocarea financiara totala este de 260.000.000 Euro.
Criteriile de selectie in functie de care vor fi punctate proiectele depuse sunt:
- Cel putin 50% din populatia care beneficiaza de sistemul de gestiune a apei uzate si/sau alimentare cu apa se regaseste pe teritoriul unei arii protejate – scorare in functie de importanta - Parcuri nationale, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, Parcuri naturale, Situri natura 2000;
- Gradul de acoperire a populatiei cu sisteme de gestiune a apei uzate – scorare in functie de procentul din populatie care va beneficia;
- Aglomerari cuprinse in Planul national de management aferent portiunii din bazinul hidrografic international al fluviului Dunarea care este cuprinsa pe teritoriul Romaniei;
- Nivelul de maturitate al proiectelor, in functie de ultima documentatie elaborata/obtinuta pana la depunerea proiectului.
Romania are la dispozitie circa 29,2 miliarde de euro de la UE pentru proiectele din PNRR. Alaturi de bugetul pentru componenta managementul apei, in valoare de 1,4 miliarde de euro, pentru paduri si protectia biodiversitatii sunt alocati 1,1 miliarde de euro, pentru digitalizare 42 de milioane de euro si pentru managementul deseurilor 1,2 miliarde de euro. Masurile prevazute in PNRR vor contribui in mod eficient la tranzitia verde si la abordarea provocarilor generate de aceasta.