RO EN
Coșul este gol

MMAP a lansat Programul de finantare pentru eficienta energetica in cladiri publice

Ministrul Mircea Fechet a anuntat astazi, la Moinesti, lansarea Programului de finantare pentru eficienta energetica in cladiri publice 
Ghidul de finantare privind Programul pentru cresterea eficientei energetice si gestionarea inteligenta a energiei in cladirile publice a fost trimis spre publicare la Monitorul Oficial, a anuntat ministrul mediului, apelor si padurilor, Mircea Fechet, aflat in vizita de lucru in judetul Bacau.
 "As vrea sa dau cateva detalii importante din acest ghid: in maxim 60 de zile de la data trimiterii ghidului la Monitorul Oficial, se vor putea incarca proiecte de finantare, vom avea un buget de 451 milioane de lei si o supracontractare de 200%, ceea ce inseamna ca vom putea primi proiecte de aproximativ 1 miliard de lei pentru a le finanta de eficientizare energetica. Scopul programului este acela ca la sfarsitul lunii, facturile la energie sa fie mai mici, ne propunem o reducere de cel putin 35% a acestor facturi. Desigur, acest lucru inseamna mai putina poluare, mai putini combustibili fosili  folositi pentru incalzire si un aer mai curat pentru fiecare dintre noi”, a subliniat demnitarul. 
Categoriile de solicitanti eligibili in cadrul Programului de finantare pentru eficienta energetica in cladiri publice sunt:
  • unitatile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comuna, oras, municipiu, judet;
  • subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucuresti, definite conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • institutiile publice din subordinea/in coordonarea autoritatilor deliberative ale administratiei publice locale;
  • cluburile sportive de drept public si COSR, asa cum sunt definite de Legea nr. 69/2000 a educatiei fizice si sportului, pentru baze sportive de drept public aflate in administrarea, concesiune sau folosinta acestora;
  • unitatile publice centrale si/sau teritoriale cu atributii specifice in domeniul apararii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, a proprietatii publice si private, asigurarea ordinii publice, prevenirea si combaterea faptelor antisociale, protectia civila si gestionarea situatiilor de urgenta; apararea impotriva incendiilor si protectia civila a populatiei si bunurilor. 
Au fost introduse doua noi categorii de solicitanti eligibili: cluburile sportive de drept public si Comitetul Olimpic Sportiv Roman,  precum si unitatile publice centrale si/sau teritoriale cu atributii specifice in domeniul apararii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, a proprietatii publice si private, asigurarea ordinii publice, prevenirea si combaterea faptelor antisociale; protectia civila si gestionarea situatiilor de urgenta; apararea impotriva incendiilor si protectia civila a populatiei si bunurilor. 
"Ceea ce este foarte important si reprezinta particularitatea acestui program, este faptul ca nu doar scolile si gradinitele vor putea participa. Practic, orice cladire publica, ca e vorba despre dispensare, sali de sport sau spitale si alte astfel de cladiri publice ar putea fi finantate pe acest program. Vorbesc in primul rand de scoli pentru ca au cel mai mare consum de energie, statistic vorbind, fiecare scoala din Romania consuma 354 KW pe fiecare metru patrat din suprafata scolii, pe an, fata de 200-250 Kw cat consuma alte tipuri de cladiri publice. Mai mult de un sfert din cele 7000 de scoli si gradinite din Romania, inca se incalzesc cu sobe. Este foarte important faptul ca finantarea este in proportie de 100%primariile nu trebuie sa aloce niciun ban din bugetul propriu. Fiecare leu cheltuit in eficientizarea energetica a cladirilor publice, aduce 3 lei la terminarea investitiilor, la bugetul de stat”, a mentionat ministrul Mircea Fechet.
 
Alocare financiara
In cadrul unei sesiuni de finantare, suma maxima care poate fi acordata unui solicitant, prin una sau mai multe cereri de finantare, este: 6.000.000 lei pentru comune cu o populatie de pana la 5.000 de locuitori inclusiv;12.000.000 lei pentru comune cu o populatie de peste 5.001 locuitori; 16.000.000 lei pentru orase si pentru solicitantii prevazuti la art. 8 alin. (1) lit. d) si e) din ghidul de finantare; 28.000.000 lei pentru consilii judetene; 28.000.000 lei pentru municipiul de rang 0; 28.000.000 lei pentru municipii de rang I; 20.000.000 lei pentru municipii de rang II; 24.000.000 lei pentru subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucuresti.
Finantarea se acorda in procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investitie si in limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanti.
Concret, prin acest program se finanteaza: dotarea institutiilor cu centrale termice, dar si inlocuirea centralelor sau a componentelor sistemului de incalzire cu unele mai performante, tamplarie cu geam termopan, izolatie termica fatade si terase, sisteme de incalzire a apei care utilizeaza energia solara, panouri fotovoltaice, schimbarea corpurilor de iluminat, instalarea de senzori de miscare, sisteme moderne si eficiente de monitorizare a energiei, sisteme de ventilatie si climatizare pentru sporirea confortului termic al utilizatorilor si altele.
"Am ales sa facem lansarea la Moinesti, pentru ca avem aici foarte multe exemple de buna practica in ceea ce priveste eficientizarea energetica a scolilor si a gradinitelor, si, in general, la capitolul atrageri fonduri europene”, a mai spus ministrul Mircea Fechet, cu ocazia lansarii Programului de finantare pentru eficienta energetica in cladiri publice. La eveniment au fost prezenti, de asemenea, Narcis Jitaru, subprefectul judetului Bacau, Valentin Vieru, primarul municipiului Moinesti si alte oficialitati. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter