Fondul Monetar International (FMI) a inrautatit estimarile privind cresterea economiei romanesti in acest an, de la 2,4% cat estima in aprilie, pana la 2,2%, arata cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marti de institutia financiara internationala.
Conform noilor prognoze ale FMI, economia romaneasca va incetini de la un avans de 4,7% in 2022, pana la 2,2% in 2023, pentru ca anul viitor sa accelereze pana la 3,8%. In aprilie, FMI estima un avans de 3,7% al PIB-ului Romaniei in 2024.
Pentru 2028, FMI prognozeaza o crestere a economiei romanesti de 3,7%.
In ceea ce priveste inflatia, FMI prognozeaza ca Romania va inregistra in acest an o crestere medie anuala de 10,7% si de 5,8% anul viitor. In aprilie, FMI estima o crestere medie anuala a inflatiei de 10,5% in 2023 si de 5,8% in 2024.
Pentru 2028, FMI prognozeaza o crestere medie anuala a inflatiei de 2,5%.
De asemenea, in ceea ce priveste deficitul de cont curent al Romaniei, FMI se asteapta doar la o reducere usoara, de la 9,3% din PIB in 2022, pana la 7,3% din PIB in 2023 si 7,1% din PIB in 2024. In aprilie, FMI estima un deficit de cont curent de 7,9% in 2023 si de 7,7% in 2024.
Pentru 2028, FMI prognozeaza un deficit de cont curent de 6,3%.
In privinta ratei somajului, FMI se asteapta la un nivel de 5,6% in 2023, similar cu cel din 2022, si la 5,4% in 2024.
Previziunile au fost publicate cu prilejul reuniunilor anuale ale Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale (BM), de la la Marrakech (Maroc), care se desfasoara in perioada 9 - 15 octombrie.
Luna trecuta, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit estimarile privind evolutia economiei romanesti in 2023 si in 2024. Astfel, PIB-ul Romaniei ar urma sa inregistreze un avans de 1,8% in acest an, dupa ce prognoza din mai indica o expansiune de 2,5% in 2023. Cresterea ar urma sa accelereze la 3,2% anul viitor, fata de un nivel de 3,5% estimat in luna mai, se arata in raport.
FMI a redus prognozele si pentru China si zona euro
Fondul Monetar International (FMI) a inrautatit estimarile privind cresterea economica a Chinei si a zonei euro, in timp ce avansul economiei mondiale ramane scazut si inegal, in pofida "soliditatii remarcabile" a PIB-ului SUA, conform celui mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marti de institutia financiara internationala, transmite Reuters.
FMI a mentinut la 3% previziunile privind cresterea economiei mondiale in 2023, dar le-a redus pe cele pentru 2024 cu 0,1 puncte procentuale, fata de prognoza precedenta, de 2,9%. PIB-ul mondial a crescut cu 3,5% in 2022.
Economia mondiala continua sa se redreseze in urma pandemiei, a invadarii Ucrainei de catre Rusia si a crizei energetice din 2022, dar tendintele de crestere sunt din ce in ce mai divergente pe plan global, iar perspectivele pe termen mediu sunt "mediocre", le-a spus jurnalistilor economistul sef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.
In general prognozele economice indica "o aterizare usoara" (soft landing), dar FMI este in continuare ingrijorat de riscurile legate de criza pietei imobiliare din China, volatilitatea preturilor la materiile prime, fragmentarea geopolitica si reintensificarea inflatiei, a adaugat Gourinchas.
Noi riscuri au aparut in urma conflictului dintre Israel si Palestina, dar acesta s-a declansat dupa data de 26 septembrie, cand FMI a stabilit forma finala a previziunilor sale.
Gourinchas a declarat pentru Reuters ca este prea devreme sa aprecieze cum va fi afectata economia mondiala de escalarea conflictului indelungat dintre Israel si Palestina.
"In functie de cum va evolua situatia, exista multe scenarii diferite pe care inca nici nu am apucat sa le exploram, astfel incat nu putem face previziuni in acest moment" , a explicat economistul sef al FMI.
Cresterea mai solida a fost afectata de pandemie, de invadarea Ucrainei de catre Rusia, de sporirea fragmentarii geopolitice, alaturi de dobanzile ridicate, fenomenele meteo extreme si reducerea sprijinului fiscal.
"Economia mondiala arata rezilienta. Nu a fost dereglata de socurile cu care s-a confruntat in ultimii doi-trei ani, dar nici nu o duce prea bine. Vedem o economie mondiala care a ramas in urma si inca nu sprinteaza", a declarat Gourinchas, intr-un interviu acordat Reuters.
Nici perspectivele pe termen mediu nu sunt mai bune. FMI se asteapta la o crestere a economiei mondiale de 3,1% in 2028, mult sub prognoza pe cinci ani de 4,9% in ajunul crizei financiare globale din 2008-2009.
Inflatia continua sa scada pe plan global, in urma reducerii preturilor la energie si, intr-o masura mai mica, a preturilor la alimente. Rata anuala medie a inflatiei ar urma sa scada la 6,9% in 2023 si la 5,8% in 2024, de la un nivel de 8,7% in 2022.
Inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, va scadea mult mai gradual, la 6,3% in 2023 si la 5,3% in 2024, de la un nivel de 6,4% in 2022, previzioneaza FMI.
"Mai avem destul pana acolo", a declarat Gourinchas intr-o intalnire cu jurnalistii, adaugand ca FMI a avertizat bancile centrale sa nu renunte prea devreme la inasprirea politicii monetare.
FMI sfatuieste tarile sa ramana vigilente in privinta politicii monetare, pana cand inflatia este clar pe un trend descrescator, si le-a cerut reconstruirea rezervelor fiscale (fiscal buffers) pentru rezolvarea viitoarelor socuri sau dificultati.
FMI a imbunatatit estimarile privind cresterea SUA, cea mai mare economie mondiala, cu 0,3 puncte procentuale, la 2,1% in 2023, si cu 0,5 puncte procentuale, la 1,5% in 2024, citand investitiile mai solide ale companiilor si majorarea consumului. Statele Unite raman singura economie importanta care va depasi prognozele de dinaintea pandemiei.
In contrast, China ar urma sa inregistreze un avans al PIB-ului de 5% in 2023 si 4,2% in 2024, o scadere cu 0,2 puncte procentuale si, respectiv, cu 0,3 puncte procentuale, din cauza crizei din sectorul imobiliar si a cererii externe slabe.
De asemenea, FMI a inrautatit estimarile pentru zona euro, care ar urma sa inregistreze o expansiune de 0,7% in 2023 si 1,2% in 2024, fata de precedenta prognoza care indica un avans de 0,9% anul acesta si de 1,5% anul viitor.
PIB-ul Marii Britanii, afectat de preturile ridicate la energie, va creste cu 0,5% anul acesta (fata de un avans de 0,6% previzionat anterior) si cu 0,6% anul viitor (fata de un avans de 0,10% previzionat anterior).
Previziunile au fost publicate cu prilejul reuniunilor anuale ale Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale (BM), de la Marrakech (Maroc), care se desfasoara in perioada 9-15 octombrie. Pentru informatii suplimentare, click aici!