Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune majorarea bugetului alocat schemei de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie de la 100 de milioane de euro la 145 milioane de euro anual, echivalent in lei, cu incadrarea in prevederile bugetare anuale aprobate. Decizia vine in urma interesului deosebit manifestat de numarul tot mai mare al investitorilor pentru extinderea afacerilor in Romania. "In prezent, pentru intreprinderile mari care intentioneaza realizarea unor astfel de investitii nu mai exista un alt mecanism de finantare la nivel national", se arata intr-un comunicat al MFP.
Autoritatile propun inclusiv modificarea mecanismului de inregistrare a proiectelor si selectare a beneficiarilor, criteriile de departajare fiind cuantificabile si transparente, stabilite pe baza de punctaj. "Scopul este acela de a asigura un tratament egal intreprinderilor si eficientizarea procesului de evaluare cu incadrarea, totodata, in bugetele alocate schemei. De asemenea, este luata in calcul introducerea si clarificarea anumitor definitii si reglementari specifice in vederea corelarii cu prevederile legislatiei europene in materie", se mai arata in documentul citat.
Reprezentantii MFP au mentionat ca mecanisme similare de stimulare a atragerii de investitii sunt practicate de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, in conformitate cu legislatia comunitara in domeniul ajutorului de stat si reprezinta un criteriu determinant in procesul de alegere a terenurilor pentru amplasarea viitoarelor investitii.
Schema se adreseaza proiectelor de peste 10 milioane de euro
MFP implementeaza, incepand cu luna noiembrie 2014, schema de ajutor de stat aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 807/2014 care are ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie. In prezent, inregistrarea cererilor de finantare in baza schemei se realizeaza in sesiune continua pana la atingerea nivelului bugetului anual alocat acesteia. Inregistrarea cererilor de acord pentru finantare a fost suspendata incepand din luna iunie 2015, ca urmare a atingerii nivelului bugetului anual alocat schemei.
Potrivit autoritatilor, pot beneficia de ajutor de stat in baza schemei instituite prin Hotararea Guvernului nr. 807/2014, intreprinderile care realizeaza proiecte de investitii cu o valoare totala (fara TVA) de minimum 10 milioane de euro. Ajutorul de stat se acorda intreprinderilor dupa efectuarea totala sau partiala a cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finantare, sub forma de sume nerambursabile, in limita intensitatii maxim admisibile conform hartii ajutoarelor regionale pentru Romania, valabila pentru perioada 2014-2020. Sunt considerate cheltuieli eligibile costurile (fara TVA) aferente realizarii, respectiv achizitionarii de active corporale si necorporale, precum si cheltuielile privind inchirierea constructiilor, aferente investitiei initiale.
Perioada de derulare a schemei este 2014-2020 pentru emiterea de acorduri pentru finantare, respectiv 2015-2023 pentru plata ajutorului de stat. Deschiderea urmatoarei sesiuni de inregistrare a cererilor de finantare in baza schemei de ajutor de stat instituite prin Hotararea Guvernului nr. 807/2014 va fi comunicata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice cu cel putin 30 de zile inainte.
***
Proiectul de act normativ pentru modificarea schemei de ajutor de stat instituita prin Hotararea Guvernului nr. 807/2014, insotit de Nota de fundamentare, a fost publicat pentru consultare publica pe site-ul ministerului, la sectiunea Transparenta decizionala - Proiecte acte normative.