RO EN
Coșul este gol

MDRT: A fost lansata componenta "10.000 km drumuri judetene si locale" a PNDI

La data de 15 aprilie a.c., in cadrul unei conferinte, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a prezentat informatii despre prima axa de finantare derulata in cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), pentru componenta de drumuri judetene si de interes local, informeaza reprezentantii ministerului de resort. Potrivit unui comunicat emis de MDRT, componenta denumita “10.000 km drumuri judetene si locale” a fost elaborata in urma consultarii autoritatilor publice locale, fiind invitate sa-si prezinte proiectele toate consiliile judetene din intreaga tara. In acest moment, au fost aprobate proiectele pentru toate judetele tarii. "Valoarea insumata a proiectelor prezentate in Consiliul Tehnico-Economic al ministerului a fost de patru ori mai mare decat fondurile alocate, fiind necesara o selectie a acestora, astfel incat s-au aplicat strict criteriile prevazute in legislatia ce reglementeaza acest program. Au prioritate obiectivele depuse pentru finantare in cadrul programelor derulate din fonduri europene, dar care nu au mai primit finantare; este vorba despre proiecte eligibile depuse prin Axa 2 din POR, care au ramas fara finantare – circa 100 de obiective, in valoare de peste 900 milioane de euro. O alta prioritate o reprezinta obiectivele pentru care autoritatile publice locale dispun de documentatii tehnico-economice intocmite conform legislatiei in vigoare, precum si cele care au fost finantate intr-o prima etapa din fonduri proprii, iar din cauza lipsei surselor de finantare nu au putut fi realizate integral. De asemenea, am considerat prioritare si drumurile de interes judetean si de interes local ce deservesc obiective de interes turistic”, a declarat Elena Udrea. Cu acest prilej,  a fost trimis catre Sistemul Electronic de Achizitii Publice anuntul de participare pentru primul pachet de drumuri care va fi licitat (ce vizeaza refacerea infrastructurii din judetele Suceava si Botosani). In perioada viitoare vor urma si celelalte judete, in ordinea pregatirii documentatiilor. Licitatia se organizeaza simultan pentru proiectare si executie, iar obiectivele vor fi licitate pe pachete. Fiecare pachet va cuprinde doua judete – grupate pe criterii de vecinatate – in asa fel incat antreprenorii sa nu fie nevoiti sa deruleze lucrari in zone diferite ale tarii, se mai arata in comunicat. In continuare, urmeaza si aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru componenta de canalizare a Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii, care are o valoare mult mai substantiala a investitiilor.
Primul pachet de reabilitare a drumurilor din PNDI a fost inclus in SEAP
Oficialii ministerului de resort au transmis cu acest prilej catre SEAP datele aferente licitatiei deschise pentru proiectarea si executia lucrarilor de modernizare si reabilitare pentru 149,6 km de drum judetean si 188,09 km drum de interes local din judetele Botosani si Suceava pentru perioada 2011-2013. Este vorba despre obiective de investitii din cele doua judete incluse in PNDI, iar ofertele depuse vor fi deschise in data de 30 iunie 2011. "Reabilitarea traseelor propuse va aduce beneficii activitatii socio-economice din zona, prin imbunatatirea mobilitatii populatiei si a accesului la servicii de baza, atragerea investitorilor si a turistilor. Drumurile reabilitate prin acest program au fost propuse la finantare de autoritatile publice locale si sunt preluate in administrare de MDRT in perioada realizarii proiectelor. Aceasta licitatie este prima din seria celor care vor urma pentru toate judetele tarii. Costurile maxime estimate sunt de 569 milioane de lei (fara TVA) pentru ambele judete, din care in Botosani va fi alocata suma de 208,6 milioane de lei, iar in Suceava 360,4 milioane de lei. La realizarea lucrarilor se vor respecta standardele de cost stabilite de MDRT pentru aceste categorii de investitii din fonduri publice. Criteriul de atribuire al contractului este pretul cel mai scazut; clasamentul se va intocmi luand in calcul costul total pentru toate obiectivele vizate. Nu se accepta subcontractarea in integralitate a lucrarilor. Agentii economici interesati vor trebui sa prezinte cel putin un contract de proiectare similar incheiat in ultimii trei ani, respectiv trei contracte de lucrari similare executate in ultimii 5 ani, certificate ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 sau echivalente si declaratie privind asigurarile. Cerinta minima de selectare este constituita de valoarea cifrei medii de afaceri globale din ultimii trei ani (2008-2010) de mimimum 500 milioane de lei. Procedurile de achizitie publica a lucrarilor pentru celelalte judete care vor beneficia de investitii prin PNDI se vor derula pe loturi, in perioada urmatoare. Durata contractului de achizitie publica include durata prevazuta pentru proiectarea si executia lucrarilor solicitate (3 ani) si perioada de rambursare a creditului (maximum 7 ani), dar nu mai tarziu de 2020. Termenul de garantie este de doi ani de la semnarea receptiei la terminarea lucrarilor. Se accepta, cu acordul proiectantului si al beneficiarului, folosirea unor solutii alternative, in vederea reducerii costurilor, fara a se afecta caracteristicile prevazute in normele tehnice", informeaza oficialii guvernamentali. Informatii suplimentare, la www.mdrt.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter