Avand in vedere problemele generate de cresterile globale de preturi, ale materialelor de constructii, ale salariilor din acest domeniu, ale carburantilor si ale celor din domeniul energetic, precum si cele generate de razboiul din Ucraina, care afecteaza lucrarile de constructii, Ministerul Dezvoltarii a initiat o noua Ordonanta de Urgenta care prevede ajustarea valorilor din contractele de investitii publice, a anuntat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Cseke Attila.
"Guvernul asigura, prin aceasta masura, continuarea investitiilor publice, astfel incat sa nu fie irositi banii publici pe investitii incepute si care ar putea sa ramana, altfel, neterminate", a subliniat Cseke Attila.
Dupa cum este cunoscut, in urma cresterii preturilor materialelor de constructii din 2021, Ministerul Dezvoltarii a propus o solutie, anul trecut, prin care au fost salvate, de la sistarea lucrarilor, 1.675 de investitii finantate de MDLPA, printre care spitale, scoli si drumuri, in valoare totala de aproape 600 milioane de lei. Masura prevedea lucrarile aflate in executie, a aratat ministrul dezvoltarii, adaugand ca noua masura propusa astazi prevede solutii si pentru contractele aflate in procedura de achizitie si cele in aflate derulare, finantate din fonduri guvernamentale sau europene.
"Exista un acord in Guvern si in coalitia de Guvernare pe aceasta masura, iar suma totala necesara pentru suplimentare din bugetul de stat, pana la sfarsitul anului 2022, este de aproximativ 5,16 miliarde lei. Este un cost care trebuie asumat astfel incat sa nu pierdem banii publici investiti deja in proiecte care ar putea ramane neterminate, in proiecte care ar putea, altfel, ramane pe hartie. Profitul firmelor de constructii nu va fi suplimentat, acoperim doar costurile crescute, iar solutia ramane valabila si pe viitor, cand, in urma unor eventuale scaderi de preturi, vom putea economisi bani publici prin ajustarea facturilor", a precizat Cseke Attila.
Ministerul a evidentiat ca, in ultimul an, costul fier betonului s-a dublat, iar costul bitumului s-a majorat cu 119%. "Fara masura propusa, ar putea fi blocate investitiile, iar firmele de constructii ar intra in insolventa, ceea ce ar insemna o crestere a ratei somajului si investitiile care urmeaza sa fie finantate prin PNRR nu ar mai avea constructori", a atentionat Cseke Attila.
Conform propunerii MDLPA, publicate ieri, ajustarea se realizeaza exclusiv pentru restul ramas de executat din contracte, in baza unui nou act aditional la contract si se va face la fiecare situatie de plata. Formula de ajustare este similara cu formula simpla din HG nr. 1/2018, foloseste indicele global in constructii ICC, diseminat de catre Institutul National de Statistica. Data de referinta va fi luna anterioara ofertei in baza careia a fost incheiat contractul de finantare.
Contractantii pot depune, in primele 45 de zile dupa intrarea in vigoare a noii Ordonante de Urgenta, solicitare catre autoritatile contractante pentru ajustarea valorii contactelor de investitii publice, a mai precizat ministrul Dezvoltarii.
Pentru a consulta proiectul de OUG si Nota de Fundamentare, click aici!