Ministrul Dezvoltarii, Adrian Vestea, a informat, joi, ca, potrivit evaluarilor, in prezent, este nevoie de aproximativ 3 miliarde lei pentru a se ajunge cu platile la zi la proiectele in derulare prin Compania Nationala de Investitii, Programul National de Dezvoltare Locala 1 si 2 si Programul "Anghel Saligny", informeaza Agerpres.
Potrivit lui Vestea, totodata, la Secretariatul General al Guvernului se centralizeaza solicitarile de la toate unitatile administrativ-teritoriale privind necesarul de fonduri, urmand ca in sedinta de Guvern de saptamana viitoare sa se faca o alocare bugetara, convenita cu Ministerul Finantelor, din Fondul de rezerva la dispozitia Executivului, pentru echilibrarea bugetelor autoritatilor publice locale.
"Daca ne raportam la proiectele pe care le avem in derulare, (...) fiecare dintre aceste proiecte are un anumit grad de implementare. Pe masura ce reusesc sa depaseasca procedurile de achizitie si sa inceapa implementarea acestor proiecte, vor veni cu situatii de plata pe care noi vom face pe cat posibil sa le platim in cel mai scurt timp. (...) Eu pot prezenta situatiile pe care le gestionam la nivelul Ministerului Dezvoltarii prin programele care le avem in implementare si, conform evaluarilor facute de catre noi, avem, astazi, pentru a ajunge cu platile la zi, nevoie de aproximativ 3 miliarde lei pe Compania Nationala de Investitii, PNDL 1 si 2 si, de asemenea, Programul Anghel Saligny", a afirmat Vestea, intrebat, dupa sedinta de Guvern, de cati bani ar avea nevoie primariile pentru acoperirea nevoilor la sfarsit de an.
Intrebat in legatura cu solicitarile primariilor pentru asigurarea functionarii unitatilor administrativ-teritoriale, ministrul a explicat ca acestea se centralizeaza la SGG.
"In prezent, se centralizeaza, stiu ca exista pe circuit, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului, solicitari de la toate unitatile administrativ-teritoriale pentru a prezenta situatia cu care se confrunta referitor la arierate, la plata utilitatilor, daca au de facut plati in urma deciziilor judecatoresti, daca au avut situatii in care au avut calamitati si alta aspecte de genul acesta. Pana la inceputul saptamanii viitoare, vom centraliza toate aceste situatii, urmand ca in sedinta de Guvern de saptamana viitoare sa existe o alocare bugetara pe care o vom conveni impreuna cu Ministerul de Finante pentru a da sume din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului pentru echilibrarea bugetelor autoritatilor publice locale", a mentionat Adrian Vestea.
El a precizat ca SGG, prin intermediul Prefecturilor, a cerut primariilor sa comunice necesarul pentru sfarsitul anului.
"Fiecare Prefectura a trimis o circulara tuturor unitatilor administrativ-teritoriale pentru a prezenta situatiile cu care se confrunta la finele acestui exercitiu financiar", a adaugat ministrul.
Adrian Vestea a adaugat ca, "in mare masura", Primariile au putut gestiona aspectele legate de plata salariilor.
"Fiecare dintre aceste unitati administrativ-teritoriale au functionat si pana in prezent prin sume care au fost alocate in decursul timpului prin bugetele de echilibrare. Doar la modul acesta pot functiona si pot sa inchida exercitiul bugetar. (...) Aceste lucruri cred ca ar fi putut fi de notorietate atata vreme cat salariatii nu si-ar fi primit drepturile, ar fi ramas in urma cu datoriile la utilitati. Totusi ne aflam in luna noiembrie, la jumatatea lunii noiembrie, mai avem o luna jumatate pana la inchiderea exercitiului financiar, cred ca in mare masura au putut gestiona toate aceste aspecte", a indicat el.
Legat de solicitarile a 250 de primarii de derogare de la ordonanta privind plafonarea cheltuielilor la sfarsit de an, Vestea a spus ca va fi o discutie, luni, la Ministerul Finantelor pe aspectele sesizate.
"Suntem in etapa in care am centralizat toate aceste solicitari. Sunt aspecte care sunt obiective. Spre exemplu, sunt Primarii care in prezent au primit acceptul CAIL (Comisia de Autorizare a Imprumuturilor Locale) de a avea in derulare credite de la banci. In situatia in care aceste credite nu vor fi trase pana la finele anului pentru obiectivele de investitii, vor trebui sa plateasca comisioane de dezangajare si comisioane de neutilizare a acestor credite si cred ca ar trebui sa existe aceasta flexibilitate de a le permite sa acceseze aceste credite si de a face platile pentru lucrarile care sunt in curs de implementare. De asemenea, sunt si aspecte care tin de cheltuieli materiale, cum sunt evenimentele de sfarsit de an, sarbatoarea de 1 Decembrie, sarbatoarea de Craciun si de sfarsit de an. Toate aceste cheltuieli trebuie sa se incadreze in plafoanele care au fost stabilite. Nu se va lua nicio derogare doar in exclusivitate pentru o anumita Primarie. Se vor crea niste proceduri care vor fi adoptate in situatia in care se vor lua pentru toate unitatile administrativ-teritoriale", a evidentiat ministrul Dezvoltarii.
Alocare de 250 milioane lei pentru Programul de constructii de interes public si social
Guvernul a aprobat, joi, alocarea pentru Ministerul Dezvoltarii a 250 milioane de lei, din Fondul de rezerva bugetara, pentru plata de lucrari realizate in cadrul Programului de constructii de interes public si social. Ministrul Dezvoltarii, Adrian Vestea, a prezentat, dupa sedinta Executivului, stadiul proiectelor pe care le deruleaza MDLPA prin Compania Nationala de Investitii, Programele de Dezvoltare Locala 1 si 2, "Anghel Saligny" si PNRR, mentionand ca spera ca, in fiecare saptamana, in reuniunile Guvernului sa fie posibila alocarea de sume din Fondul de rezerva pentru a ajunge la zi cu toate platile pentru aceste proiecte.
"In prezent, Compania Nationala de Investitii gestioneaza si are in implementare 1.151 de proiecte. Valoarea acestor proiecte este de 15 miliarde lei. Pana in prezent, a fost decontata suma de 3,5 miliarde lei. In prezent, avem platile facute pana la data de 8 august. Evident, exista un rest de plata de aproximativ 800 de milioane de lei. Un alt program care este pe final - Programele Nationale de Dezvoltare Locala 1 si 2. Avem 11.543 de contracte, care au valoare de 46 de miliarde. Avem receptionate si vom avea receptie finala la 8.102 contracte si mai avem in implementare 3.441 de contracte. Total decontat avem valoarea de 40,6 miliarde, avem un rest de decontat in perioada urmatoare, pe masura ce avanseaza lucrarile de 5,8 miliarde. Dupa cum vedem, avem un progres de peste 90% in cadrul acestor programe. In cadrul acestui program, avem plati care sunt facute pana la data de 15 septembrie si avem un rest de plata de aproximativ 415 milioane", a precizat Vestea.
Pentru Programul "Anghel Saligny" s-au emis 5.304 ordine de ministru, fiind semnate 2.607 proiecte, a indicat el.
"Acest program se refera atat la infrastructura rutiera, apa, canalizare, dar si la introducerea gazului metal. Din cele 5.304 proiecte avem semnate 2.607. In fiecare saptamana, semnam undeva la peste 50 - 60 de proiecte, in functie de cum reusesc sa incarce in platforma care este pusa la dispozitie de catre Ministerul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice datele necesare pentru a ajunge in etapa de contractare. Si in acest program avem o decontare pana la data de 15 septembrie, de asemenea avem un rest de plata de 1,85 miliarde lei", a explicat Adrian Vestea.
Potrivit acestuia, Ministerul Dezvoltarii are, pe PNRR, 6.627 de contracte, in valoare de 32,7 miliarde lei, iar pana in prezent pentru 4.842 de proiecte s-au facut plati.
"Suntem in situatia in care facem plati zilnic si avem o intarziere de maxim cateva saptamani - doua, trei saptamani. (...) Speram ca, in fiecare saptamana, in sedintele de Guvern sa avem posibilitatea de aloca sume din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului pentru a putea sa ajungem la zi cu toate aceste plati pe aceste proiecte", a adaugat ministrul.