RO EN
Coșul este gol

INS: Diminuare de 2,8% a volumului lucrarilor de constructii

Volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 0,6% ca serie bruta in primele opt luni din 2013 (comparativ cu perioada similara din 2012), iar deprecierea reala - ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier - a fost de 2,8%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Totusi, majorarea acestui indicator din august a.c. (secventiala – ca serie bruta si anuala), succesiva celei din precedentele 31 de zile, a contribuit la o ponderare a recesiunii pietei. Daca si pentru luna septembrie se va raporta o majorare substantiala pentru ambele baze de raportare, este posibil ca, pana la finele anului in curs, sa se remarce o recuperare a pierderilor si un volum de activitate similar celui din 2012. Conform INS, in ianuarie-august a.c., volumul lucrarilor de constructii, ca serie ajustata, a scazut cu 2,8%, depreciere evidentiata mai ales la constructiile noi (-11,1%). Lucrarile de reparatii capitale si cele de intretinere si reparatii curente au crescut cu 32,5%, respectiv cu 12,3%. Pe obiecte de constructii s-au inregistrat sporiri doar la cladirile rezidentiale (cu 11,8%), in timp ce operatiunile efectuate la constructii ingineresti si lucrarile la imobile nerezidentiale au scazut ca volum cu 5,6%, respectiv cu 0,4%. Pentru seria bruta, declinul a fost de 0,6%, iar pe elemente de structura, la constructiile noi s-a inregistrat un regres de 10,3%. S-au inregistrat cresteri la lucrarile de reparatii capitale (+29,3%) si la cele de intretinere si reparatii curente (+16,5%). De asemenea, in ceea ce priveste constructiile ingineresti si cladirile nerezidentiale s-au remarcat scaderi de 2,1% si 1,8%, iar la imobilele de locuit a fost constatata o sporire de 13,1% a volumului lucrarilor. Se mai observa ca, in luna august 2013, indicatorul s-a majorat fata de precedentele 31 de zile cu 1,4% ca serie bruta, iar ca serie ajustata s-a constatat o diminuare de 1%. In raport cu luna corespunzatoare a anului trecut, volumul lucrarilor de constructii a crescut ca serie bruta cu 7,7%, respectiv cu 5,6% ca serie ajustata, ceea ce ar putea aduce din nou piata autohtona pe o pozitie fruntasa in topul statelor membre ale UE, din acest punct de vedere.
Continua tendinta de recuperare pe segmentul rezidential
In comunicatul INS se mai raporteaza ca, in august a.c., volumul lucrarilor de constructii (serie bruta) a crescut fata de luna iulie 2013 la constructiile noi cu 1,2%, la cele de reparatii capitale cu 0,1% si la proiectele ce presupun intretinere si reparatii curente cu 2,7%. Pe obiecte specifice, au avut loc scaderi la cladirile rezidentiale cu 13,3% si la imobilele nerezidentiale cu 18,2%, dar constructiile ingineresti s-au majorat cu 12,6%. Ca serie ajustata, in luna august 2013, comparativ cu luna iulie 2013, s-au inregistrat deprecieri la constructiile noi (cu 1,8%), la lucrarile de intretinere si reparatii curente (cu 3,2%), precum si in cazul reparatiilor capitale (cu 6%). Pe obiecte de constructii, indicele analizat a scazut la cladirile rezidentiale cu 0,6% si la cladirile nerezidentiale cu 12,7%, in timp ce la constructiile ingineresti s-a majorat cu 1,8%. Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, ca serie bruta, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 7,7%, crestere reflectata cu precadere la lucrarile de reparatii capitale cu 25,6% si la procedurile de intretinere si reparatii curente cu 32,5%, desi la cele de constructii noi s-a remarcat o diminuare cu 2,3%. Pe obiecte de constructii, s-au inregistrat cresteri la cladirile rezidentiale cu 47,9% si la constructiile ingineresti cu 9%, iar la cladirile nerezidentiale a avut loc o scadere de 8,9%. In conformitate cu seria ajustata, in luna august 2013, comparativ cu luna august 2012, pe elemente de structura au avut loc cresteri la lucrarile de reparatii capitale cu 31,2% si la lucrarile de intretinere si reparatii curente cu 25,9%, desi lucrarile de constructii noi au regresat cu 1,2%. Volumul lucrarilor de constructii a crescut la cladirile rezidentiale cu 52,7% si la constructiile ingineresti cu 6,7%, insa la imobilele nerezidentiale a fost constatata o scadere cu 5,1. In total, in perioada de referinta (ianuarie-august a.c.) firmele specializate au realizat 97,2% din volumul consemnat in intervalul similar din 2012. Informatii suplimentare, la www.insse.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter