RO EN
Coșul este gol

INS: Crestere economica de 0,1% in primul trimestru, fata de cele 3 luni anterioare

Romania a inregistrat o crestere economica in primul trimestru de 2,3% pe seria bruta si de 2,8% pe seria ajustata sezonier, comparativ cu perioada similara din 2022, insa, raportat la trimestrul anterior, Produsul Intern Brut (PIB) a fost in termeni reali mai mare cu doar 0,1%, potrivit datelor provizorii (1) publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).
"Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a revizuirii estimarilor pentru trimestrul I 2023, nefiind inregistrate diferente fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 120 din 16 mai 2023", precizeaza INS.
Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2023, a fost de 389,155 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,1% fata de trimestrul IV 2022 si in crestere cu 2,8% fata de trimestrul I 2022.
Pe serie bruta, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2023 a fost de 312,092 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 2,3 % fata de trimestrul I 2022.
La cresterea PIB, in trimestrul I 2023 fata de trimestrul I 2022, au contribuit in mod deosebit urmatoarele ramuri: comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor, transportul si depozitarea, hoteluri si restaurante (+0,9%), cu o pondere de 22% la formarea PIB si care au inregistrat o crestere a volumului de activitate cu 4,5%; informatiile si comunicatiile (+0,5%), cu o pondere de 8,2% la formarea PIB si care au inregistrat o crestere a volumului de activitate cu 5,6%; activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitatile de servicii administrative si activitatile de servicii suport (+0,5%), cu o pondere de 5,4% la formarea PIB si care au inregistrat o crestere a volumului de activitate cu 10%; constructiile (+0,3%), cu o pondere de 3,7% la formarea PIB si care au inregistrat o crestere a volumului de activitate cu 8,5%; impozitele nete pe produs (+0,3%), cu o pondere de 8,5% la formarea PIB si care au inregistrat o crestere a volumului lor cu 2,5%.
O contributie negativa la cresterea PIB a inregistrat-o industria (-0,5%), cu o pondere de 23,6% la formarea PIB, si care a inregistrat o scadere a volumului de activitate cu 2,3%.
Contributii pozitive importante au avut: cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 6,4%, contribuind cu +4,2% la cresterea PIB; cheltuiala pentru consumul final individual al administratiei publice, al carei volum s-a majorat cu 3,7%, contribuind cu +0,3% la cresterea PIB; cheltuiala pentru consumul final colectiv al administratiei publice, al carei volum s-a majorat cu 3,9%, contribuind cu +0,4% la cresterea PIB.
Banca Mondiala estimeaza ca Produsul Intern Brut al Romaniei ar urma sa inregistreze in acest an un avans de 2,6%, nivel similar celui anuntat in ianuarie 2023, dar ritmul de crestere ar urma sa accelereze in 2024, pana la 3,9%, conform celei mai recente editii a raportului "Perspective Economice Globale" (Global Economic Prospects) publicat de institutia financiara internationala.
Fondul Monetar International (FMI) a revizuit semnificativ in scadere estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, de la 3,1% cat estima in toamna, pana la 2,4% in 2023, pentru ca anul viitor sa accelereze pana la 3,7%, potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", publicat in aprilie de institutia financiara internationala.
Previziunile economice de primavara ale Comisiei Europene aratau ca economia romaneasca ar urma sa inregistreze o crestere de 3,2% in 2023 si de 3,5% in 2024.
Comisia Nationala de Strategie si Prognoza estima, in primavara acestui an, un avans economic de 2,8% pentru 2023, considerat a fi unul prudent, pe fondul unei inflatii inca ridicate, dar cu premise favorabile determinate de un comportament bun al serviciilor, ceea ce ar putea conduce ulterior la imbunatatirea estimarilor.
 
PIB ar putea creste cu 3% in 2023
Romania ar putea inregistra anul acesta o crestere economica de 3%, care nu este mica daca o comparam cu alte state din regiune, a declarat, joi, Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank, la Conferinta Anuala a Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania.
"Nu stiu daca putem spune ca e din ce in ce mai mica (cresterea economica - n.r.) Putem spune ca e o decelerare intr-adevar la nivelul cresterii economice, o decelerare care era asteptata de toata lumea, in conditiile in care am avut anul trecut un soc foarte puternic generat de preturile foarte mari la energie pe plan global, razboiul din Ucraina, plus cresterea dobanzilor, socul inflationist care a dus la cresterea puternica a dobanzilor peste tot in lume. Era inevitabil ca activitatea economica va incetini. Noi ne asteptam insa ca performanta economica Romaniei sa ramana destul de buna. Avem o prognoza de 3% crestere economica pentru anul acesta, care aparent pare mica, dar nu e deloc mica in comparatie cu alte state din regiune. Romania poate sa aiba o crestere economica mai buna si cred ca lucrul asta ar trebui sa ne bucure", a spus Ionut Dumitru.
Intrebat care ramuri ale economiei ar putea relansa avansul economiei, Ionut Dumitru a explicat ca anul trecut dar si la inceputul acestui an au fost doua sectoare care au mers foarte bine, si anume serviciile si constructiile. Industria a mers foarte slab anul trecut, in special in contextul in care au existat cresteri de preturi foarte mari la energie si foarte multe industrii sau sectoare industriale mari consumatoare de energie au fost puternic afectate.
"Ne asteptam ca anul acesta, odata ce preturile la energie au scazut si au scazut foarte mult in ultima perioada, sa vedem o redeschidere cumva si a acestor sectoare care au fost inchise din motive de, sa zicem, ineficienta economica, la preturile acelea la uriase la energie. Sa vedem aceste sectoare ca incet-incet vor relua productia si e posibil sa avem o surpriza placuta anul asta, in sensul in care, dat fiind efectul de baza favorabil, ca anul trecut au avut o productie foarte slaba, sa vedem o productie apropiata de normal, sa zicem, care in termen de crestere inseamna o crestere destul de buna", a declarat Ionut Dumitru.
Intrebat daca economia ar putea intra in recesiune anul acesta, economistul a spus ca "nu putem discuta despre asa ceva in momentul de fata".
Banca Mondiala a mentinut, recent, la 2,6% estimarile privind cresterea economiei romanesti in acest an, in timp ce Fondul Monetar International a indicat un avans al PIB de 2,4%.
Comisia Nationala de Strategie si Prognoza estima, in primavara acestui an, un avans economic de 2,8% pentru 2023, considerat a fi unul prudent, pe fondul unei inflatii inca ridicate, dar cu premise favorabile determinate de un comportament bun al serviciilor, ceea ce ar putea conduce ulterior la imbunatatirea estimarilor. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter