RO EN
Coșul este gol

INS: Comenzile noi in industria prelucratoare au scazut cu 14,9% in primele 5 luni

Institutul National de Statistica (INS) a publicat datele cu privire la evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare in mai si primele cinci luni ale anului curent. Statisticile indica o dinamica anuala negativa pentru a treia luna consecutiv si un ritm sub potential pentru a 12-a luna la rand in mai, evolutii care confirma finalul ciclului economic post-criza, in contextul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent. Cu toate acestea, ritmul anual de ajustare s-a diminuat in intensitate in mai comparativ cu aprilie, evolutie care exprima faptul ca ceea ce a fost mai greu a trecut in ramura secundara a economiei.
Astfel, conform INS comenzile noi in industria prelucratoare au scazut pentru a treia luna consecutiv in mai, cu 32.7% an/an (dupa declinul cu 43.1% an/an din aprilie), evidentiindu-se diminuarea comenzilor de bunuri de capital cu 37.6% an/an, expresie a climatului investitional dificil.
De asemenea, comenzile de bunuri de folosinta indelungata, bunuri intermediare si bunuri de uz curent s-au ajustat cu dinamici anuale de 4.2%, 27.2%, respectiv 27.8% in luna mai.
Prin urmare, in primele cinci luni ale anului curent comenzile noi in industria prelucratoare au scazut cu 14.9% an/an.
Comenzile de bunuri intermediare, bunuri de uz curent si bunuri de capital au consemnat scaderi cu ritmuri anuale de 11.2%, 12.7%, respectiv 18%. Pe de alta parte, comenzile de bunuri de folosinta indelungata s-au majorat cu 9% an/an in primele cinci luni din 2020. Din perspectiva evolutiei comenzilor noi in perioada ianuarie-mai cele mai bune dinamici s-au inregistrat la nivelul ramurilor calculatoare, produse electronice si optice (2.5% an/an) si farmaceutica (10.1% an/an).
La polul opus, cele mai severe ajustari ale comenzilor noi in primele cinci luni din 2020 s-au inregistrat in ramurile produse textile (-20.9% an/an), fabricarea altor mijloace de transport (-22.3% an/an) si articole de imbracaminte (-25.8% an/an). Conform estimarilor econometrice elaborate (si sintetizate in al treilea grafic alaturat) comenzile noi in industria prelucratoare au evoluat sub potential pentru a 12-a luna consecutiv in mai. Totodata, componenta structurala a comenzilor noi din industria prelucratoare a continuat sa se deterioreze.
Consideram ca punctul culminant al crizei induse de pandemie la nivelul industriei interne a fost atins in aprilie si trimestrul II si ne asteptam la intrarea in ciclul post-pandemie, scenariu sustinut de eliminarea graduala a restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si mix-ul relaxat de politici economice (fara precedent) in implementare in tarile Uniunii Europene.
Prognozam o crestere a investitiilor productive cu un ritm mediu anual de aproximativ 3% in perioada 2020-2022 si ne asteptam ca performanta industriei interne sa fie sustinuta in ciclul post-pandemie de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de oportunitatile de dezvoltare din perspectiva infrastructurii critice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter