RO EN
Coșul este gol

INS: Comenzile noi din industria prelucratoare au crescut cu 4,2% in anul 2023

In luna decembrie 2023, comenzile noi din industria prelucratoare, pe total (piata interna si piata externa), au scazut in termeni nominali, atat fata de luna noiembrie 2023 cu 14,6%, cat si fata de luna decembrie 2022 cu 1,0%.
In anul 2023, comparativ cu anul 2022, comenzile noi din industria prelucratoare, pe total (piata interna si piata externa), au crescut in termeni nominali, cu 4,2%.
 
Decembrie 2023 comparativ cu noiembrie 2023
Comenzile noi din industria prelucratoare au scazut in termeni nominali, in luna decembrie 2023, comparativ cu luna precedenta, pe ansamblu, cu 14,6%, ca urmare a scaderilor inregistrate in industria
bunurilor de folosinta indelungata (-49,9%), industria bunurilor de capital (-14,5%), industria bunurilor intermediare (-10,4%) si in industria bunurilor de uz curent (-8,7%).
 
Decembrie 2023 comparativ cu decembrie 2022
Comenzile noi din industria prelucratoare au scazut in termeni nominali, in luna decembrie 2023, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, pe ansamblu, cu 1,0%, ca urmare a scaderii inregistrate in industria bunurilor de folosinta indelungata (-34,9%) si in industria bunurilor intermediare (-5,1%). Cresteri s-au inregistrat in: industria bunurilor de uz curent (+4,3%) si industria bunurilor de capital (+3,2%).
 
Anul 2023 comparativ cu anul 2022
Comenzile noi din industria prelucratoare au crescut in termeni nominali, pe ansamblu, in anul 2023, comparativ cu anul 2022, cu 4,2%, datorita cresterilor inregistrate in industria bunurilor de uz curent
(+10,8%), industria bunurilor de capital (+9,9%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,2%).
Industria bunurilor intermediare a scazut cu 5,8%.
Comenzile noi din industrie reprezinta valoarea contractelor incheiate in luna de referinta intre un producator si un client si privesc livrarile de bunuri si servicii aferente producatorului, indiferent de perioada in care urmeaza a fi onorate. Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile si discount-urile, atunci cand acestea sunt acordate contractual.
Indicii valorici (nominali) ai comenzilor noi sunt indici de tip Laspeyres si masoara evolutia acestora (in preturi curente), pe total, diviziuni CAEN Rev.2 (13, 14, 17, 20, 21, 24÷30), precum si pe marile
grupe industriale.
Pentru interpretarea corecta a indicatorilor, click aici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter