RO EN
Coșul este gol

INS: Antreprenorii indica o tendinta de crestere a activitatii

Potrivit celui mai recent studiu de conjunctura al Institutului National de Statistica (INS), publicat la data de 28 aprilie 2011, managerii celor 7.212 de companii participante la sondajul stratificat simplu aleator initiat de INS preconizeaza pe termen scurt – pana in luna iunie a.c. – o noua crestere moderata a preturilor in toate sectoarele economiei nationale, cu exceptia domeniului reprezentat de comertul cu amanuntul, unde va avea loc o sporire mai puternica a costului de achizitie a bunurilor specifice. "Astfel, pentru perioada aprilie-iunie 2011, se contureaza o crestere moderata a activitatii in industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si in servicii, respectiv o crestere in sectorul de constructii, fata de cele trei luni anterioare (conform indicatorului de sold conjunctural)", se arata intr-un comunicat INS. In contextul actual, nu este surprinzator faptul ca aproape 1.610 de manageri din bransa de constructii – care au fost grav afectati de efectele crizei – se afla inca o data printre cei mai optimisti dintre respondenti. "Potrivit estimarii din aprilie 2011, in urmatoarele trei luni, in domeniul constructiilor va avea loc o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +22%) si o crestere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +14%). Reluarea activitatii in parametri superiori comparativ cu precedentele trei luni va avea un impact benefic asupra angajatilor din bransa, intrucat numarul de salariati se va situa pe un trend ascendent, la acest capitol fiind indicata, de asemenea, o crestere moderata (sold conjunctural +7%), iar aceasta tendinta se va observa in special la intreprinderile mari, cu 249-500 de salariati. In acelasi timp, preturile se vor inscrie pe un flux de crestere moderata (sold conjunctural +15%)", se mai arata in documentul INS. Trebuie precizat faptul ca datele centralizate de specialistii INS (la studiul de conjunctura, managerii intreprinderilor din esantionul supus cercetarii statistice aleg o singura varianta de raspuns la acest tip de intrebari) determina stabilirea rezultatului final sub forma unui sold conjunctural procentual, obtinut ca diferenta intre procentajul celor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa. Astfel, soldul conjunctural indica perceptia respondentilor asupra dinamicii unui fenomen, insa nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii indicatorilor statistici.
Imbunatatirea conditiilor climatice favorizeaza activitatea antreprenorilor
In cadrul unui studiu similar de conjunctura, realizat de aceasta data de oficialii Bancii Nationale a Romaniei, se arata faptul ca peste 56% din managerii intervievati (factori de decizie din industria constructiilor) au estimat, pentru luna aprilie a.c., o continuare a blocajului financiar foarte sever ce afecteaza acest sector, coroborat cu nivelul deficitar al cererii (55% din raspunsuri). "Cu toate acestea, in ceea ce priveste activitatea de constructii, imbunatatirea conditiilor climatice se reflecta in ameliorarea substantiala a expectatiilor operatorilor de profil, soldul pozitiv al opiniilor majorandu-se de peste 4 ori comparativ cu luna precedenta (pana la 63%). Astfel, volumul total al comenzilor se va plasa pe o traiectorie ascendenta (sold conjunctural +45%), concomitent cu majorarea stocurilor de produse finite in raport cu perioada precedenta (trend anticipat de 14% dintre respondenti). Restrangerea cererii continua sa reprezinte una dintre principalele probleme pentru companiile din domeniu (55% din raspunsuri), iar blocajul financiar ramane foarte sever (in opinia a 56% dintre managerii intervievati). Totodata, directorii executivi au declarat ca se confrunta cu dificultati legate de ratele ridicate ale dobanzilor la creditele bancare (10% din raspunsuri) si cu deprecierea monedei nationale (6% din total). Analizand nivelul estimat al ratei profitabilitatii, in timp ce in industrie se anticipeaza o stabilizare (sold conjunctural apropiat de zero), pe piata constructiilor perspectiva se imbunatateste (data fiind inversarea soldului conjunctural, de la -41% la +11%). Din punct de vedere al investitiilor, nu se intrevad acumulari importante de capital, alocarea de fonduri inregistrand o stabilizare, sugerata de cele +3 puncte procentuale ale soldului conjunctural din ramura de constructii si de pana la 76% din raspunsurile ce indica mentinerea fluxului investitional. Totodata, va marcata o intensificare a procesului de angajare a fortei de munca, determinata de intensificarea soldului conjunctural pozitiv (la +65%), evolutia respectiva fiind asociata reluarii sezoniere a activitatii. Cu toate acestea, stabilitatea indicelui respectiv este prognozata de cel putin 90% din totalul companiilor din industria mijloacelor de transport, a materialelor de constructii, din industria metalurgica, cea de constructii metalice si produse din metal, industria chimica, de prelucrare a cauciucului si maselor plastice si din activitatea de tiparire si reproducere pe suporti a inregistrarilor. In acelasi timp, preturile de productie in ramura de constructii isi vor tempera tendinta crescatoare, soldul opiniilor diminuandu-se de trei ori, pana la +13%", se arata in documentul BNR. Informatii suplimentare, la www.insse.ro si www.bnr.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter