RO EN
Coșul este gol

ING: Romania ramane in continuare atractiva pentru investitori

Ratele mari de crestere a PIB si costul scazut cu forta de munca (aspect ce plaseaza tara noastra pe al doilea loc in Uniunea Europeana, din acest punct de vedere, dupa Bulgaria) reprezinta principalele avantaje ale Romaniei, din perspectiva investitorilor internationali ce sunt interesati sa-si extinda afacerile in zonele emergente din partea de est a continentului, dupa cum se arata intr-un raport dat recent publicitatii, intitulat „Directional Economics EMEA - Ready, aim, invest” si realizat de Ciprian Dascalu, economist-sef al ING Bank Romania si Bert Colijn, Senior Economist pentru zona euro al ING Bank - Amsterdam. In schimb, conform documentului, punctele slabe (sau provocarile locale) sunt constituite de volatilitatea legislatiei fiscale, infrastructura deficitara si disparitatile regionale. Totusi, potrivit specialistilor ING, tara noastra este incadrata in regiunea EMEA denumita CE4 si formata din Cehia, Ungaria, Polonia si Romania, la care se alatura grupul format din celelalte state central- si est-europene (Bulgaria, Croatia, Serbia si Turcia), respectiv vasta zona CSI (Federatia Rusa, Kazahstan, Ucraina si Azerbaidjan).
„Cresterea economica peste asteptari din zona euro (+2,3% in 2017) creeaza premisele pentru un nou val de expansiune a investitiilor, iar o parte importanta a capitalului va fi directionata catre tarile atractive din Europa Centrala si de Est. Si aceasta pentru ca, deja, activitatea investitorilor institutionali din zona euro - si nu numai a atins cele mai ridicate niveluri din momentul declansarii crizei financiare si pana in prezent, iar fluxul de investitii directionate spre zona CEE este tot mai mare. De asemenea, se observa ca propunerile de investitii se schimba, in favoarea diverselor activitati industriale (productive) si in detrimentul asa-numitului «business process outsourcing - BPO». In plus, legaturile geografice solide, capitalul uman de inalta calitate si productivitatea (aflata in crestere), precum si posibilitatea atragerii de fonduri europene (pentru cofinantarea unor proiecte de investitii) fac din regiunea CEE o destinatie mai atractiva pentru investitori decat ar fi, de exemplu, China sau India. In termeni plastici, regiunea CEE ar trebui sa atraga in continuare investitii semnificative si sa devina «atelierul» Europei. Competitivitatea generata de salariile reduse si apartenenta la UE a unor tari din CEE, care ofera o ancora institutionala puternica pentru protectia investitiilor straine directe - ISD, reprezinta tot atatea oferte convingatoare. Proximitatea geografica fata de zona euro este, de asemenea, un avantaj clar, insa regiunea CEE se evidentiaza in fata altor piete emergente prin calitatea factorului uman si prin productivitatea ridicata”, se subliniaza in raportul semnat de Ciprian Dascalu si Bert Colijn.
Tara noastra exceleaza in patru domenii vizate de fluxul ISD
Din punct de vedere al perspectivelor investitionale in tara noastra, autorii studiului sustin, printre altele, ca „Romania a fost unul dintre principalii beneficiari ai fluxurilor externe de capital inainte de criza financiara, mai ales in perioada 2006-2008, cand investitiile straine directe efectuate de investitorii din vestul Europei erau mai mari ca volum decat cele din Polonia. Situatia s-a deteriorat rapid in timpul recesiunii, dar cu precadere dupa anul 2014. Trendul de scadere a fluxului investitiilor straine directe s-a inversat deja si ar putea redeveni, din nou, ascendent pe baze sustenabile, daca se iau in considerare avantajele Romaniei, care constau in cresterea economica ridicata si in costul scazut cu forta de munca. Cheltuielile cu personalul raman astfel printre cele mai reduse din UE (Romania ocupand a doua pozitie, dupa Bulgaria), in contextul in care salariul mediu din economie - fara sa includa salariile achitate in sistemul bugetar de stat - reprezinta doar 21% din media UE, peste cel Bulgaria (cu o pondere de 17%), dar sub nivelurile din Polonia si Ungaria (32% fiecare), Croatia (39%) si Cehia (40%). Cu toate acestea, infrastructura deficitara, disparitatile regionale si legislatia fiscala volatila (mai precis, schimbarile haotice si numeroase din ultimii ani ale codului fiscal) reprezinta tot atatea provocari pentru investitori. In sectoarele auto, IT & C si de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) expertiza locala este buna si agricultura are un potential sporit, iar exporturile au o valoare adaugata interna ridicata”. Potrivit raportului, acestea sunt de altfel si domeniile economice in care Romania exceleaza (industria auto, BPO, sectorul IT & C si agricultura), in timp ce, pentru investitiile in constructii, ar fi recomandata regiunea CSI, din cauza ca in Federatia Rusa se deruleaza un plan multianual de reabilitare a infrastructurii, cu sustinere guvernamentala, iar in Kazahstan (ca de altfel si in Rusia) exista o piata promitatoare pentru industria materialelor de constructii.
Referindu-se la caracteristicile pe baza carora a fost elaborat raportul, autorii acestuia subliniaza ca au luat in considerare criteriile cuprinse intr-un studiu anterior al companiei de consultanta Ernst & Young (Global Investment Monitor, redactat in 2015), potrivit caruia investitorii ce se decid sa aloce fonduri pentru dezvoltarea afacerilor in alte tari decat cea de resedinta (si mai ales in zonele emergente) acorda in principal atentie la factori precum: stabilitatea politica si legislativa (49% dintre respondenti), la piata interna, ca dimensiune (37%), la logistica si infrastructura (30% fiecare), la cresterea productivitatii (29%), la cheltuielile cu personalul (24%) si pregatirea profesionala/calitatea fortei de munca (22%). De asemenea, s-au luat in calcul si anumite aspecte ale unei cercetari Deloitte din 2016 (despre industria auto din CEE), unde principalul avantaj pentru investitori (cu aproape 80% din raspunsuri) al tarilor cu economii emergente din centrul si estul Europei este constituit de costul cu forta de munca (urmat de disponibilitatea angajatilor calificati), iar cel mai mare dezavantaj este dat de instabilitatea legislativa (in toate tarile din regiune). Pentru a descarca raportul integral al ING, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter