Guvernul, la propunerea Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, a adoptat in sedinta de joi, 14 mai, Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 prin care se mentin angajamentele asumate fata de Comisia Europeana de dereglementare a pietei de energie electrica la 1 ianuarie 2021, necesitatea stimularii investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice, cu impact pozitiv direct asupra economiei si functionarii Sistemului Electroenergetic National pe termen mediu si lung.
”Astazi am adoptat o Ordonanta de Urgenta foarte importanta, prin care am facut o serie de modificari la Legea Energiei electrice si a gazelor naturale pentru a permite ANRE sa reglementeze pentru a doua perioada a anului 2020, de la 1 iulie, pentru a respecta calendarul agreat cu Comisia Europeana de dereglementare a preturilor la energie si gaze naturale de la 1 ianuarie 2021. A doua parte a modificarii are legatura si cu programul de guvernare liberal, de a stimula investitiile noi in productia de energie electrica. Prin obligativitatea tuturor de a vinde prin piata centralizata (OPCOM) investitorii straini nu puteau sa investeasca in Romania, cu contracte de vanzare anticipata. Am adoptat astazi noi articole prin care permitem derogare pentru investitiile noi, dupa data de 1 iulie 2020”, a declarat Virgil Popescu ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.
Art. I. - Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 16 iulie 2012, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 23, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), care va avea urmatorul cuprins:
„(21) Prin derogare de la prevederile alin. (1), pe piata concurentiala, angro sau cu amanuntul, producatorii pot incheia contracte bilaterale in afara pietei centralizate, la preturi negociate, cu respectarea regulilor de concurenta, pentru energia electrica provenita de la noi capacitati energetice de productie, puse in functiune dupa data de 1 iunie 2020.”
2. La articolul 28, dupa litera b1) se introduce o noua litera, litera b2), cu urmatorul cuprins:
„b2) Pentru perioada 1 iulie 2020 - 31 decembrie 2020, obligatia prevazuta la lit. b1) se aplica producatorilor care exploateaza unitati de productie dispecerizabile, doar pentru unitatile care nu beneficiaza de scheme de sprijin, in ordinea crescatoare a preturilor stabilite de autoritatea competenta, pentru intreaga cantitate de energie electrica necesara consumatorilor casnici pentru care se aplica tarife reglementate, astfel incat acestea sa nu fie majorate peste
nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonante, acestea putand fi ajustate in functie de evolutia pietei, fara a putea depasi nivelul mentionat anterior;”
3. La articolul 28, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „sa oferteze public si nediscriminatoriu pe piata concurentiala intreaga energie electrica ramasa disponibila dupa indeplinirea obligatiei prevazute la lit. b1), cu exceptia energiei electrice provenite de la capacitatile energetice de productie prevazute la art. 23 alin. (21)”
4. La articolul 29, dupa litera c) se introduce o noua litera, litera c1), care va avea urmatorul cuprins:
„c1) sa tranzactioneze energia electrica provenita de la capacitatile energetice de productie prevazute la art. 23 alin. (21) prin incheierea de contracte bilaterale in afara pietei centralizate, la preturi negociate, cu respectarea regulilor de concurenta.”
5. La articolul 76, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(4) Preturile de vanzare a energiei electrice livrate de producatori furnizorilor de ultima instanta conform prevederilor art. 28 lit. b1) si b2) se stabilesc pe baza metodologiilor aprobate de ANRE.”
Art. II. - Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei emite reglementarile necesare pentru punerea in aplicare a prevederilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ.