RO EN
Coșul este gol

FMI estimeaza pentru zona euro o crestere economica care nu va depasi 1% in 2024

Fondul Monetar International si-a imbunatatit marti prognoza de crestere pentru economia mondiala, anticipand o evolutie mai buna a economiei americane si a mai multor state importante economii emergente, precum China si India, transmit AFP si Reuters, citati de Agerpres.
Economistul sef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, a spus ca noul raport revizuit "World Economic Outlook" (WEO) arata ca se intrevede o aterizare lina (-soft landing-) dar cu toate acestea cresterea generala si schimburile comerciale mondiale raman mai mici decat mediile istorice. "Am descoperit ca economia mondiala continua sa afiseze o rezilienta remarcabila si in prezent suntem pe panta finala a unei aterizari line, cu o inflatie care scade constant si o crestere economica persistenta. Dar ritmul cresterii ramane unul modest si ar putea exista turbulente in fata", a spus Gourinchas.
Potrivit datelor actualizate din raportul "World Economic Outlook", prezentat marti, economia mondiala ar urma sa inregistreze un avans de 3,1% in acest an, fata de o crestere de 2,9% prognozata in raportul WEO din luna octombrie. Prognoza de crestere pentru 2025 a fost lasata nemodificata la 3,2%. Comparativ, tendinta istorica pentru perioada 2000-2019 a fost de 3,8% in medie.
In ceea ce priveste inflatia, FMI si-a mentinut estimarile din luna octombrie conform carora inflatia de baza in 2024 va fi una de 5,8%, dar a redus prognoza de inflatie pentru 2025 pana la 4,4%, de la 4,6% cat estima in octombrie. Cu exceptia Argentinei, care se confrunta cu o explozie a inflatiei, inflatia de baza la nivel mondial se va reduce, a precizat Gourinchas.
In ceea ce priveste principalele economii ale lumii, FMI estimeaza ca SUA ar urma sa inregistreze in acest an o crestere economica de peste 2% (2,1%), o veste buna pentru presedintele Joe Biden, in conditiile in care 2024 este un an electoral iar economia va fi una din temele majore de campanie.
In schimb, cresterea economica in zona euro nu va depasi 1% (0,9%), afectata din nou de Germania, in cazul careia economia ar urma sa ruleze la ralanti, cu un avans de doar 0,5%. "Trebuie sa ne reamintim de amploarea socului suferit de mai multe tari europene incepand din 2022. Socul energetic, in special in Germania, a fost unul foarte important...Cu toate acestea, economia germana a demonstrat un grad de rezilienta incredibil. Ea a inregistrat performante mai slabe decat alte tari, precum SUA, insa natura socului a fost diferita", a precizat Gourinchas.
In randul tarilor emergente, FMI a revizuit prognozele referitoare la cresterea economiei chineze in acest an, pana la 4,6%, de la 4,2% cat estima initial. Gourinchas a spus ca revizuirea reflecta sprijinul fiscal semnificativ oferit de autoritati precum si o incetinire mai putin grava decat se estima initial venita din sectorul imobiliar.
Potrivit FMI, economiile emergente si in curs de dezvoltare ar urma sa inregistreze o crestere de 4,1% in 2024, iar prognozele pentru Europa emergenta (regiune unde este inclusa si Romania) au fost imbunatatite cu 0,6 puncte procentuale, pana la un avans de 2,8%, in principal gratie unei cresteri peste asteptari in Rusia, pe fondul cheltuielilor militare mari care au legatura cu razboiul din Ucraina. Potrivit FMI, economia Rusiei ar urma sa inregistreze un avans de 2,6% in 2024, cu 1,5 puncte procentuale peste prognoza din octombrie. Fondul avertizeaza ca ar putea fi si alte revizuiri ale cifrelor referitoare la Rusia pentru ca sunt semne de intrebare cu privire la amploarea stimulentelor fiscale decise de Moscova.
Pe ansamblu, Gourinchas sustine ca perspectivele globale reflecta o balanta mai echilibrata a riscurilor in sus si in jos, in conditiile in care riscul unui conflict mai amplu in Orientul Mijlociu este contrabalansat de perspectiva unor preturi mai mici la carburanti, care ar ajuta la o reducere mai rapida a inflatiei decat se asteapta.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter