Fondul de Dezvoltare si Investitii (FDI) va fi transferat la Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA) spre desfiintare, a declarat recent seful Cancelariei premierului, Ionel Danca.
"Un capitol important al acestui proiect de lege priveste Fondul de Dezvoltare si Investitii, o schema, de fapt, de imprumuturi fictive, prin care fostul Guvern a amagit autoritatile locale cu contracte de finantare fara o sursa bugetara reala, ci doar pentru a evita inscrierea unor credite de angajament in calculul deficitului bugetar. (…) Acest mecanism de finantare, urmare a proiectului de lege aflat in prima lectura si pentru care Guvernul urmeaza sa-si angajeze raspunderea, va fi desfiintat. (…) Fondul de Dezvoltare si Investitii se transfera de la Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, care trebuie sa revina la misiunea ei de baza, aceea de a face prognoze si studii de impact bugetar, se transfera la Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, iar valoarea imprumuturilor acordate in cadrul contractelor de finantare deja semnate, 239 de contracte de finantare semnate, dintre care 40 au primit deja avans sau deconturi in perioada 1 octombrie - 8 noiembrie 2019, se diminueaza la valoarea deja virata beneficiarilor si diferenta neutilizata se restituie pana la sfarsitul anului intr-un cont la MLPDA", a declarat Ionel Danca, la finalul sedintei de Guvern din 13 decembrie 2019.
Fiind intrebat daca FDI va fi desfiintat, el a explicat ca "de trei saptamani, acest Fond, din punct de vedere juridic, este «greu de ucis»".
Ionel Danca a mai precizat ca programul de finantare a statiunilor balneare se modifica si se transfera la MLPDA "intr-un program de finantare a infrastructurii balneare". "In acest caz, contractele semnate pentru proiectele depuse continua la Ministerul Lucrarilor Publice, iar incheierea de noi contracte se va face in limitele bugetare alocate anual", a adaugat seful Cancelariei premierului.
Totodata, a spus Ionel Danca, schema de gradinite sportive, programul "Growth - investim in copii, investim in viitor", se va transfera la MLPDA si va fi administrat de Compania Nationala de Investitii (CNI), iar contractele semnate vor fi derulate pana la finalizare si nu vor mai fi acceptate noi contracte in cadrul acestei scheme de finantare, urmand ca aceasta schema "sa se desfiinteze la finalizarea contractelor deja semnate".
In pofida acestor precizari, la data redactarii acestui raport, pe site-ul CNSP inca apar active anunturile de notificare privind datele de depunere a solicitarilor de finantare prin FDI, inclusiv listele cu cele aproape 700 de proiecte de investitii, cu o valoare totala de 9,5 miliarde lei, aprobate prin FDI. De asemenea, pe acelasi portal, mai este publicata o alta lista, cu 1.187 proiecte eligibile pentru finantare prin FDI. Toate aceste informatii sunt disponibile aici http://www.cnp.ro/ro/fonduldezvoltareinvestitii