In perioada 2011-2016, ministerele Energiei (ME), Transporturilor (MT), Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI), respectiv cel al Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) au contractat, in total, 92 de studii de fezabilitate (SF) in valoare totala de aproape 93 milioane de lei (inclusiv TVA) finantate integral de la bugetul statului. Acestea reprezinta totalul angajamentelor legale avand ca obiect elaborarea/ actualizarea/ refacerea SF, conform constatarilor Corpului de Control al primului ministru, realizate in urma unei analize. Conform documentului emis de autoritate in urma controalelor, din cele 92 de SF au fost finalizate 75 de studii, a caror valoare contractata cumulata s-a plasat la 39,22 milioane de lei (inclusiv TVA) si pentru care s-au efectuat plati de 23,92 milioane de lei (cu TVA). Cuantumul platilor reprezinta, astfel, 25,75% din totalul angajamentelor legale, respectiv 61% din valoarea contractata a SF finalizate.
Mai mult, din totalul celor de 75 SF finalizate si platite in perioada celor sase ani analizati, numai 46 de documentatii au fost utilizate, valoarea cumulata a acestora fiind de 5,79 milioane de lei (cu TVA), reprezentand 6,24% din totalul angajamentelor legale, respectiv 14,78% din valoarea contractata a SF finalizate si platite. Dintre aceste 46 SF, majoritatea (83,62%), cu o valoare cumulata de 4,84 milioane de lei (inclusiv TVA) nu au necesitat refacere si/ sau actualizare, fiind utilizate din prima etapa. Celelalte documentatii (16,38%), in valoare de circa un milion de lei (cu TVA) au necesitat operatiuni suplimentare de refacere/ actualizare inaintea utilizarii.
Conform Corpului de Control, 29 de SF au fost platite si neutilizate, acestea avand o valoare totala de 18,12 milioane de lei (cu TVA), reprezentand 19,51% din totalul angajamentelor legale (92,91 milioane de lei), respectiv 46,22% din valoarea contractata a SF finalizate si platite (39,22 milioane de lei).
Diferenta de 17 SF contractate, care la jumatate acestui an erau nefinalizate si, implicit, neplatite, provine de la Ministerul Transporturilor (15 documentatii) si de la MECRMA (doua SF). Valoarea totala a acestor contracte este de 53,69 milioane de lei (cu TVA). "Reprezentantii celor doua ministere au mentionat drept cauze care au dus la aceasta situatie faptul ca, la 30 iunie 2016, unele contracte se aflau in derulare, altele erau suspendate ca urmare a lipsei de finantare, rezilierea de contracte, necesitatea revizuirii SF initiale etc.", se arata in raportul Corpului de Control.
Potrivit aceleiasi surse, procedurile utilizate pentru contractarea celor 29 de SF platite si neutilizate au fost: licitatie deschisa (17,24%), negociere cu publicarea prealabila a unui anunt de participare (10,34%), negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare (3,45%), achizitie directa (24,14%) si prin proceduri interne (44,83%).
Pentru a consulta raportul Corpului de Control, ce include date suplimentare despre fiecare dintre aceste contracte, click aici!