RO EN
Coșul este gol

Concordia: Economia Romaniei a crescut puternic, cu circa 800% in ultimii 20 de ani

Romania a inregistrat o crestere economica rapida in ultimii 20 de ani, cu un PIB care a crescut cu aproape 800% intre 2000 si 2022. Cresterea a fost sustinuta de o serie de factori, inclusiv aderarea la Uniunea Europeana, investitiile straine directe si cresterea consumului intern, potrivit unui raport publicat de Confederatia Patronala Concordia. Cu toate acestea, Romania continua sa se situeze in partea inferioara a clasamentului UE in ceea ce priveste PIB-ul per capita. Cresterea economica a Romaniei a fost relativ sustenabila in ultimii ani, dar exista o serie de riscuri care ar putea ameninta acest lucru in viitor. Potrivit Concordia, acestea includ cresterea inflatiei, cresterea dobanzilor si criza din Ucraina.
"Intre 2013 si 2022, sectorul industrial din Romania a crescut semnificativ, cu o contributie la PIB care a crescut de la 36 miliarde euro la 64 miliarde euro. In aceeasi perioada, valoarea adaugata bruta din economia romaneasca a crescut de la 126 miliarde euro la 260 miliarde euro. Rata cresterii este comparabila cu cele inregistrate in UE, dar valoarea absoluta de crestere a valorii adaugate din Romania este mult mai mica decat cele din state europene cu economii mai avansate", se subliniaza in raport.
In ciuda cresterii economice inregistrate in ultimele decenii, economia romaneasca prezinta o serie de caracteristici structurale care vor avea un impact important in contextul unui proces de dubla tranzitie globala - tranzitia verde si cea digitala, concluzioneaza analistii. "Cresterea PIB-ului in ultimele decenii a fost comparativa cu cea a altor state din regiune, economia romaneasca depinde in continuare in mare masura de consumul intern bazat pe importuri, productivitatea muncii prezinta decalaje fata de media europeana in sectoare cheie precum cel industrial, costul fortei de munca a crescut, economia se confrunta cu un mare deficit de lucratori, iar avantajul competitiv bazat pe un cost redus al muncii se estompeaza rapid. Inovarea ramane redusa in Romania, cu investitii limitate in cercetare si dezvoltare si cu o capacitate redusa de a tine pasul cu evolutia pietelor internationale. Toate aceste probleme, alaturi de altele pe care le exploram in acest document, reduc competitivitatea Romaniei si o expun in fata unor schimbari anticipate ale economiei mondiale", precizeaza analistii. 
Anul 2024, marcat de patru randuri de alegeri, reprezinta punctul de cotitura in conturarea unei viziuni clare pentru dezvoltarea economica a Romaniei. Confederatia Patronala Concordia incepe un demers pentru a construi aceasta viziune alaturi de membri din 15 sectoare si de parteneri care vor sa i se alature in acest proces. In acest prim document, intitulat "Valoarea adaugata in economia romaneasca", Concordia prezinta punctul de plecare pentru elaborarea, in 2024-2025, a mai multor documente de analiza sectoriala care sa propuna o serie de politici publice actionabile pentru competitivitatea si cresterea valorii adaugate a economiei romanesti, aflata in fata unui context mondial dificil. Documentul integral poate fi descarcat de aici

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter