RO EN
Coșul este gol

CFA Romania: Anticipatiile de crestere economica se situeaza la 2,6% pentru 2024

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut in luna decembrie a anului trecut cu 9 puncte, la valoarea de 56,6 puncte.
Potrivit unui comunicat al CFA Romania, transmis luni Agerpres, aceasta situatie s-a datorat majorarii ambelor componente ale indicatorului.
"Incertitudinea fiscala ridicata precum si anticipatiile de majorare a fiscalitatii in conditiile unui deficit bugetar ridicat persistent va conduce la incetinirea semnificativa a procesului dezinflationist. Astfel, participantii la sondaj anticipeaza o reducere a ratei inflatiei cu mai putin de un punct procentual in urmatoarele 12 luni", a declarat Adrian Codirlasu, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.
Conform sursei citate, rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2025) a scazut fata de exercitiul anterior si s-a situat la valoarea medie de 5,78%, valoare mai mica cu mai putin de un punct procentual comparativ cu rata inflatiei inregistrata in luna decembrie 2023. Doar 68% dintre participanti anticipeaza o reducere a ratei inflatiei in urmatoarele 12 luni fata de 88% in exercitiul anterior.
In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 71% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni. Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0212 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0781 lei pentru un euro.
Referitor la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale in orase, 37% dintre participantii la sondaj anticipeaza o scadere a acestora in timp ce 50% dintre participanti anticipeaza o stabilitate in urmatoarele 12 luni. De asemenea, 71% dintre participanti considera ca preturile actuale sunt supraevaluate, in timp ce 29% considera ca acestea sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2023 este anticipat (valoarea medie a anticipatiilor) la 5,8% din PIB, iar pentru 2024 participantii la sondaj anticipeaza un deficit bugetar de 5,6%.
Pentru anul 2023, valoarea anticipata de crestere a PIB real a inregistrat valoarea de 2%, iar pentru anul 2024 anticipatiile de crestere economica se situeaza la 2,6%. Datoria publica calculata ca procent in PIB este anticipata sa se majoreze la 54% in urmatoarele 12 luni.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter