RO EN
Coșul este gol

Cercetarea-dezvoltarea are o evolutie pozitiva, insa inovarea ramane la nivel scazut

Romania se afla pe locul 47 in planul inovarii, din 132 de tari analizate, fiind depasita de toate tarile partenere din cadrul Uniunii Europene, potrivit unui raport pentru anul 2023 privind indexul inovarii, a declarat purtatorul de cuvant al Institutului National de Statistica (INS), Vladimir Alexandrescu, citat de Agerpres.
"Romania, din pacate, in acest moment, in planul inovarii, ocupa o pozitie deloc fruntasa in top. Recent a fost dat publicitatii, pentru anul 2023, situatia indexului inovarii in plan global, in noiembrie. Fata de anul trecut este de remarcat ca am urcat doua pozitii. Suntem acum pe locul 47 din 132 de tari analizate in acest indice, dar suntem in continuare ultimii din Uniunea Europeana si pe locul 30, daca ne raportam la toate tarile din regiunea in care suntem plasati in acest top", a afirmat Vladimir Alexandrescu, la conferinta "Ecosistemul Antreprenorial", organizata de Oxygen Events.
Potrivit acestuia, primul loc este ocupat de mai multa vreme de Elvetia, iar locurile doi si trei au fost alternativ ocupate de Statele Unite si Suedia. In prezent, a fost schimbata ordinea, astfel ca pe locul al doilea se afla Suedia, pe locul al treilea Statele Unite, iar pe locul al patrulea Regatul Unit.
"Romania este pe locul 47 si ne depasesc absolut toate tarile partenere din cadrul Uniunii Europene. Analistii straini fac o observatie foarte pertinenta: este practic un paradox cum o tara care are cercetarea-dezvoltarea intr-un top al evolutiei pozitive, atunci cand este vorba de inovare se afla la un nivel mai scazut. Asta inseamna ca exista suficiente resurse in interiorul tarii pentru ca, intr-un timp rezonabil, sa reusim sa recuperam niste pozitii. Aici nu conteaza, pana la urma, clasamentul in sine, nu este o competitie sportiva, ci conteaza modul in care inventivitatea romaneasca poate sa faca produsele noastre sa fie mai competitive in aceasta lume globala, in care profitul este urmarit de toata lumea", a adaugat reprezentantul INS.
El a subliniat ca sunt sperante bazate pe realitati ca Romania sa castige si la capitolul inovatii unele pozitii si sa asigure, atat ca procese, cat si ca produse, perspective mai bune lumii noastre.
"In ceea ce priveste alte doua categorii pentru care se urmaresc indicatorii, in materie de inovare - cea operationala si cea de marketing, este inca prea devreme pentru a putea vorbi de asemenea lucruri in Romania", a mai spus Vladimir Alexandrescu.
Potrivit acestuia, inteligenta creatoare nu are granite nici in interiorul tarii, nici in lume.
"Asta inseamna ca si intreprinderile mici si mijlocii pot dispune de resurse de creativitate si pot veni cu inovatii importante, mai ales beneficiind de un avantaj care este dat de faptul ca sunt intreprinderi mai mici. Atunci cand este vorba de inovarea de procese, este mult mai usor de pus in aplicare, de implementat respectiva inovare decat in cazul unor firme mari", a sustinut reprezentantul INS.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter