RO EN
Coșul este gol

BUILDECON: Imbunatatire a pietei de constructii in 2013 si 2014

Oficialii companiei de cercetare Buildecon – Budapesta (Ungaria), partener al Euroconstruct, sustin ca punctul maxim de regres al pietei de constructii din Romania va fi atins in acest an, iar in intervalul 2013-2014 se va observa o revenire timida. Spre deosebire de prognozele disponibile pe plan intern, expertii institutiei considera ca in urmatorii doi ani principalul factor-motor din bransa ar putea fi constituit de volumul lucrarilor de constructii de imobile nerezidentiale, in detrimentul celor de constructii ingineresti, a caror rata de crestere ar putea fi inferioara. In acelasi timp, se va observa o recuperare si pe segmentul cladirilor rezidentiale, ritmul respectiv continuand insa sa fie nesatisfacator. "In ceea ce priveste situatia din 2012, volumul lucrarilor de constructii din Romania s-ar putea majora cu 0,3% fata de 2011, sporirea specifica sectorului de constructii ingineresti compensand diminuarile indicilor aferenti imobilelor rezidentiale si celor cu alta destinatie fata de cea de locuinta. De altfel, constructiile ingineresti (sau lucrarile de inginerie civila) – ce reprezinta 43% din volumul total al lucrarilor de constructii – ar putea inregistra o crestere de 10,3% pana la 31 decembrie 2012, aceasta tendinta ascendenta datorandu-se eforturilor consistente ale autoritatilor de la Bucuresti intreprinse in vederea absorbtiei a cat mai multe fonduri europene posibil, la sfarsitul perioadei de programare. Dar aceasta crestere a fost contracarata de declinul celorlalte segmente, cel mai important urmand a se consemna in domeniul imobilelor rezidentiale, care – dupa regresul de circa 2% din 2011 – in acest an se va confrunta cu o scadere momentan necuantificabila. Tendinta respectiva este de natura sa deturneze estimarile actuale, mai ales ca lucrarile la imobilele locative au o cota de 32% din total. Cu o pondere mai putin semnificativa pe piata romaneasca a constructiilor, de circa 25% din volumul lucrarilor de constructii, proiectele nerezidentiale au fost edificate intr-un numar mai redus in acest an fata de 2011, inversand trendul precedentelor 12 luni, cand indicele respectiv s-a majorat cu 6,3% comparativ cu 2010", se arata intr-un comunicat al Buildecon.
Fluctuatii importante si date diferite privind cifra de afaceri din bransa
Rezumand datele prezentate, specialistii biroului de cercetare mai arata faptul ca indicatorii respectivi au avut ca baza de raportare nivelul specific anului 2009, cand – potrivit acestora – valoarea totala a cifrei de afaceri rezultate ca urmare a executiei lucrarilor de constructii (la preturi constante) sau asa-numitul indicator "construction output" a fost de 20,08 miliarde euro, din care 6,83 miliarde euro in sectorul rezidential, 5,05 miliarde euro in cel nerezidential si 8,18 miliarde euro in domeniul lucrarilor de inginerie civila. Bineinteles ca nivelul respectiv pare a fi relativ nerealist, de vreme ce in 2009 cifra de afaceri a tuturor intreprinderilor din ramura de constructii a fost de 17,68 miliarde euro, dupa cum au anuntat specialistii Institutului National de Statistica (INS). Totusi, in vederea efectuarii unui pur exercitiu comparativ, fara a avea pretentia unui grad sporit de acuratete, datele Buildecon se pot raporta la cotele reflectate de INS privind cifrele de afaceri pentru intervalul analizat. Astfel, daca se ia in considerare ca valoare absoluta (de referinta) a anului 2009 suma totala rezultata ca urmare a productiei din constructii de 20,08 miliarde euro, o prima constatare ar fi aceea ca nivelul respectiv se diminuase in acel moment cu -16,02% fata de 2008 (cand firmele din sectorul de constructii din tara noastra ar fi avut conform Buildecon o cifra de afaceri de 23,91 miliarde euro). Trebuie insa precizat faptul ca specialistii din Ungaria nu par sa ia in considerare datele INS, care a anuntat pentru 2008 o valoare maxima de 20,75 miliarde euro, astfel incat – in acceptiunea INS – diminuarea din primul an de recesiune a fost mai putin puternica (-14,8%). Intrucat informatiile secventiale mai recente ale specialistilor maghiari sunt disponibile doar contra cost, coroborand pragul referential al Buildecon cu datele INS – mai precis cu indicele anual (proportional de crestere/scadere), rezulta ca, in anul 2010, diminuarea a fost de 8,6% pana la, cel mai probabil, 18,35 miliarde euro pentru Buildecon sau 16,16 miliarde euro anuntate de INS, pentru ca in 2011 sa se inregistreze o sporire de +7,3% a cifrelor de afaceri, la 17,34 miliarde euro potrivit INS sau 19,69 miliarde euro conform Buildecon. In orice caz, pe portalul biroului maghiar de cercetare a pietei sunt disponibile diverse serii de date aferente intervalului 2006-2009, fiind evidentiate in mod detaliat valori ale cifrelor de afaceri pentru fiecare obiect de constructii in parte Informatii suplimentare, la www.buildecon.com

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter