RO EN
Coșul este gol

BT: Majorare anuala a investitiilor productive cu 6.9% in 2021 si 8% in anul 2022

Institutul National de Statistica (INS) a publicat datele cu privire la evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare in martie si primul trimestru al anului curent. Statisticile indica ameliorarea semnificativa a ritmului anual al comenzilor noi in industria prelucratoare in a treia luna din 2021, evolutie puternic influentata de efectul baza, accelerarea procesului de vaccinare si mix-ul relaxat de politici economice in implementare.
De asemenea, comenzile noi in industria prelucratoare au evoluat la un ritm peste potential pentru a doua luna consecutiv in martie, evolutie care confirma relansarea in forma de V dupa incidenta pandemiei si intrarea intr-un nou ciclu economic.
Astfel, conform datelor publicate de INS in aceasta dimineata dinamica anuala a comenzilor noi in industria prelucratoare a accelerat de la 3.3% in februarie la 15.3% in martie, cea mai buna evolutie din octombrie 2018.
Se evidentiaza majorarea comenzilor noi de bunuri intermediare, bunuri de capital si bunuri de folosinta indelungata cu ritmuri anuale de 17.3%, 17.9%, respectiv 22.1% in martie, intr-o evolutie puternic influentata de efectul baza (dat fiind ca in martie 2020 au fost introduse primele restrictii pentru contracararea raspandirii crizei sanitare).
Pe de alta parte, comenzile noi de bunuri de uz curent au continuat sa scada in martie, pentru a 14-a luna la rand, cu o dinamica anuala in intensificare la - 17.3%.
Prin urmare, in primul trimestru din 2021 comenzile noi in industria prelucratoare s-au majorat cu 7% an/an, evolutie sustinuta de procesul de vaccinare, mix-ul relaxat de politici economice in implementare si efectul baza. Se evidentiaza majorarea comenzilor noi de bunuri de capital, bunuri intermediare si bunuri de folosinta indelungata cu dinamici anuale de 5.7%, 12.8%, respectiv 23.5%.
Din perspectiva evolutiei comenzilor noi cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucratoare in perioada ianuarie-martie au fost: calculatoare, produse electronice si optice (7.4% an/an), chimica (13.8% an/an), metalurgica (14.3% an/an), masini, utilaje si echipamente (21.6% an/an) si echipamente electrice (22.8% an/an).
In scenariul macroeconomic central BT (actualizat recent) previzionam majorarea investitiilor productive cu dinamici medii anuale de 6.9% in 2021, 8% in 2022, respectiv 5.9% in 2023 (dupa cum se poate observa in ultimul grafic alaturat), intr-o evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare, potentialul ridicat de dezvoltare pentru infrastructura critica, climatul favorabil din sfera sectorului bancar si implementarea programelor lansate de Uniunea Europeana in 2020 (Next Generation si cadrul financiar multianual 2021-2027).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter