Institutul National de Statistica (INS) a publicat astazi estimarile provizorii cu privire la dinamica PIB-ului si componentelor in trimestrul IV si anul 2019. Spre deosebire de estimarile provizorii comunicate pe 10 martie INS a revizuit in sus evolutia consumului privat, investitiilor productive si exportului net si in jos dinamica consumului public si variatiei stocurilor.
Astfel, conform estimarilor provizorii economia interna a accelerat in ultimul trimestru din 2019: ritm trimestrial de 1.5%, dinamica an/an de 4.3%. Comparativ cu estimarile anterioare INS a majorat dinamica consumului gospodariilor populatiei (de la 7.2% an/an la 7.3% an/an) si investitiilor productive (de la 15.2% an/an la 15.7% an/an).
De asemenea, contributia cererii externe nete la dinamica anuala a PIB din T4 a fost ameliorata, pe fondul revizuirii semnificative in sus a ritmului exporturilor (de la 3.1% an/an la 6.4% an/an). Dinamica anuala a importurilor a fost revizuita in sus de la 6.2% la 7.3%.
Astfel, in 2019 economia Romaniei a consemnat un avans de 4.1%, in decelerare de la 4.4% in 2018 si, totodata, cea mai slaba evolutie din 2015.
Cererea interna a contribuit cu 5.7 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB din 2019 (revizuire in jos de la 5.8 puncte procentuale), evolutie sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice.
Se evidentiaza majorarea investitiilor productive cu 18.2% an/an (cel mai bun ritm din 2007) (revizuire in sus de la 17.8% an/an), pe fondul ameliorarii perceptiei de risc, nivelului redus al costurilor reale de finantare si oportunitatilor de dezvoltare pe termen mediu din economia Romaniei.
De asemenea, consumul gospodariilor populatiei (principala componenta a PIB) a consemnat un avans de 6% an/an in 2019 (revizuire in sus de la 5.9% an/an), evolutie sustinuta de climatul pozitiv din piata fortei de munca si din piata creditului.
Pe de alta parte, contributia consumului guvernamental la dinamica anuala a PIB din 2019 a fost revizuita in jos, de la 1.2 puncte procentuale la 1 punct procentual. Variatia stocurilor a avut o contributie de -2.9 puncte procentuale la ritmul anual al PIB din 2019 (estimarile anterioare indicau -2.8 puncte procentuale).
Cererea externa neta a contribuit cu -1.6 puncte procentuale la ritmul anual al PIB din 2019 (revizuire in sus de la -1.7 puncte procentuale): exporturile au crescut cu 4.6% an/an (majorare de la 3.5% an/an), in timp ce importurile s-au majorat cu 8% an/an (estimarile anterioare indicau un avans de 7.2% an/an).
Analiza din perspectiva ofertei agregate evidentiaza majorarea sectorului de constructii cu 17.3% an/an in 2019, evolutie sustinuta de majorarea veniturilor populatiei, nivelului redus al costurilor reale de finantare si ameliorarea investitiilor publice. De asemenea, ramura IT&C a consemnat un avans de 8.1% an/an in 2019, dinamica sustinuta de intensificarea digitalizarii in economia mondiala si economia europeana.
Totodata, ramura ciclica comert cu ridicata si cu amanuntul/repararea autovehiculelor si motocicletelor/transport si depozitare/hoteluri si restaurante a crescut cu 5.1% an/an in 2019, evolutie sustinuta de climatul pozitiv din piata fortei de munca si din piata creditului.
Nu in ultimul rand, componenta tranzactii imobiliare a consemnat un avans de 5.7% an/an. Pe de alta parte, sectorul primar a scazut cu 3.2% an/an, pe fondul climatului meteorologic nefavorabil. De asemenea, industria s-a diminuat cu 1.5% an/an, in contextul provocarilor cu care s-a confruntat industria europeana (inclusiv tensiunile comerciale internationale).
Ne asteptam ca economia interna sa resimta impactul socului pandemiei indeosebi in perioada martie-mai. Cu toate acestea, subliniem faptul ca Romania poate sa evite un scenariu similar celui din 2009 daca autoritatile responsabile cu implementarea politicii economice vor lansa rapid masuri de sustinere a investitiilor in agricultura, industria alimentara si constructia/modernizarea infrastructurii critice.
Articol realizat de dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica, Banca Transilvania