RO EN
Coșul este gol

BPIE: Fonduri europene de 360 milioane de euro pentru reabilitare energetica

In data de 16 martie a.c., la sala Banatul din cadrul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei s-a derulat masa rotunda cu tema "Finantarea programelor de eficienta energetica dedicate imobilelor din Romania". Evenimentul a fost organizat de Institutul European de Performanta a Cladirilor (BPIE), prilejuind reunirea unui numar important de specialisti si reprezentanti ai autoritatilor publice centrale, Comisiei Europene, patronatelor locale de profil, asociatiilor si organizatiilor profesionale etc. In cuvantul de deschidere, Oliver Rapf, director executiv al BPIE, a reiterat importanta derularii unor astfel de manifestari, in vederea clarificarii celor mai importante aspecte legate de eficienta energetica si producerea/gestionarea resurselor regenerabile. Aceleasi idei au fost sustinute si de Serban Danciu - director operativ al BPIE Romania - care a adaugat faptul ca este vitala intelegerea corecta a conceptului de cladire "aproape zero energetica" (nZEB), prezentat in cadrul Directivei 31/2010/EC. Eugen Curteanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) s-a referit, pe scurt, la stadiul de implementare a prevederilor normative comunitare in legislatia romaneasca, punand accent pe faptul ca Guvernul este dispus sa tina cont de orice propuneri care ar putea facilita atingerea obiectivelor specificate.
Eforturi in vederea anularii diferentelor dintre statele membre UE
Un moment important in cadrul seminarului a fost constituit de interventia consilierului principal pe probleme de energie din cadrul Comisiei Europene - Tudor Constantinescu - acesta prezentand, in rezumat, strategia comunitara de dezvoltare in domeniu. Un element interesant adus in atentia auditoriului de oficialul european a fost reprezentat de oportunitatea accesarii fondurilor de coeziune, formate in vederea sprijinirii regiunilor defavorizate din UE, pentru a se alinia la standardele statelor puternic industrializate. "In 2010, a fost luata decizia realocarii a 4% din fondurile structurale (aproximativ 9 miliarde euro, la nivel european) pentru sprijinirea programelor de reabilitare a cladirilor existente. In cadrul etapei 2014 - 2020, circa 33% din sumele disponibile vor fi orientate spre activitatile de coeziune, din care 70% vor ajunge in statele mai putin dezvoltate din UE. Aceasta reprezinta o oportunitate reala pentru Romania, care, la nivelul lui 2011, accesase aproximativ 100 de milioane de euro, din totalul disponibil de 240 de milioane de euro", a declarat Tudor Constantinescu. La masa rotunda, au mai luat cuvantul Emilia Cerna Mladin - Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC), Steven Borncamp - Romanian Green Building Council (RoGBC), Claudiu Georgescu - Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR), Adrian Tudor Moroianu - Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Aurelia Cionga - vicepresedinte Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Radu Opaina - Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR), Horia Petran - INCD Urban INCERC etc. Informatii suplimentare, la www.bpie.eu

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter