RO EN
Coșul este gol

BCR: Tensiunile geopolitice externe se reflecta puternic in preturile din Romania

In cadrul unui articol de fond, aparut sub egida BCR Cercetare, se arata ca o crestere a preturilor titeiului cu 10% ar putea conduce la o majorare a inflatiei din Romania cu 0,4 puncte procentuale pe parcursul unui an. Principalul impact provine din efectele de runda intai (efecte directe asupra componentei de energie din inflatie si efecte indirecte asupra restului bunurilor si serviciilor din cosul de consum).
„Efectele de runda a doua, ca urmare a indexarii salariilor, sunt insa modeste, dar relevanta acestora creste pe parcursul celui de al doilea an. In scenariul nostru de baza (cu titeiul aproape de nivelul actual de 60 de dolari pe baril in medie, in anul 2020), rata anuala a inflatiei va ajunge la 3,4% in decembrie 2020, in absenta altor socuri puternice de natura ofertei (schimbari de taxe, productie agricola). Intr-un scenariu alternativ, cu pretul titeiului la 80 de dolari pe baril in medie, in 2020, rata anuala a inflatiei ar ajunge la 4,1%, peste tinta BNR, ceea ce ar justifica o politica monetara prudenta a bancii centrale”, dupa cum explica semnatara articolului, Dorina Ilasco, analist al BCR.
Atacul cu drone asupra a doua mari rafinarii de petrol din Arabia Saudita in luna septembrie 2019 a provocat daune considerabile, care au redus productia de titei a Arabiei Saudite cu 5,7 milioane de barili pe zi, peste jumatate din productia zilnica saudita sau echivalentul a 6% din productia mondiala. Aceasta a fost cea mai mare perturbare a productiei de titei cunoscuta vreodata, care a depasit chiar si intreruperile productiei de titei cauzate de Revolutia Iraniana din anii 1978-1979 sau de invazia Kuweitului de catre trupele irakiene din anii 1990-1991, dupa cum se mai arata in articol.
Dupa atacul dronelor, temerile cu privire la o posibila oferta globala deficitara de titei s-au reflectat imediat pe pietele de energie, ceea ce a pus o presiune semnificativa asupra pretului titeiului. Pe parcursul primei zile de tranzactionare in urma atacului (adica, la 16 septembrie 2019), petrolul Brent s-a scumpit cu circa 20%, fiind cea mai mare crestere zilnica din ultimii aproape 30 de ani, in timp ce pretul petrolului american a inregistrat cel mai mare salt din 2008 pana in prezent. Ulterior, ambele preturi au cunoscut o corectie, dupa ce oficialii din Arabia Saudita au dat asigurari ca productia va fi restabilita mai rapid decat se anticipa, iar incertitudinile legate de cererea globala mai slaba au prevalat din nou. Pentru a descarca articolul de fond in format integral, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter