Economia Romaniei ar putea creste anul viitor cu 2,1%, iar inflatia s-ar putea situa la 8,7% la finalul anului, sustine Ciprian Dascalu, economist sef BCR.
"Forecast-ul nostru am spus: 2,1% crestere economica la anul. Ca sa mentionez cateva ipoteze de background. Cred ca principala ipoteza este cresterea din zona euro - 0,1% ca si ipoteza de lucru. Ca sa dau asa o chestie de elasticitate, daca de la acest - 0,1% ne ducem la -1/1%, deci o ajustare de un punct procentual intr-o parte sau alta a cresterii din zona euro afecteaza prognoza de crestere pentru PIB-ul din Romania cam cu 0,7 - 0,8%. Cam asta e elasticitatea din modelele noastre. Inflatia, 8,7% pe final de an. Din nou, ipoteza ca vor ramane masurile si deja au fost aprobate, prelungite, masurile de sprijinire la costurile cu energia pana in 2025. Alta ipoteza este pretul petrolului. Daca ne uitam la curba futures la petrol, pe finalul anului viitor preturile sunt anticipate sa scada. Si de aici este un efect dezinflationist si de prima runda, undeva cam la o scadere a petrolului cam de 10 % ar insemna efect de runda 1 undeva la 0,2 puncte procentuale in inflatie. Si efectele de runda a doua ajung undeva la 0,4%", a spus Ciprian Dascalu, vineri, la conferinta anuala a Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), eveniment organizat cu sprijinul PwC Romania si BRD-GSG, citat de Agerpres.
In ceea ce priveste dobanzile, el a afirmat ca BNR si-a incheiat ciclul de intarire pe rata cheie la 6,75% in noiembrie. Intrebat la cat vede dobanda cheia anul viitor, el a declarat ca o vede constanta pe tot parcursul anului 2023.
De asemenea, Florian Libocor, membru fondator AAFBR, economist sef BRD-GSG, a declarat ca in 2023 nu se poate vorbi de o recesiune in Romania, ci de o incetinire a ritmului de crestere. El a mentionat ca anul viitor va fi unul al rezilientei.