RO EN
Coșul este gol

ANRMAP considera benefice recentele modificari ale legii achizitiilor publice

In primele cinci luni ale anului in curs, prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) s-au atribuit 2.364 de contracte de lucrari, in valoare totala de aproape 2,9 miliarde euro, potrivit informatiilor Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP). Conform datelor institutiei, majorarea pragului achizitiilor publice directe la 100.000 de euro (plus TVA) pentru lucrari va avea un impact pozitiv asupra activitatii derulate in cadrul ANRMAP, intrucat se va reduce numarul documentatiilor de atribuire ce sunt verificate la nivelul autoritatii, contribuind astfel la cresterea timpului alocat verificarii documentatiilor peste acest prag, cu interes nu numai la nivel national, ci si pe plan european (contracte transfrontaliere). De la inceputul lunii iulie 2013, Bogdan-Paul Dobrin (foto), director in cadrul institutiei, a preluat functia de presedinte al acesteia, dupa demisia lui Lucian Dan Vladescu.
- Cum credeti ca va influenta mentinerea pretului ca principal factor de atribuire calitatea lucrarilor de constructii?
- In conformitate cu prevederile art. 198, alin. (1) din OUG nr. 34/2006, exista doua criterii in baza carora autoritatea contractanta poate atribui contracte de achizitie publica, respectiv fie in mod exclusiv pretul cel mai scazut, fie oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic. De regula, pretul cel mai scazut este utilizat atunci cand specificatiile tehnice sunt clare, nefiind permise variante sau oferte alternative, iar oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic se ia in considerare atunci cand autoritatea contractanta doreste sa se asigure ca va atribui contractul de achizitie publica in functie de diferiti factori, cum ar fi calitatea, pretul, valoarea tehnica etc. ANRMAP a venit in sprijinul autoritatilor contractante de fonduri europene, standardizand anumite tipuri de documentatii aferente procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica de lucrari, "pretul cel mai scazut" fiind stabilit drept criteriu de atribuire. Acest angajament a fost asumat in cadrul discutiilor cu reprezentantii Comisiei Europene, tocmai pentru a se fluidiza si perfectiona sistemul achizitiilor publice.
 
- Cate licitatii pentru lucrari de constructii au fost contestate anul trecut?
- In anul 2012 operatorii economici participanti la procedurile de atribuire a unui contract de achizitie publica au depus la CNSC un numar de 5.997 de contestatii, din care 2.644 (44,09%) au fost aferente procedurilor initiate pentru atribuirea unui contract de lucrari. Dintre acestea, la 1.581 de contestatii s-au dispus masuri de remediere, din care 690 (43,64%) pentru contractele de lucrari au fost admise, iar CNSC a decis anularea procedurii (in 74 de cazuri) sau masuri de remediere in documentatia de atribuire (in 616 situatii).

- Mai sunt prevazute modificari ale legislatiei achizitiilor publice in perioada urmatoare?
- Modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006 au ridicat, in mod constant, probleme in practica achizitiilor publice. Principalele modificari vor urmari: corelarea, prin schimbarile care se vor aduce, cu dispozitiile legislatiei primare in domeniu, a unor prevederi care reglementeaza activitatea compartimentului intern de achizitii, motivarea alegerii criteriilor de atribuire, modul de transmitere si verificare a invitatiilor/anunturilor de participare si a anunturilor tip erata in SEAP etc.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter