RO EN
Coșul este gol

ANALIZA: 2015 ar putea fi anul in care Romania iese cu adevarat din criza

Anul care abia a inceput ar putea reprezenta prima perioada in care mediul de afaceri din Romania iese cu adevarat din criza, potrivit rezultatului unui sondaj de opinie realizat de compania specializata in informatii de afaceri si managementul riscului de credit, KeysFin, in randul unui esantion reprezentativ de oameni de afaceri din IMM-uri si mediul de business corporate. Barometrul privind asteptarile economice din Romania arata un optimism moderat, conditionat de provocarile de ordin fiscal si de evolutia economica mondiala. Potrivit estimarilor investitorilor, dupa un an 2014 in care cuvantul de ordine a fost supravietuirea, 2015 incepe sub auspicii pozitive. "Oamenii de afaceri invoca drept argumente principale posibila stabilitate politica, generata de incheierea alegerilor prezidentiale si de perceptia pozitiva fata de politica anuntata de noul presedinte Klaus Iohannis, precum si de scaderea preturilor la carburanti, fapt care, daca se va mentine pe aceleasi coordonate, va influenta in sens pozitiv costurile de productie si transport", releva analiza KeysFin. Astfel, peste 53% dintre managerii chestionati se asteapta ca in anul 2015 sa aiba loc o evolutie economica, in timp ce numai 34% au prevazut o continuare a crizei la toate nivelurile. Totodata, 13% dintre participantii la studiu au evitat sa caracterizeze evolutia economica din 2015, considerand ca sunt prea multe date necunoscute sau incertitudini. Pentru toti managerii care au raspuns sondajului KeysFin, evolutia optima a economiei nu poate fi posibila fara dezghetarea relatiilor de business si a investitiilor de stat si private, in general fara o deblocare financiara.
 
 
Investitorii se tem de o posibila majorare a taxelor si impozitelor in 2015
Printre provocarile pe care le vor intampina si in 2015 companiile se afla posibila majorare a taxelor si impozitelor (mentionata de 70% dintre respondenti), precum si contextul economic mondial (23%), fluctuatia principalelor valute (27%), blocajul financiar (45%) si situatia politica (34%). In continuare, investitorii, in special cei straini, au indicat drept principale probleme ale mediului de afaceri lipsa de predictibilitate a mediului fiscal, rata TVA mai mare decat in Bulgaria, blocajul financiar, birocratia si absenta unei infrastructuri de transport la standarde occidentale.
In privinta atuurilor, Romania se remarca, in opinia investitorilor chestionati de KeysFin, mai ales prin costurile reduse ale fortei de munca si calitatea acesteia, prin oportunitatile de business in principal in segmentul agricol si prin pozitia geostrategica din regiune (tara membra a UE, port la Marea Neagra, transport ieftin pe Dunare etc.).
 
 
In ceea ce priveste fluctuatiile monetare, majoritatea managerilor chestionati nu se asteapta la derapaje majore, fiind convinsi ca BNR va reusi sa mentina moneda nationala la un nivel stabil, avand in vedere intentia de a trece la euro. Totodata, din punct de vedere al riscului valutar, acesta va ramane la un cost controlabil, insa numai daca evolutia externa si cea interna (mai ales mediul politic) se vor afla pe o linie constanta si previzibila. Potrivit investitorilor chestionati de KeysFin, instalarea noului presedinte la Palatul Cotroceni poate aduce un plus de interes din punct de vedere investitional pentru Romania. Perceptia pozitiva lasata de acesta in marile cancelarii straine si in mediul de business reprezinta un argument care ar trebui exploatat la maximum de autoritatile romane. Marea provocare politica in 2015 este insa mentinerea unui Guvern eficient, care sa stimuleze activitatea economica prin investitii, mai ales in infrastructura. Potrivit investitorilor, constructia de stadioane si sali de sport nu reprezinta o solutie care sa aduca plusvaloare in economie, fiind necesare investitii care sa genereze profit si care sa stimuleze relatiile de afaceri - unul dintre exemple fiind refacerea si dezvoltarea retelei de autostrazi si cai ferate.
***
Barometrul KeysFin privind perceptia investitorilor asupra economiei romanesti a fost realizat in luna decembrie 2014, pe un esantion reprezentativ de 150 de oameni de afaceri, actionari, directori executivi si financiari din firme din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, constructii, IT etc.
 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter