RO EN
Coșul este gol

Al. Rafila: Constructia de spitale integrate, prioritate pentru dezvoltarea Romaniei

In sistemul de sanatate, in momentul de fata exista trei directii majore in domeniul investitiilor. Prima se refera la constructia propriu-zisa de facilitati sanitare, mai ales in zona de spitale, cea de-a doua la dotarea acestora si cea de-a treia, la informatizarea sistemului de sanatate si, implicit, a acestor noi spitale pe care le va avea Romania, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, cu prilejul participarii sale la conferinta "Italy & Romania: Building Together - Health Infrastructure", ce a avut loc in luna noiembrie la Bucuresti. Oficialul a reiterat importanta setarii corecte a bazei de crestere sanatoasa a sistemului de sanatate din Romania, catalogand sanatatea drept domeniu de importanta vitala pentru dezvoltarea Romaniei, iar prezenta companiilor italiene interesate sa participe la realizarea unei infrastructuri spitalicesti moderne, indreptate spre pacient, ca fiind un pas important inspre atingerea acestor obiective. 
"Managementul integrat al spitalelor reprezinta o stiinta si, cu siguranta, cel putin din ceea ce cunosc eu, in Italia exista un asemenea model de buna practica, ce ar fi de dorit sa faca functionale aceste unitati, pentru ca nu este vorba numai de constructia spitalelor, ci si de asigurarea functionalitatii, intretinerea si sustenabilitatea acestor investitii in domeniul sanatatii", a declarat ministrul Alexandru Rafila.
In acest moment, in Romania, s-au facut proiectele tehnice pentru constructia celor trei spitale regionale, la Iasi, Cluj-Napoca si Craiova, si companii italiene sunt deja implicate in proiectare si, cu siguranta, vor participa si la constructia propriu-zisa a acestor unitati sanitare.
"Personal, voi sprijini toate aceste parteneriate care se pot dezvolta si, in acest sens, exista modificari, adaptari ale legii care permite parteneriatul dintre sectorul public si cel privat. Imi doresc ca aceste modificari sa intre in vigoare cat mai repede posibil, intrucat posibilitatea unor astfel de parteneriate in domenii sensibile sa poata sa accelereze acest proces de colaborare. Dupa cum stiti, multe dintre obiectivele majore de investitii din Romania au intarziat de foarte multe ori, multi ani, pentru ca procedurile administrative sunt greoaie, iar parteneriatul public-privat este limitat din punct de vedere al operationalizarii unor astfel de proiecte. Imi doresc un climat concurential onest, in care cei care au expertiza, buna-credinta si dorinta de a colabora sa-si gaseasca locul potrivit si sunt convins ca multe dintre proiectele care vor urma in Romania in domeniul sanitar vor avea ca parteneri companii italiene", a adaugat Alexandru Rafila.
***
Conferinta de follow-up a misiunii 2022 pentru infrastructuri ICE-OICE-ANCE-ANIE in Romania, intitulata "Italy & Romania: Building Together - Health Infrastructure", s-a desfasurat la Bucuresti la mijlocul lunii noiembrie 2023 si a fost organizata de ITA - Agentia Italiana de Comert Exterior, cu coordonarea Ambasadei Italiei la Bucuresti, in colaborare cu Camera de Comert Italiana pentru Romania si Confindustria Romania. Douazeci de companii italiene, o parte din ele deja operative in Romania, au purtat un dialog deschis cu societatile si asociatiile romanesti active in domeniul structurilor sanitare. Delegatia italiana a fost condusa de Vincenzo Ercole Salazar Sarsfield - Coordonatorul pentru promovarea in strainatate a sectorului infrastructurii si marilor proiecte, din cadrul Ministerului Italian pentru Afaceri Externe si Cooperare Internationala, si coordonata de asociatiile italiene de referinta, ANCE - Asociatia Italiana a Societatilor de Constructie, OICE - Asociatia Organizatiilor Italiene de Inginerie, Design, Arhitectura si Consiliere Tehnico-Economica si ANIE - Federatia Italiana a Companiilor din Sectorul Electronic si Electrotehnic. Publicatia Agenda Constructiilor a fost partener media al evenimentului. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter