Editia Iunie-Iulie a revistei Agenda Constructiilor cuprinde date si informatii referitoare la situatia actuala si perspectivele pietei nationale de constructii si instalatii, precum si cele mai noi estimari asupra economiei, in general, si a sectorului de constructii, in particular, conform datelor care erau disponibile in momentul redactarii articolelor.
Tema centrala a editiei o reprezinta analiza pietelor de ciment/ agregate/ betoane/ elemente prefabricate din beton, respectiv de zidarie (caramida si BCA), in contextul actual de piata.
Primul material al revistei, inclus la rubrica de Analiza, reprezinta prezentarea evolutiei pietei de ciment si a materialelor conexe (elemente prefabricate din beton) in noul context al pietei. Articolul include date privind afacerile principalilor producatori de ciment in 2020 si in primele luni din 2021 si modul in care activitatea acestora a evoluat in ultimul an. Datele statistice sunt intarite de opinii ale reprezentantilor pietelor de ciment si elemente prefabricate din beton, precum Marinela Dracea (presedintele CIROM), Guillaume Cavalier (Managing Director Romcim), Bogdan Dobre (CEO Holcim Romania & Market Head Moldova), Dipl. Ing. Gabriel Neculae (directorul general al SW Umwelttechnik Romania), Marcel Florea (director general al Petra Pavaje), Emila Gota (directorul general al Elis Pavaje) si Cristian Pop (director general al Star Stone).
Cel de-al doilea material de analiza se refera la piata de zidarie (caramida si BCA), un sector estimat la 235 milioane euro in 2020. Articolul include o analiza a rezultatelor financiare ale celor 14 mari producatori din domeniu in 2020, 2019 si 2018, precum si date referitoare la tranzactiile de pe piata si la investitiile programate de producatori. Sectiunea de opinii a analizei include declaratii semnate de Niculae Dusu (presedinte le grupului Celco), Marian Petre Milut (presedintele Consiliului de Administratie al Prefab SA), si Liviu Stoleru (director general si presedinte al Consiliului de Administratie al Cemacon SA).
In continuare, revista include un material Cover Story, realizat cu compania Bog'Art, una dintre cele mai mari si reputate companii de constructii din Romania. Materialul cuprinde un bilant al activitatii constructorului la aniversarea a 30 de ani de existenta, principalele directii de actiune si perspectivele de dezvoltare a grupului, cu toate diviziile si companiile. De asemenea, materialul mai include prezentarea proiectului de constructie a noului terminal al Aeroportului Brasov-Ghimbav, finalizat recent, precum si un interviu cu Sorin Greu, CEO al companiei de constructii Bog’Art.
Rubrica Info-Santiere desfasoara, pe 7 pagini, date despre cele mai noi proiecte lansate de dezvoltatori, dar si stadiul unor mari investitii aflate in derulare.
Opiniile sunt optimiste in perioada post-covid
Sectiunea de opinii se deschide cu un interviu pe larg realizat Dr. ing. Romulus Bulacu, noul Inspector general al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), si managerul care va implementa proiectul amplu de restructurare a organizatiei. In continuare, arh. Adrian Bold, arhitectul-sef al Capitalei, vorbeste despre dezvoltarea arhitecturala si urbanistica a municipiului Bucuresti si prezinta viziunea sa asupra posibilitatilor de dezvoltare a orasului. Materialul este extras dintr-un podcast realizat de Ordinul Arhitectilor din Romania si moderat de Emil Ivanescu (presedinte OAR Bucuresti). In continuare, Gabriela Pintea, manager de achizitii la grupul TeraPlast, prezinta pe scurt strategia de achizitii a companiei in contextul pandemiei si a restrictiilor, precum si avantajele reciclarii, care capata noi valente dupa scumpirea materiilor prime. Rubrica include si un material pe larg realizat cu Iuliana Chilea, directorul general al ASRO, pe tema noilor standarde impuse pe piata de constructii si nu numai de pandemie, dar si de mega-trendurile de digitalizare si sustenabilitate.
In continuare, este publicat un material realizat de specialistii de la Leviatan Design, companie tanara, cu o experienta de 9 ani pe piata de arhitectura si proiectare in constructii. Articolul se refera la abordarea Mind Matter, dar si la adaptarea la noua paradigma de dezvoltare Industry 4.0.
Seria de interviuri continua cu Sebastian Mahu, Head of Asset Management in cadrul grupului Iulius, cel mai mare dezvoltator roman. Managerul vorbeste despre strategia de dezvoltare post-criza a grupului, precum si despre cele mai noi proiecte de investitii aflate in portofoliul companiei. Un alt interviu prezinta viziunea asupra pietei de constructii si activitatea Vitalis Consulting, companie de consultanta in constructii ce coordoneaza, in acest moment, 51 de santiere nationale. Acesta este continuat de un interviu cu Aurel Enuc, directorul general al producatorului de materiale de constructii General Beton, care prezinta planurile de extindere a capacitatilor de productie pe care le are stabilite pentru perioada urmatoare.
In continuare, un alt material aniversar se refera la cele trei decenii de activitate pe care le aniverseaza Elis Pavaje, lider pe piata locala de productie a pavajelor, pavelelor si altor amenajari exterioare din beton.
Rubrica de interviuri continua cu directorul general al companiei Impact Developer & Contractor, Constantin Sebesanu, care vorbeste despre planurile de dezvoltare a business-ului si noile proiecte planificate pe piata locala. Interviurile continua cu arh. Bogdan Alexandru Pintilie (arhitect fondator al Pintilie+Partners Architecture & Engineering), Gabriel Vinte (Business Development Director, Synergy Construct), arh. Esenghiul Abdul (Partener, ADN Birou de Arhitectura), dr. arh. Raluca Buzdugan (fondator si CEO la Vlad Simionescu & Asociatii), Claudiu Bisnel (Managing Partner, Brisk Group), Mihai Boldijar (directorul general al Robert Bosch SRL) si Dragos Zorin (Managing Partner la ZVD Attorneys), care vorbesc despre proiectele companiilor pe care le reprezinta, despre perspectivele pietelor pe care activeaza, dar si despre provocarile pe care le intrevad in domeniul de arhitectura/ constructii in anii urmatori.
Alte materiale incluse la rubrica se refera la activitatea diviziei de mobila din cadrul REHAU Romania, precum si la proiectele de referinta ale Window & Façade Technologies (WFT), implementate la nivel local.
Sectiunea de Produse de Top se deschide cu doua materiale referitoare la betoanele receptive si convective, realizate pe baza comunicarilor stiintifice publicate in "Jurnal of facade design & engineering". De asemenea, rubrica trece in revista cateva din principalele tehnologii care vor influenta lumea in perioada post-Covid-19 si alte tehnologii inovatoare specifice sectorului de constructii, promovate de companii precum Bergerat Monnoyeur (Cat diesel GC, de la Caterpillar), CV Water (Intellibio MBR), Celco (BCA Megaterm Plus & Izomineral), Hidroplasto (sisteme de dilatatie), Barrier 100, Feyro (Protectapeel), Kadra (Skymax) si Knauf Insulation (Homeseal LDS).
Editia nr. 159 a revistei Agenda Constructiilor se incheie cu Top 500 Antreprenori si Firme de Constructii in Romania 2021, clasament realizat in functie de cifra de afaceri realizata in 2019, dar si un clasament al principalelor companii pe baza mediei rezultatelor financiare inregistrate in perioada 2017-2019. Tabelul include actualizari realizate in iunie 2021. Tot in incheiere este inclus un index al antreprenorilor si furnizorilor de produse si servicii inclusi in editie, dar nu numai.