Asociatia Est-Europeana pentru Previziuni in Constructii (Eastern European Construction Forecasting Association - EEFCA, aflata sub egida BUILDECON) a dat recent publicitatii o analiza succinta a estimarilor de primavara ale Comisiei Europene (CE), disponibile inainte de elaborarea raportului de vara (2018) al organizatiei (prezentat anterior).
„In regiunea Europei de Est - dupa cum arata diagramele elaborate potrivit celor mai recente prognoze ale CE -, cresterea PIB este mai mare decat in UE, cu exceptia Federatiei Ruse, iar restul tarilor (Turcia, Romania, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Serbia si Croatia) vor avea performante economice care ar putea duce la cresteri ale PIB cuprinse intre 2,75% si 5,5%. Turcia si Romania se afla in topul cresterii economice, cu peste 5%. De altfel, pentru tarile analizate de EECFA- BUILDECON, Slovenia, Turcia si Romania sunt cele ce beneficiaza de prognoze imbunatatite de la CE, fata de varianta de toamna a studiului. In ceea ce priveste formarea bruta de capital fix (indicele GFCF), gratie specificului prociclic al investitiilor, avantajul tarilor din Est este si mai mare decat in cazul cresterii PIB. Dintre membrii Euroconstruct, merita specificat avansul din Ungaria (un adevarat «boom»), cele mai bune perspective pentru GFCF avandu-le, insa, Slovenia (+10%). Ponderea constructiilor in investitiile totale in statele EEFCA este cuprinsa intre 54% si 63%, Turcia raportand cea mai mare rata, iar pentru Romania cresterea GFCF numai in constructii o va depasi pe cea a GFCF in ansamblu, ajungand in proximitatea pragului psihologic de +7%”, a declarat dr. Anton Horváth, cercetator in cadrul EECFA Research, ELTINGA.
In consecinta, dupa cum se observa din diagrama actualizata a studiului estival (2008) al asociatiei, pentru Romania este prevazuta o crestere de +4% a pietei de constructii, desi „optimismul din regiune a ajuns la asemenea cote incat, in Romania (cea mai mare piata a acestei zone, daca se exclud Rusia si Turcia), deja se vorbeste despre «o supraincalzire» a segmentului rezidential”, dupa cum noteaza dr. Anton Horváth. Pentru a vizualiza diagramele analizate de expertul EECFA, click aici, aici si aici!